Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2019 o 9:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Keď supermarket prestal baliť zeleninu do plastových obalov, predaje stúpli aj o 300 %

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na Novom Zélande bojujú proti jednorazovým plastom.

Nedávno sa na slovenskom internete objavili správy o tom, že reťazec Tesco výrazne obmedzí používanie mikroténových vreciek. Ak nebudeš mať vo vrecúšku pečivo či produkty zabalené z hygienických dôvodov, predavač ťa môže upozorniť a vrecko ti aj vziať. Malý nákup si preto vo vrecku domov neodnesieš. Jeden supermarket na Novom Zélande sa však rozhodol zakročiť o trochu radikálnejšie.

Nigel Bond, majiteľ jedného z obchodov reťazca New World v meste Bishopdale, už pred pár rokmi zaviedol novú stratégiu. Keď si kedysi uvedomil, že väčšinu produktov ako ovocie či zelenina mu dodávatelia vozia v nekonečných plastových obaloch, napadlo mu, že by sa mohol inšpirovať svojimi zážitkami zo Spojených štátov amerických a plastov sa viac či menej zbaviť.

Keď supermarket prestal baliť zeleninu do plastových obalov, predaje stúpli aj o 300 %
Zdroj: Daderot/Wikimedia Commons

Aj keď išlo o nečakaný krok, zákazníci ho očividne privítali. Ako sa Nigel vyjadril pre NZ Herald, riskantné rozhodnutie už prináša svoje plody. Zelenina ako jarná cibuľka či reďkovka bez obalov a vreciek ľudí oslovila natoľko, že predaj týchto produktov vzrástol aj o viac než 300 %.

Nigel porozprával o tom, ako ľudia na nový systém predaja zeleniny a ovocia reagovali. „Pripomínalo mi to časy, keď som v detstve s otcom navštevoval zelovoc, kde všetko krásne a čerstvo voňalo. Keď výrobky zabalíme do plastových obalov, pripravujeme ľudí o takýto zážitok,“ povedal.

Na svoju iniciatívu môže byť hrdý, pretože inšpiroval už niekoľko ďalších pobočiek New World, ktoré teraz zeleninu a ovocie predávajú rovnako. Niekoľko produktov mu stále dodávatelia vozia v plastových obaloch, ale ako sám konštatuje, väčšina z nich je recyklovateľná, a tak škodia životnému prostrediu len minimálne.

Aj samotná vláda pracuje na obmedzovaní jednorazových plastov, keďže od minulého roka zaviedla napríklad povinné postupné limitovanie používania plastových tašiek na nákupy.

Nebyť inteligentnej technológie nainštalovanej v obchode, celý trend nahého nakupovania, ako zeleninu bez plastov volajú na Novom Zélande, by nefungoval. V obchode je totiž ovocie a zelenina pravidelne kropené vodou, vďaka čomu zostáva čerstvé a podľa Nigela prefiltrovaná voda zbavená baktérií zabezpečuje aj vyšší obsah vitamínov.

Domov
Zdieľať
Diskusia