Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2019, 19:50
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš Vl Mi

Extrémisti by boli druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najnovšia simulácia parlamentných volieb by pre Slovensko neznamenala žiadnu zmenu, po ktorej dlhodobo túži.

Slovensko aktuálne žije v prvom rade prezidentskými voľbami, ktoré sú pre našu krajinu viac než kľúčové. Hlavu štátu na nasledujúcich päť rokov si budeme v prvom kole vyberať už 16. marca, kedy by sa mal každý dospelý obyvateľ našej krajiny zodpovedne postaviť k urne a vybrať si najvhodnejšieho kandidáta, resp. kandidátku. 

Už v budúcom roku nás však čakajú aj rovnako dôležité parlamentné voľby. Dnes agentúra Focus zverejnila prieskum, podľa ktorého by sa do parlamentu dostalo až 9 politických strán, pričom na čele by bol stále SMER-SD, aj keď s prepadom o viac ako jeden percentuálny bod v porovnaní s minulým mesiacom.

Suverénne najväčším a zároveň veľmi nepríjemným prekvapením je výrazné zvýšenie preferencií Kotlebovej ĽSNS. Tú na treťom mieste tesne doháňa SaS a následne ešte trojica Koalícia PS a Spolu (9,5 %), Sme Rodina (9,5 %) a OĽaNO – Nova (8,4 %). Pod hranicou 7,5 % ešte nájdeme SNS, KDH a Most-Híd.

Prieskum verejnej mienky bol uskutočnený v dňoch 21. - 26. februára formou osobného dopytovania na reprezentatívnej vzorke 1022 respondentov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, kategórií sídiel aj krajského členenia. 17,2 % obyvateľstva by voliť nešlo vôbec, 14,3 % odpovedalo „neviem“. A takto vyzerá rozloženie zvyšných 78,5 % rozhodnutých respondentov.

Obzvlášť nárast extrémistickej strany Mariána Kotlebu je alarmujúci a my sme sa pri tejto príležitosti rozhodli osloviť hneď niekoľko odborníkov, ktorých sme požiadali, aby sa nám pokúsili vysvetliť, čo sa v tomto prípade pravdepodobne udialo. 

Šéf agentúry Focus a sociológ Martin Slosiarik pripisuje úspech Kotlebu v prieskume predovšetkým faktu, že kandiduje na post prezidenta. „Je to zatiaľ najlepší výsledok Kotlebovej strany. Dôvodom úspechu je pravdepodobne prezidentská kampaň, Kotleba je viac prítomný v médiách a má viac priestoru, strana teda porástla,“ vyjadril sa pre Refresher.

„Ťažko odhadnúť, či sa strane podarí udržať si percentá. Kotleba je aktívny v regiónoch, má ambície v európskych voľbách, chce sa sústrediť aj na ne. Je otázne, či si rastúci trend udrží,“ dodal Slosiarik. 

Odborník na prieskumy, sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik

Extrémisti sú podľa agentúry Focus druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci?
Extrémisti sú podľa agentúry Focus druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci? Zdroj: www.youtube.com

Na názor sme sa spýtali aj politického komentátora Mariána Leška. „Zdá sa, že voliči, ktorí odchádzajú zo Smeru a SNS vidia ako ďalšiu alternatívu Mariana Kotlebu. Je to podľa mňa dôsledok poklesu týchto dvoch strán, Kotlebova strana začína zbierať týchto „odpadlíkov“,“ myslí si Leško. Podľa neho je reálne, že sa fašistická strana bude šplhať aj na 15 %. „Už dávnejšie som hovoril, že Kotlebov potenciál je až 15 %. Zdá sa, že sa bude pohybovať na hranici od 10 do 15 %.“

Kto volí Kotlebu? Nielen starší voliči, ale pravdepodobne aj mladí. „Môj odhad je, že pokiaľ ide o strednú a staršiu generáciu, je to celoštátny priemer. Môžu mu samozrejme fandiť aj mladšie ročníky, ktoré sú bez skúseností s predchádzajúcim režimom a sú znechutené z toho, čo sa deje zhruba za posledných 10 rokov,“ dodáva s tým, že by úspech Kotlebu v prieskume nespájal s kandidatúrou na prezidenta.

„Ak by to malo súvislosť, mal by ako kandidát na prezidenta vyššie preferencie, hoci je celkom možné, že prieskumy neodzrkadľujú jeho podporu. Stačí si spomenúť na rok 2016, kedy prieskumy ukazovali čísla, ktoré sa nepodobali realite. Vyzerá to tak, že Kotleba má stále skrytých voličov, ktorí sa k jeho podpore verejne nehlásia.“

 
Novinár, komentátor a publicista Marián Leško

Extrémisti sú druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci?
Extrémisti sú druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci? Zdroj: TASR/František Iván

Sociologička Oľga Gyárfášová vníma situáciu podobne ako Slosiarik. „Nepovažujem to za nejaký dramatický nárast. Hrozivé je skôr to, že sa z nich stala druhá najsilnejšia strana. Pripisujem to prezidentským voľbám,“ vyjadrila sa pre Refresher.

„Strana je prítomná, jej predseda je prítomný a myslím si, že dôvodom je aj Harabin. On nereprezentuje v prezidentských voľbách politickú stranu, preto je istým spôsobom ťahúňom pre ĽSNS.“

Aj keď strana výrazne nenarástla, sociologička nazvala stúpanie trendom. „Strana v prieskumoch neklesá, drží sa, má svojich stálych voličov plus získava ďalších prezidentskou kampaňou, v ktorej za ňu hrá nielen jej predseda, ale aj ďalší kandidát. Bolo to vidno aj v prieskumoch, ktoré zisťovali, koho volia voliči jednotlivých strán. Harabin bol práve ten, ktorý mal výraznú podporu voličov ĽSNS.“

Sociologička, výskumníčka v oblasti voličského správania, politickej kultúry a verejnej mienky, aj analytička populizmu a pravicového extrémizmu Oľga Gyárfášová

Extrémisti sú druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci?
Extrémisti sú druhou najúspešnejšou parlamentnou stranou. Kde vidia problém odborníci? Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Domov
Zdieľať
Diskusia