Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. októbra 2018, 9:30
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

V Osvienčime pomohla priviesť na svet 3000 detí. Väčšinu však nechali nacisti utopiť či vyhladovať

ZAUJÍMAVOSTI NACIZMUS
Uložiť Uložené

Pri hľadaní hrdinov či hrdiniek druhej svetovej vojny by ste nemuseli chodiť ďaleko. Stačilo by sa pozrieť napríklad smerom na naše severné hranice.

I keď bolo druhá svetová vojna plná hrôzostrašných činov, našli by ste medzi nimi aj množstvo humánnych a odvážnych skutkov. Tie mimo iných národov vykonávali Česi, Slováci, ale aj naši severní susedia z Poľska.

Stanislawa Leszczyńska riskovala svoj holý život len preto, aby pomohla bezbranným deťom. Za jej prístup ju ženy z tábora smrti prezývali ako Anjel alebo Matka. S príchodom nacistických vojsk do Poľska si Stanislawa zažila peklo. 

Jej manžel Bronislaw Leszczyński bol neskôr v roku 1944 zabitý, synovia Stanislaw, Henryk a Bronislaw poslaní do jedného z pracovných táborov, no a Stanislawu s jej dcérou Sylwiou odviedli nacisti do neslávne známeho Osvienčimu.

V ňom malo podľa dostupných záznamov zomrieť aspoň 1,1 milióna ľudí. Aj vďaka pričineniu Stanislawy sa však rovnako v Osvienčime mnohí ľudia narodili. Matka a dcéra dostali číselné označenie 41335 a 41336. Písal sa rok 1943.

V Osvienčime pomohla priviesť na svet 3000 detí. Väčšinu však nechali nacisti utopiť či vyhladovať
Zdroj: wikimedia.org

Záchrana pre deti narodené v Osvienčime?

Ešte pred presunom do Osvienčimu sa s rodinou nachádzala v druhom najväčšom európskom gete (hneď po Varšavskom) kontrolovanom nacistami s názvom Litzmannstadt. Už v tomto období sa prejavila jej dobrosrdečná povaha, kedy sa židovským obyvateľom geta snažila dodávať potraviny a taktiež falošné dokumenty.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

V činoch ilegálnej organizácie Narodowe Siły Zbrojne (Národné ozbrojené sily) jej mal pomáhať taktiež manžel Bronislaw a jej traja synovia. Neskôr ale boli prichytení pri čine a odvedení gestapom.

Veľkým šťastím pre Stanislawu boli jej dlhoročné skúsenosti s prácou pôrodnej asistentky. S touto informáciou prišla v Osvienčime za jedným z prítomných nemeckých doktorov, ktorý ju prijal do služby. No aj jej dcéra Sylwia mohla byť vzhľadom na jej predošlé štúdium medicíny v rámci koncentračného táboru pomerne užitočná.

Ženské kasárne v Osvienčime neboli zriadené dokonca ani pre základnú lekársku starostlivosť a už určite nie pre starostlivosť o tehotné ženy a ich deti. Problémom však bol fakt, že do koncentračného tábora prichádzalo veľké množstvo tehotných žien. A práve im sa snažila Stanislawa pomáhať. Svoju prácu vykonávala údajne celý deň i noc a len málokedy si dopriala zaslúženého odpočinku.

V Osvienčime pomohla priviesť na svet 3000 detí. Väčšinu však nechali nacisti utopiť či vyhladovať
Zdroj: www.pexels.com

Väčšinu detí čakala po pôrode rýchla smrť

Pôrody boli však častokrát abnormálne bolestivé, pretože ženy, ktoré na danom mieste rodili, sa nachádzali v podvyživenom a zlom psychickom stave. Stanislawe taktiež neboli poskytnuté žiadne lekárske pomôcky, lieky proti bolesti či dokonca plienky a oblečenie pre deti.

Odporúčané
Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie Najsadistickejší nacista dal vešať nahé zdravotníčky a prikázal dobodať 500 detí. Od Jozefa Tisa dostal vyznamenanie 20. apríla 2023, 9:30

Preto musela táto nebojácna Poľka improvizovať. V snahe ochrániť deti pred chladom začala z plachiet väzenkýň vyrábať akúsi náhradu oblečenia a plienok. Dokonca sa jej podarilo vytvoriť náhradné dojky (niektoré matky boli totiž kvôli svojmu zlému zdravotnému stavu neschopné dojčenia). Všetky jej pôrodné asistencie mali skončiť úspechom.

Čo sa ale dialo s novorodencami? Mengele poznamenal, že takéto prvotriedne pôrody nie sú možné ani v modernom nemeckom zdravotníctve. Podľa neskorších rozkazov mala byť väčšina z nich ihneď po pôrode utopená. Stanislawa riskovala svoj život a príkaz odmietla.

V Osvienčime pomohla priviesť na svet 3000 detí. Väčšinu však nechali nacisti utopiť či vyhladovať
Zdroj: wikimedia.org

Odpor voči Mengelemu

Z presne neurčených dôvodov ju napriek tomu Mengele nedal zabiť, no zakázal jej vykonávať lekársku prax (aj tak ale v tajnosti vo svojej práci pokračovala). Hovorilo sa dokonca, že voči Stanislawe prechovával rešpekt či dokonca strach, ale ako to bolo v skutočnosti, nevieme. Voči jej zdravotníckym schopnostiam mal ale obdiv.

Určití svedkovia ďalej údajne tvrdia, že keď jej Mengele vyčítal nesplnenie rozkazu, Stanislawa mu hrdo odpovedala: „Deti sa nemajú zabíjať. Ja to viem, no a taktiež to ako lekár viete určite aj vy. Veď ste taktiež skladali lekársku prísahu!“

Domov
Zdieľať
Diskusia