Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2018, 11:49
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Temný surrealistický thriller Mulholland Drive od Davida Lyncha elektrizuje tajomnom, desivými scénami aj dráždivou erotikou

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Okrem Lynchovho majstrovského diela ti ponúkneme aj skvelú drámu od Francisa Forda Coppolu a vianočný príbeh s Christopherom Plummerom.

Je tu sobota, čo znamená, že dorazilo aj ďalšie vydanie našej rubriky Tipy na filmy. V nej ti už klasicky ponúkneme trojicu skvelých snímok, ktoré by si rozhodne nemal vynechať. Nech sa páči.

Peter P. – Tucker: Muž a jeho sen (réžia: Francis Ford Coppola, 1988)

Vynálezca Preston Tucker pracuje na dokonalom automobile. Má byť technicky dokonalé aj úsporné. To sa samozrejme nepozdáva tradičným automobilkám a spustia proti nemu boj. Skutočný príbeh spojil dve legendy Hollywoodu.

Francisa Forda Coppolu (réžia) a Georgea Lucasa (produkcia). A akokoľvek môže toto spojenie znieť zvláštne, výsledok padol kvalitatívne na úrodnú pôdu. Komerčne však vyhorel. A je to škoda.

Má to Coppolovu režijnú virtuozitu aj Lucasovu zábavnosť. Úžasný Jeff Bridges a silný príbeh nechávajú zabudnúť aj na niektoré nie úplne ideálne prvky. Cinefilské potešenie potom pramení najmä z druhého plánu.

Keď si človek uvedomí, že podobný boj viedli aj filmoví mágovia v inej na dobe a na odlišnom fronte, vylezie z toho aj silná autorská výpoveď. Pre milovníkov áut samozrejme povinnosť. 8/10

Dušan Š. – Mulholland Drive (réžia: David Lynch, 2001)

Mladá Betty Elms (Naomi Watts) prichádza do Los Angeles s cieľom stať sa svetoznámou herečkou. Vo svojom byte však nájde vystrašenú ženu (Laura Harring), ktorá len o vlások unikla vražde a trpí stratou pamäti. Neznáma si začne hovoriť Rita a spoločne s Betty sa snažia pátrať po tom, čo sa jej vlastne stalo. Netušia však, že ich čaká zostup do najhlbšej temnoty. Mrazivý, dráždivý, erotický, surrealistický.

Presne taký je kultový thriller Mulholland Drive od legendárneho Davida Lyncha. Pôvodne bol zamýšľaný ako pilot k rovnomennému seriálu, ale napokon sme ho dostali ako regulérny kino film. A môžeme bezpečne povedať, že ide o jedno z najlepších Lynchových diel. Pracuje so snovou symbolikou, mnoho scén je ukážkovo napínavých a desivých a celý film pôsobí ako tajomná nočná mora stvorená podvedomím.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Okrem toho je brilantne natočený a jeho atmosféra ťa pohltí. Film, pri ktorom budeš musieť premýšľať a pokúsiť sa ho uchopiť vlastným spôsobom. Majstrovské dielo. 10/10

Barbara L. – The Man Who Invented Christmas (réžia: Bharat Nalluri, 2017) 

Vianoce nám už klopú na dvere a s nimi prichádzajú naše obľúbené klasické rozprávky, bez ktorých si sviatky nevieme ani predstaviť. No, kým si v televízii naladíš Tri oriešky pre Popolušku či Mrázika, stihneš si pozrieť aj náš ďalší tip na film The Man Who Invented Christmas.

Príbeh ťa zavedie do Anglicka roku 1843 k spisovateľovi Charlesovi Dickensovi, ktorý sa rozhodol napísať vianočný príbeh a publikovať ho za menej ako dva mesiace. To, však ešte netušil, že ho čakala neľahká úloha.

Dickens, jeden z najznámejších britských prozaikov, ťa prevedie celým procesom, od prvotného nápadu až po zakončenie príbehu. Predstavia sa ti jednotlivé postavy z klasickej rozprávky Vianočná koleda, najmä pán Scrooge v podaní Christophera Plummera.

Okrem toho sa dozvieš viac o spisovateľovom živote a smutnom detstve, s ktorým sa vyrovnával v dospelosti. Herec Dan Stevens sa naplno ponoril do charakteru frustrovaného autora, ktorý musel prekonať spisovateľský blok.

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Nemusíš byť fanúšikom Dickensových románov, ani nie je potrebné poznať Vianočnú koledu na to, aby si ťa snímka získala. Biografická dráma The Man Who Invented Christmas je ako stvorená na navodenie predvianočnej nálady. 7,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia