Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2018, 16:33
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 najlepších skladieb Iné Kafe

HUDBA
Uložiť Uložené

Ikonická slovenská punkrocková skupina má za sebou viac ako dve dekády pôsobenia. Pri príležitosti Vratkovych menín si pripomeňme najlepšie skladby.

Ak patríš medzi narodených v minulom tisícročí, pravdepodobne patríš aj medzi fanúšikov tvorby ikonickej slovenskej punkrockovej skupiny Iné Kafe. Na jej čele stál po celý čas aktívneho fungovania Vratko Rohoň, ktorý práve dnes oslavuje meniny. Samozrejme, prajeme mu všetko najlepšie a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli pripomenúť si najväčšie hity.

Pochádzajú pochopiteľne hlavne z obdobia najväčšej slávy, aj keď je na mieste pripomenúť, že chalani sa po odmlke po roku 2003 pripomenuli ešte dvomi albumovými projektmi. Posledný pochádza z roku 2015 a nesie názov Nevhodný typ.

Pripomíname, že ide o subjektívny výber našej redakcie a nemusí sa zhodovať s tým tvojím. Určite budeme radi, ak si zaspomínaš spoločne s nami a do komentárov napíšeš aj ďalšie obľúbené skladby. 


Ráno 

Aj keď sa to môže zdať neuveriteľné, táto skladba uverejnená na náhodnom kanáli bez akéhokoľvek vizuálu má na konte už 4,5 milióna pozretí. Ikonická vec Ráno je jednou z najúspešnejších spomedzi celej tvorby Ine Kafé a pochádza z roku 2000, kedy uzrel svetlo sveta album Je tu niekto?

Čumil

Ešte pred začiatkom aktuálneho milénia stihlo Ine Kafé vydať dva demo albumy a dva plnohodnotné projekty, pričom práve na ten z roku 1999 s názvom Čumil si všetci spomíname najlepšie. Pripomenúť si musíme titulnú rovnomennú skladbu, ktorá samozrejme dostáva aj typický punkrockový videoklip. 

30. február

Z albumu Je tu niekto? pochádza aj ďalšia veľmi pamätná skladba, ktorá na YouTube zozbierala 3,5 milióna views. Ako už iste vieš, skladba pojednáva o neexistujúcom dni. Ak si na Ine Kafé vyrástol, práve 30. február rotoval v tvojom prehrávači určite veľmi často. 

Spomienky na budúcnosť

Punkrock bol v čase svojho rozmachu založený na kritike textoch podobne ako rap a Vratko si to vždy veľmi dobre uvedomoval. Aj preto vznikla skladba Spomienky na budúcnosť, kde sa verejne vyjadruje k vtedy aktuálnemu dianiu. Skladba pochádza z roku 2003 a nájdeš ju na albume Bez udania dôvodu.

Príbeh

Ako každý známejší interpret či skupina, aj Ine Kafé má pieseň s názvom Príbeh. Hovorí o vzťahoch a my môžeme predpokladať, že ide o skutočné udalosti a Vratko spomína skutočných ľudí. 

Telefónne číslo

Storytellingy neboli v začiatkoch tretieho milénia len výsadou raperov, čo dokazuje Telefónne číslo. Už samotný názov nasvedčuje, že sa príbeh točí okolo hľadania majiteľky telefónneho čísla, ktoré si Vratko našiel po náročnej noci vo vrecku. Nuž, aj rockeri dokázali čerpať zo svojich zážitkov. 

Ďakujeme vám

A ďalší banger, ktorý dostal aj pamätný videoklip. Rotoval v každej nám dostupnej hudobnej televízii, takže scénu z ružovej izby určite veľmi dôverne poznáš. Frontman sa tentokrát prihovára všetkým, ktorých nemá rád, a ironicky im ďakuje za to, že sa s nimi nemusí stretávať.

Kašovité jedlá

Opäť veľmi tematická pieseň, ktorá pojednáva o Vratkovej návšteve zubára. V tomto prípade si môžeme byť autenticitou stopercentne istí. Skladba pochádza z roku 2001 a nájdeš ju na albume Príbeh. Na náhodnom YouTube kanáli zozbierala už viac ako milión views. 

Úspešne zapojení 

V roku 2000 bol Vratko z Ine Kafé pravdepodobne jediným hudobníkom na Slovensku, ktorý riešil čokoľvek spojené s internetom. Už vtedy poňal túto tému viacmenej kriticky, čo je bežným stereotypom širokej škály súčasných interpretov. Vratko bol pár krokov napred už na albume Je tu niekto?

Ružová záhrada 

Výber nemôžeme ukončiť inak ako Ružovou záhradou, ktorá patrí medzi nestarnúce hity Ine Kafé. V tomto prípade bolo cieľom skôr zdvihnúť povedomie a možno by sme s nadhľadom mohli označiť pesničku za motivačnú. Už v roku 2001 predsa len ľudia potrebovali cítiť oporu aj z hudby.

 

Ďakujeme za pozornosť. Pevne veríme, že si si túto krátku cestu do minulosti a zároveň spomienku na obľúbenú punkrockovú skupinu Ine Kafé užil. Určite budeme radi, ak nám v komentároch dáš vedieť, na ktoré momenty z tvorby Vratka a jeho kolegov spomínaš najradšej.

Anketa:
Na ktorú z týchto skladieb od Ine Kafé spomínaš najradšej?
Ráno
Čumil
30. február
Spomienky na budúcnosť
Príbeh
Telefónne číslo
Ďakujeme vám
Kašovité jedlá
Úspešne zapojení
Ružová záhrada
Iná (napíš do komentárov)
Ráno
27 %
345 Hlasov
Čumil
7 %
88 Hlasov
30. február
6 %
82 Hlasov
Spomienky na budúcnosť
16 %
200 Hlasov
Príbeh
1 %
17 Hlasov
Telefónne číslo
3 %
42 Hlasov
Ďakujeme vám
7 %
87 Hlasov
Kašovité jedlá
4 %
47 Hlasov
Úspešne zapojení
6 %
76 Hlasov
Ružová záhrada
19 %
241 Hlasov
Iná (napíš do komentárov)
5 %
62 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia