Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2018, 14:21
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenská firma nechala ľudí nazbierať si jahody v novembri úplne zadarmo. Peniaze radšej darujú na boj proti rakovine

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Neďaleko Piešťan si Slováci mohli prísť nazbierať jahody.

V lete sa tisíce Slovákov hrnuli na polia, kde mnohé spoločnosti pestujú jahody, aby si za prívetivú cenu mohli nazbierať toľko kilogramov ovocia, koľko zvládli odniesť. Sezóna zberu jahôd však už dávnejšie skončila, a tak zostali ľudia prekvapení po tom, čo spoločnosť Plantex na svojom Facebooku oznámil, že v utorok 13. novembra spúšťa posledný samozber v prebiehajúcom roku.

Ako je možné, že jahody vyrástli a dozreli napriek pokročilému jesennému obdobiu? Plantex vysadil celoročne rodiacu obrodu, ktorej dopomohlo aj počasie. Určite si zachytil, že v uplynulých týždňoch nasvedčujú príchodu jesene snáď len listy stromov hrajúce mnohými farbami, inak sa počasie tak trochu zbláznilo. V polovici novembra dosahuje denná teplota pokojne 14 stupňov Celzia, a tak jahody v novembri ščervenali, dozreli a dokonca ani nezhnili.

Spoločnosť Plantex sa preto inšpirovala v Nemecku, kde spoločnosti rovnako nechali ľudí prísť na samozber, keď sa im jahody urodili v neskorej jesene. Pole vo Veselom pri Piešťanoch preto dnes od rána ovládli usilovní Slováci, ktorí pôvodne rátali s cenou 2,5 eura za 1 kilogram. Plantex však neskôr informoval, že jahody si budú môcť nazbierať úplne zadarmo a namiesto platby spoločnosti majú peniaze darovať organizácii Liga proti rakovine.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

O samozber bol obrovský záujem a 2 tony jesenných jahôd boli vyzbierané už krátko pred obedom. Ako firma informovala svojich fanúšikov na Facebooku, žiadny ďalší samozber sa už v roku 2018 konať nebude, a tak môžeme na chutné a raritné jahody zabudnúť až do budúceho roku.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia