Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2018, 19:24
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Kráľ Atlantídy sa stal aj kráľom tržieb. Aquaman po prvom víkende útočí na hranicu pol miliardy (Box Office)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Výborne však odštartovali aj novinky Mary Poppins Returns a Bumblebee.

Aj koniec tohto týždňa sa bude niesť v tradícii našej pravidelnej rubriky o tržbách. Najprv si však spoločne prezrieme, aké články za posledný týždeň zaujali čitateľov Filmkultu najviac. 

Na 5. mieste sa umiestnil nový trailer očakávanej prerábky kultovej disneyovky Aladdin. V ukážke sa vôbec prvýkrát objavil džin v podaní Willa Smitha. Snímku režíruje Guy Ritchie a do našich kín dorazí v máji (květen) budúceho roku. 

4. priečku si pre seba vybojoval fanúšik, ktorý na internete šíril trailer pre Avengers: Endgame s Deadpoolom v hlavnej úlohe (resp. úlohách). Ozval sa mu aj samotný Ryan Reynolds a dokonca ho obdaroval pomerne originálnym darčekom. A fanúšik s ním naložil ako pravý obchodník.

3. miesto si pre seba uzurpoval Robert Downey, Jr. a jeho odpoveď pre NASA, ktorá má zachrániť postavu Tonyho Starka z vesmíru. 2. priečku majú zaujímavosti o skvelej hudobnej dráme Bohemian Rhapsody. V článku sme ti prezradili, ako veľmi sa pre rolu Freddieho Mercuryho musel Rami Malek nadrieť a koľko hodín strávil v maskérni.

No a na 1. mieste máme kultovú snímku Temný rytier a Jokera. V článku sme sa bližšie pozreli na to, ako sa nakrúcal dnes už legendárny trik s ceruzkou. Možno sa to nezdá, ale jeho realizácia nebola práve najjednoduchšia. 

Tak, to by sme mali, no a teraz sa už pozrime na tie tržby. Tento týždeň bol pomerne pestrý, hlavne z toho dôvodu, že sa do kín dostali hneď tri ambiciózne a potenciálne hity. Hneď na 1. mieste sa očakávateľne umiestnil Aquaman.

Ten si za úvodný víkend odnáša skvelých 67,4 milióna dolárov. Na domácej pôde sa mu podarilo celkovo trhnúť 72,1 milióna a celosvetovo ich má na konte už 482! Áno, pán Atlantídy je po prvom víkende kúsok od pol miliardy.

Veľmi mu v tomto skvelom výkone pomohli zahraničné trhy, najviac konkrétne Čína. Treba ale dodať, že v rámci DC univerza ide o najslabší otvárací víkend, ale počíta sa s tým, že vianočné sviatky film ešte poriadne nakopnú.

James Wan tak opäť potvrdil svoju povesť finančne spoľahlivého tvorcu a my budeme zvedaví, akú životnosť predvedie Aquaman v nasledujúcich dňoch a týždňoch. Kritické reakcie sú skôr zmiešané, hoci náš kolega film vo svojej recenzii chválil. Ako však napísal, rozhodne nie je pre každého. Diváci sú však, zdá sa, spokojní, o čom svedčí aj výborné hodnotenie A- od stránky CinemaScore.

Na 2. priečke skončila novinka Mary Poppins Returns s 22,2 miliónmi. V Amerike majú Mary Poppins radi, takže niet divu, že sa rodiny s deťmi do kín len tak hrnú. Celosvetovo má film Roba Marshalla s Emily Blunt v hlavnej úlohe už 51 melónov.

Aj tu je veľký predpoklad, že snímka bude s ďalšími dňami získavať na sile, hoci nejde o žiadny filmársky zázrak. Ani nás samotný film príliš nepresvedčil, diváci sú však podľa všetkého spokojní. Recenziu ti prinesieme už čoskoro.

3. miesto taktiež obsadila novinka, konkrétne je to Bumblebee, ktorému Mary Poppins vyfúkla 2. miesto len tesne. Milý robot si totiž za prvý víkend pripisuje okrúhlych 21 miliónov. Režisérovi Travisovi Knightovi sa podarilo umierajúcu ságu pokropiť živou vodou a film si konečne odniesol priaznivé kritiky (naša je tu), ale aj spokojných divákov.

Sme zvedaví, ako si Bumblebee dokáže poradiť s konkurenciou v ďalších týždňoch. Štúdio Paramount však má po dlhej dobe v rukách potenciálne veľmi výnosný produkt. A my mu držíme palce, pretože Knight doručil naozaj sympatické a svižné dielo.

Na nával lákavých noviniek doplatil skvelý animák Spider-Man: Into the Spider-Verse. Ten skončil na 4. mieste a odnáša si 16,7 milióna dolárov. Globálne sa pohybujeme na čiastke 129,6 milióna. Film už má navyše za sebou premiéru aj v Číne, kde sa umiestnil na 1. mieste v tamojšom rebríčku návštevnosti.

Na čínskej pôde sa mu podarilo získať ďalších 26,1 milióna dolárov a počíta sa s tým, že práve tento trh bude Spideymu veľmi priať. Pokiaľ si tento fantastický animák nevidel, rozhodne si medzi sviatkami sprav výlet do kinosál. Ľutovať nebudeš (našu recenziu nájdeš tu).

5. priečku má návrat Clinta Eastwooda v kriminálke The Mule. Tá prisypáva ďalších 9,9 milióna dolárov. V zahraničí ju štart ešte len čaká, domáce tržby sú však zatiaľ na 35,6 miliónoch. Kritici nie sú nadšení tak, ako by sme možno čakali, ale stále sme na film zvedaví. Clint sa totiž po rokoch vracia aj ako herec. Do našich kín The Mule zamieri 10. januára (leden) 2019.

6. miesto má hitový animák The Grinch s 8,1 miliónmi. Celosvetovo ich má už parádnych 422,5 a v štúdiu Universal majú nepochybne veľkú radosť. Je isté, že niekoľko miliónov ešte padne v nadchádzajúce sviatočné dni.

Zo 7. miesta štartuje nevýrazná novinka Second Act (6,5 mil.) s Jennifer Lopez v hlavnej úlohe. Podľa kritikov nejde o žiadnu slávu a tržby tomu viac-menej zodpovedajú. Snímku teda zrejme zachráni hlavne vcelku skromný rozpočet (16 miliónov).

8. priečku si vydupal Ralph a jeho kamoška Vanellope v animáku Ralph Breaks the Internet. Celkovo už má snímka na konte 307 miliónov. Disney má dôvod na spokojnosť, hoci úspech jednotky (471,2 miliónov celosvetovo) sa zopakovať nepodarí.

V rebríčku máme aj novinku Welcome to Marwen, ktorá sa umiestnila na 9. mieste. Odnáša si 2,3 milióna dolárov, čo je obrovská slabota a katastrofa. Z trailerov sme mali pocit, že tu sa rozhodne bude útočiť na ceny, ale Robert Zemeckis tvrdo narazil. Jeho film je podľa kritikov príšerný a diváci ho veľmi skoro pošlú do zabudnutia. Do našich kín snímka dorazí 14. marca (březen) budúceho roku.

No a 10. miesto má ambiciózna historická dráma Mary, Queen of Scots s 2,2 miliónmi. Snímka si polepšila rovno o 7 miest a na domácej pôde ukoristila 3,5 milióna dolárov. Na Slovensku ju uvidíme až 7. februára (únor) 2019.

To je od nás pre tentokrát všetko. Pokiaľ sa chceš v tabuľke lepšie orientovať, Minulý týždeň (MT) znamená poradie snímok pred siedmimi dňami (N je novinka a nedá sa teda nijako porovnávať).

Víkend USA prezradí, koľko zarobila snímka na pôde Spojených štátov, pod -/+ sa skrýva údaj o percentuálnom náraste/strate tržieb v porovnaní s minulým týždňom. Celosvetovo je jednoduchý súčet všetkých tržieb na planéte a Týždeň ti napovie, ako dlho už snímka beží v kinách.

Na záver ešte dodáme, že naša rubrika Box Office je pravidelná a sledovať ju na našom webe môžeš v pravidelných týždňových intervaloch (predchádzajúce časti spolu s ďalšími informáciami o tržbách nájdeš na tomto odkaze).

Poradie MT Názov filmu Víkend USA -/+ Celosvetovo Týždeň
1.  N Aquaman $67,400,000  $482,800,000  1.
2. Mary Poppins Returns  $22,235,000  $51,349,671  1. 
3. Bumblebee  $21,000,000  $52,100,000  1. 
4. 1.  Spider-Man: Into The Spider-Verse  $16,700,000  -52.8%  $129,600,063  2. 
5. 2.  The Mule  $9,950,000  -43.2%  $35,653,465  2. 
6. 3.  The Grinch  $8,180,000  -30.4%  $422,518,975  7. 
7. Second Act  $6,501,000  $11,101,000  1. 
8. 4.  Ralph Breaks the Internet  $4,599,000  -50.4%  $307,593,930  5. 
9. Welcome to Marwen  $2,358,000  $2,358,000  1. 
10. 17  Mary, Queen of Scots  $2,240,000  +220.1%  $3,544,755  3. 
Domov
Zdieľať
Diskusia