Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. septembra 2018, 4:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

10 najlepších skladieb zosnulého Maca Millera

HUDBA TOP 10
Uložiť Uložené

Zakaždým je veľmi smutné, keď nás opustí umelec, ktorý za sebou zanechal veľa kvalitnej tvorby. Obzvlášť, ak ide o mladého človeka.

Rapový žáner prišiel o ďalšiu veľkú osobnosť, ktorú si za poslednú dekádu obľúbilo viacero generácii naprieč celým svetom. Informácia o smrti Mac Millera sa k nám dostala tesne pred polnocou nášho času a všetko nasvedčuje tomu, že hlavnou príčinou má byť predávkovanie drogami. Neznámy muž ho našiel ležiaceho v dome v San Fernando Valley, avšak ani okamžitý príchod záchrannej služby nepomohol. 

Skutočnú príčinu sa síce už pravdepodobne nedozvieme, no práve kvôli závislosti sa s ním po dvoch rokoch rozišla Ariana Grande, ktorá je aktuálne pod paľbou kritiky od Malcolmovych fanúšikov. Tí dokonca tvrdia, že je to práve jej chyba a donútili ju zablokovať možnosť pridávania komentárov na Instagrame.

My sme sa však v tomto článku stretli hlavne preto, aby sme si zaspomínali na hudobnú tvorbu mladého rapera z Pensylvánie, ktorý aktívne tvoril od roku 2007. Za viac než desaťročie stihol vydať päť štúdiových albumov, dvanásť mixtapov a odohrať sedem obrovských turné, pričom to ôsme ho čakalo už o pár týždňov.

Samozrejme, nie je cieľom sa dohadovať o tom, ktorá skladba je najlepšia a ktorá jej konkuruje. Skôr by sme si chceli pripomenúť jeho tvorbu aj jednotlivé projekty a tí, ktorý Mac Millera nepoznajú, aspoň zistia, prečo ho rešpektovali aj najlepší muzikanti sveta.


10 najlepších skladieb zosnulého Maca Millera

Nikes On My Feet

 
Tak a tuto niekde to celé začalo. Nachádzame sa na štvrtom mixtape s názvom K.I.D.S. z roku 2010, na ktorý dodnes s radosťou spomíname. Každý poctivý fanúšik pozná Nikes On My Feet naspamäť a ak nie, tak sa mu pravdepodobne viac zapáčila skladba Kool Aid & Frozen Pizza  z rovnakého nosiča. My pevne veríme, že minimálne s odstupom času spoločnosť Nike túto PR podporu patrične ocenila.
 

Knock Knock

Na úspech Nikes On My Feet veľmi prirodzene nadviazal track Knock Knock. O prvotnú pozornosť sa v tomto prípade zaslúžil ikonický samplovaný beat z originálu starého približne 50 rokov.  Na svoju dobu ide o relatívne kvalitný videoklip a autor tu možno aj nechtiac položil základy akéhosi vlastného štýlu obliekania. Zároveň na scéne chýbal biely a pozitívne naladený raper bez potreby útočiť na každého okolo seba. Jednoducho, kým chceli byť všetci drsní, mladý Mac Miller tancoval, bavil sa a cítil sa ako milión dolárov. 

Best Day Ever

Ako väčšina amerických interpretov, aj Mac Miller začínal vydávaním mixtape projektov a práve okolo Best Day Ever sa vytvoril pravdepodobne najväčší hype, po ktorom už musel začať naplno makať a robiť aj štúdiové albumy (a popritom ďalších sedem mixtape počinov). Určite sa o pozornosť zaslúžila titulná pohodová vec, vďaka ktorej si v tom čase ešte autor len skromného počtu úspešných singlov upevnil pozíciu. Zároveň si vytvoril veľmi charakteristický zvuk a dokázal sa od zvyšku oddeliť aj vďaka absentujúcim tvrdým pózam či negativite v textoch.

Missed Calls

Mac Miller vydal debutový album Blue Slide Park v roku 2011. Vtedy ešte ako čestvý dospelák nemal za sebou žiadne vydavateľstvo, a to aj napriek tomu, že už v tom čase sme vedeli o jeho talente a schopnosti prilákať publikum. Z tohto nezávislého projektu vyberáme jednu z mála hĺbavých skladieb, ktorá sa neskôr dočkala aj videoklipu. 

Donald Trump

Jedna z najikonickejších skladieb, ktorá bola pre Mac Millera špeciálna aj tým, že ako prvá v jeho kariére sa dostala až do prestížneho rebríčka Billboard Hot 100. Dnes by už asi skladba s týmto názvom aj v jeho podaní mala úplne iný význam, no ako 20-ročný chalan vtedy rapoval o tom, že chce byť bohatý a úspešný ako Donald Trump. Na youtube sa ti ešte možno podarí dohľadať slová súčasného prezidenta USA, ktorý vtedy na desiatky miliónov views reagoval a nazval Mac Millera budúcim Eminemom.

 Watching Movies

Pre drvivú väčšinu raperov je často druhý album prelomový a všetci od neho máme veľké očakávania, ktoré sa práve Mac Millerovi podarilo na sophomore projekte naplniť. Watching Movies with the Sound Off ukázal, že Malcolm nie je len cool študent, ktorý sa dokáže prihovoriť svojim rovesníkom. Zo všetkých vyberáme práve titulnú vec s rovnomenným názvom, na ktorej raper sa autor podieľal aj producentsky - pod známym pseudonymom Larry Fisherman.

Objects In The Mirror 

V rámci Watching Movies nemôžeme zabudnúť na Objects In The Mirror, na ktorej sa mimochodom podieľal aj Pharrell Williams. Skladba dostala aj skvelú verziu s The Internet a v tomto prípade je asi dôležité poznamenať, že v skutočnosti nie je o žene, aj keď sme si to možno v minulosti mnohí mysleli. V jednom z neskorších interview autor prezradil, že nežné pohlavie využil ako obraz pre drogy a hudbu.

Diablo

V tejto pokročilejšej tvorivej fáze už pensylvánsky raper veľmi dobre vedel, ako na to. Okrem toho, že si dokázal vždy ušiť beat na mieru, mal odhad na to, čo si práve môže dovoliť. Často konzervatívny interpret aj hudobný producent vymenil svoj typický lenivý rap za čosi surovnejšie a možno by už prísnosťou pochodil aspoň na menších slovenských sídliskách. Predsa len, na street  credite sa vtedy ešte v jeho prípade muselo pracovať. 

Cinderella

Mac Miller patril medzi extrémne aktívnych interpretov a ročne bol schopny vygenerovať pokojne aj 40 skladieb a ďalšie desiatky spoluprác. Aj preto je pre nás veľmi ťažké robiť úzky výber, no ak hľadáme "naj", tak práve Cinderella s Ty Dolla $ignom je suverénne najvrúcnejšia a roztopí akékoľvek ľadové srdce. Po rozchode s Arianou Grande speváčka na svojom Twitteri prezradila, že text je venovaný jej. Nech je to už akokoľvek, dnes tento track pusť svojej polovičke.

Hurt Feelings

Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na najaktuálnejší projekt Swimming starý len niekoľko týždňov, ktorý som si, žiaľ, ešte nestihol podrobne napočúvať. Možno prvoplánovo vyberám atmosférickú vec Hurt Feelings a dôvodom je skutočnosť, že táto živá verzia uzrela svetlo sveta len pred niekoľkými desiatkami hodín. Ide teda o jednu z posledných vecí, ktorá zaznela naživo z Malcolmovych úst. Pokojne si však nechám poradiť v diskusii. Nezabudni však pridať aj odôvodnenie.

Ďakujeme za pozornosť. Pevne veríme, že ste si spoločne s nami aspoň na chvíľku na Mac Millera zaspomínali a na jeho tvorbu nezanevriete. Pre istotu pripomeniem, že cieľom nebolo vyvolávať búrlivú diskusiu o tom, ktorá skladba je lepšia, prelomovejšia, má viac views a všetci ju poznajú. Ty nám do komentárov pokojne napíš zopár svojich tipov a nezabudni prihodiť aj nejaký ten argument. 

Domov
Zdieľať
Diskusia