Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2018, 17:01
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Apple aj Samsung úmyselne spomaľovali smartfóny, teraz za to dostali miliónové pokuty

ZAUJÍMAVOSTI APPLE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Taliansko sa rozhodlo urobiť rázny krok.

Ak vlastníš smartfón od značky Apple, zrejme si minulý rok zachytil škandál, do ktorého sa kalifornská spoločnosť namočila.

Po dôkladnej analýze správania batérií pri aktualizáciách vyšlo najavo, že Apple schválne nútilo užívateľov starších zariadení, aby si nechali nainštalovať novú verziu operačného systému, ktorá obsahovala aj súčasti spomaľujúce celý chod mobilu.

Po prevalení škandálu Apple argumentovalo so slovami, že chcelo iba predĺžiť životnosť starších batérií, lenže o svojich zámeroch dopredu užívateľov neinformovalo.

Kroky preto vyzerali ako naplánovaný tlak na to, aby si ľudia po nespokojnosti so spomalenými zariadeniami kúpili najnovšie výrobky od Apple. Škandál pritom Samsung na prvý pohľad nijak nezasiahol.


Napriek tomu sa svet práve dozvedel, že Taliansko udelilo obidvom spoločnostiam miliónové pokuty za to, ako zákazníkom zavádzali a klamali. Taliansky protimonopolný úrad začal vyšetrovanie spoločností už v januári po množstve sťažností zo strany talianskych občanov.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Dlhé a dôkladné vyšetrovanie viedlo k záveru, že ako Apple, tak aj Samsung sú vinní. Samsung preto bude musieť zaplatiť pokutu 5 miliónov eur, zatiaľ čo Apple dostalo pokutu v dvojnásobnej výške.

Kórejská spoločnosť mala podľa úradu nútiť užívateľov starších zariadení ako Note 4 nainštalovať si aktualizáciu pre Note 7, čím zariadenie výrazne spomalila bez upozornenia užívateľa.

Apple si svoju pokutu 10 miliónov zaslúžilo za to, že okrem tlaku pri aktualizáciách spoločnosť neinformovala zákazníkov ani o tom, ako sa treba starať a kedy vymieňať batérie v iPhonoch.

Ani jedna spoločnosť zatiaľ na rozsudok nereagovala. Okrem finančného trestu sa na oficiálnych talianskych verziách stránok oboch výrobcov objavia deklarácie o tom, ako pochybili a ľudí oklamali.

Domov
Zdieľať
Diskusia