Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2018 o 13:18
Čas čítania 6:39
Šimon Kucka

10 najlepších filmov, v ktorých hrali psy dôležitú úlohu

10 najlepších filmov, v ktorých hrali psy dôležitú úlohu
Zdroj: Unsplash / Marliese Streefland
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Domáci maznáčikovia sa ukázali ako overená záruka plných kín.

Najlepší priateľ človeka si jednoznačne zaslúži vlastný film, či už vás v jeho priebehu rozosmeje, rozplače, respektíve oboje.

Nezáleží na tom, či ide o maličké šteniatka alebo starého a mrzutého psa, pretože ku každému si človek dokáže tak, ako v skutočnosti, rýchlo vytvoriť vzťah. 

Prvýkrát sa pes objavil vo filme v roku 1905. Išlo o 6 a pol minútový krátky film s názvom Rescued by Rover. Psík, ktorý tu účinkoval, sa v reálnom živote volal Blair a pochádzal z rasy kólie. 

Už pred vyše 100 rokmi sa museli psy kvôli nárokom filmárov naučiť počúvať na dve rozličné mená. Odvtedy už ale ubehlo veľa času a natočili sa stovky či tisícky filmov o psoch. My sme pre vás vybrali 10 najlepších a k nim sme pridali zopár bonusov. 

 

Tom Hardy on the set of "The Drop" (2014)

Príspevok, ktorý zdieľa good films make life better (@the_goodfilms),

Red Dog (2011, r. Kriv Stenders)

Austrálsky feel good príbeh o psíkovi menom Red Dog z rasy zvanej austrálska kelpia, ktorý chytí za srdce všetky vekové kategórie. Založený je na skutočných udalostiach, ktoré sa odohrali v mestečku Dampier v Západnej Austrálii. 

Knižná predloha pochádza z pera britského spisovateľa Louisa de Bernieresa. Ten sa rozhodol svoje dielo napísať po tom, ako ho pri príchode do mesta vítala bronzová socha psa a obyvatelia mu prezradili, z akého dôvodu socha existuje. 

Retrospektívne rozprávaný príbeh nám premieta príhody a zážitky všetkých obyvateľov mesta, ktorí kedysi zažili spoločné dobrodružstvá s Red Dogom. Či už ide o udalosti úsmevné, alebo smutné. 

Z hereckých výkonov vyčnieva, samozrejme, hlavný aktér, sučka Koko. Réžia Kriva Stendersa je skvelá a motív je chytený za ten správny koniec. Skvelý film

red dog
Zdroj: Roadshow Film Distributors

Psí ostrov (Isle of Dogs, 2018, r. Wes Anderson)

Tento rok sa na plátna kín po 4-ročnej pauze vrátil režisér s nezameniteľným rukopisom, Wes Anderson, so svojím najnovším počinom.

Režisér Grandhotelu Budapešť (2014), Moonrise Kingdom (2012) či Životu pod vodou (2004) nás tento rok očaril svojím druhým animovaným filmom po Fantastickom pánovi Lišiakovi (2009), ktorý sa volá Psí ostrov. 

Celý príbeh sa točí okolo chlapca menom Atari. Keď sa starosta mesta Megasaki rozhodne vyhostiť všetky psy na takzvaný Ostrov odpadkov, poputuje tam aj ten chlapcov. Atari sa tak vydáva na dobrodružstvo za záchranou svojho domáceho miláčika. 

Inteligentný animovaný film, určený skôr pre dospelejšie publikum, než pre deti. Anderson sa tu hrá s dabingom a odlišnosťou kultúr, napríklad keď ľudia z Megasaki hovoria po japonsky, zatiaľ čo psíkovia anglicky.

Náročnejšie dielo však diváka odmení krásnym stop-motion vizuálom, prepracovaným a dojemným príbehom, no predovšetkým roztomilými zvieratkami. Menší fun fact: skúste rýchlo päťkrát za sebou povedať Isle of Dogs. Čo vám to pripomína? 

psí ostrov
Zdroj: 20th Century Fox

Lassie sa vracia (Lassie Come Home, 1943, r. Fred M. Wilcox)

Poslušná Lassie každý deň čaká na príchod školského autobusu, z ktorého vystúpi jej kamarát, chlapec menom Joe. Rodina, kde psík žije, je však nútená ho predať bohatému vojvodovi z Rudlingu.

Keď sa Lassie podarí z panstva dvakrát ujsť, rozhodne sa vojvoda zobrať ju až do ďalekého Škótska. Tam sa o ňu začne starať vojvodova neter, ktorú vtedy stvárnila mladučká Elizabeth Taylor.

Lassie sa však chce vrátiť ku svojmu starému pánovi, a tak sa vydá na útek. Adaptácia románu Erica Knighta z roku 1943 je jednoznačne najlepším počinom spomedzi všetkých filmov a seriálov o slávnej sučke dlhosrstej kólie.

lassie
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

101 Dalmatíncov (101 Dalmatians, 1961, r. Hamilton Luske, Wolfgang Reitherman a Clyde Geronimi)

Štúdio Walta Disneyho prvýkrát predstavilo príbeh o fľakatých psíkoch v roku 1961. Rozprávka začína stretnutím dalmatíncov Ponga a Perdity v Londýne, kde sa zároveň spoznali aj ich majitelia – Roger a Anita. 

Roger si Anitu vezme a spolu sa nasťahujú do obrovského domu, a so sebou si prirodzene vezmú aj svojich domácich maznáčikov. Tí spolu budú mať neuveriteľných 101 maličkých dalmatíncov. Zálusk na ich kožuchy si ale začne robiť zlomyseľná Cruella De Vil. 

Narozdiel od filmovej podoby tejto kreslenej rozprávky tu ide o skutočne kvalitnú Disneyovku. V najbližších rokoch sa dočkáme ďalšieho filmového spracovania, v ktorom si Cruellu De Vil zahrá božská Emma Stone.

101 dalmatinů
Zdroj: Walt Disney Productions


Charlie: Všetky psy idú do neba (All Dogs Go To Heaven, 1989, r. Gary Oldman a Don Bluth)

Pokračujeme ďalším animovaným filmom v podobe nostalgického hitu Všetky psy idú do neba. O réžiu sa postarali Don Bluth a Gary Goldman

U nás znel podtitul tohto skvelého animáku Charlie, čo je zároveň meno hlavnej postavy, ktorej v originálnom znení prepožičal hlas legendárny Burt Reynolds. Pes Charlie práve ušiel z väzenia spolu so svojím najlepším priateľom Itchym. Vracia sa do svojho kasína, pripravený užívať si život plnými dúškami.

Jedného dňa však Charlie zomrie, a tak poputuje do neba. Tam však zistí, že pokiaľ na Zemi nevykoná aspoň jeden dobrý skutok, za nebeské brány ho nevpustia. Má to však háčik, a teda, že ak umrie znova, pôjde rovno do pekla. Psík sa tak vracia späť na Zem, kde plánuje svoju pomstu. 

Krásny príbeh o kamarátstve, kde sa mieša smútok s radosťou. Film je pretkávaný muzikálnymi prvkami a rôznymi chytľavými pesničkami. Túto klasiku sme ako malí milovali snáď všetci. 

animák
Zdroj: Splendor Films

Biely pes (White Dog, 1982, r. Samuel Fuller)

Perfektná metafora na rasizmus má dĺžku celovečerného filmu a volá sa Biely pes. Táto snímka je založená na diele prozaika Romaina Garyho, kde sa réžie ujal Samuel Fuller, ktorý spolu s Curtisom Hansonom (L.A. – Confidential) napísal scenár. Hudbu tvoril geniálny Ennio Morricone, autor hudby väčšiny Leoneho počinov.

Čo sa týka príbehu, pre režiséra išlo o osobnú vec, keďže sa v druhej svetovej vojne musel sám vysporiadať s trénovanými psami nemeckej armády, ktoré mu šli po krku. 

V úvode filmu mladé dievča autom zrazí opusteného nemeckého ovčiaka nezvyčajnej bielej farby. Zoberie ho k veterinárovi a rozhodne si ho nechať. S postupom času si však začne všímať, že pes je vždy v blízkosti osoby čiernej pleti nesmierne agresívny. 

Keď sa do Lucyinho domu vláme zlodej, pes ho napadne a zabije. Dievča zisťuje, že tento biely pes bol špeciálne vycvičený, aby zabíjal černochov

Priam až hororovú atmosféru sa podarilo vyčarovať režisérovi Fullerovi v tomto zaujímavom a podnetnom príbehu o medzirasovej neznášanlivosti.

Kristy McNichol
Zdroj: Paramount Pictures

 

Lady a Tramp (Lady & the Tramp, 1955, r. Hamilton Luske, Wilfred Jackson a Clyde Geronimi)

Disneyovská klasika vhodná pre všetky vekové kategórie. Sučka kokeršpaniela Lady žije so svojimi pánmi z vyššej sociálnej vrstvy, Darling a Jimom. Keď sa manželom narodí dieťa, Lady sa cíti odstrčená, a tak sa rozhodne utiecť z domova. 

Na ulici spozná Trampa, psa neznámej rasy, ktorý jej ukáže, ako vyzerá život, keď si je pes sám sebe pánom. Nádherná ručná animácia je skutočne do očí bijúca, a priam ako by vytvárala teplo domova.  

Skutočne, príbeh lásky a priateľstva medzi dvomi na oko odlišnými, no vnútri rovnakými psíkmi zahreje pri srdci každého.

K rozprávke sa viaže aj jedna zaujímavosť. Úvodná scéna, kedy Darling otvára krabicu a nachádza v nej maličké šteniatko kokeršpaniela, sa skutočne stala Waltovi Disneymu. 

Po tom, čo zabudol na rande so svojou ženou, pripravil jej ako ospravedlnenie prekvapenie v podobe šteniatka v krabici. 

walt disney
Zdroj: Walt Disney Productions

Ja, Legenda (I Am Legend, 2007, r. Francis Lawrence)

Uznávame, Ja, legenda sa vymyká typickým psím príbehom, no práve pes tu hrá veľmi dôležitú rolu. Všetko sa odohráva v post-apokalyptickom svete, kde naoko jediným žijúcim človekom je Will Smith alias Robert Neville.

Táto postava má so sebou našťastie vždy svojho anjela strážneho, sučku nemeckého ovčiaka, ktorá sa volá Sam. Vo vyľudnenom New Yorku sa snaží deň po dni prežiť a nezomrieť pri tom pod rukami zmutovaných ľudí. 

V skutočnosti fenka Sam počúva na meno Abbey. Pred prvým stretnutím so svojím filmovým partnerom musela poctivo 3 týždne trénovať, aby tak zvládla náročné nakrúcanie. Nie je žiadna hanba priznať, že ste pri jej poslednej scéne vo filme vyronili slzu.

já legenda, will smith
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Hačikó: Príbeh psa (Hachiko: A Dog's Story, 2009, r. Lasse Hallström)

Pravdepodobne najväčší doják v našom zozname, ktorý by pokojne mohol konkurovať Titanicu (1997) od Jamesa Camerona.

V roku 2009 priniesol režisér Lasse Hallström na plátna kín svoje kinematografické dielo o najvernejšom psom spoločníkovi, Hačim. Ide o remake snímky Hačikó monogatari (1987) od japonského režiséra menom Seidžiró Kójama.

Skutočný príbeh inšpiroval Hallströma k natočeniu vlastnej verzie celovečerného filmu o psíkovi z rasy šiba-inu, ktorý na svojho majiteľa čakal každý jeden deň na vlakovej stanici, keď sa vracal z práce domov. Hačiho srdcervúci príbeh so smutným koncom je emocionálnou žmýkačkou v milom prevedení. 

hačiko
Zdroj: Bontonfilm

Marley a ja (Marley & Me, 2005, r. Adam McKay)

Úprimný, jednoduchý a skutočný. Taký je film o problémovom labradorovi, Marleym. V tejto komédii v hlavných úlohách s Owenom Wilsonom a Jennifer Aniston sa pozeráme na celý psí život, od jeho začiatku až po samý koniec.

Novomanželia – žurnalisti John a Jenny – sa rozhodnú presťahovať z chladného Michiganu na slnečnú Floridu. Jenny by si chcela založiť rodinu, no Johnovi sa tento nápad nepozdáva. Aby Jenny rozptýlil, rozhodne sa adoptovať psa: šteniatko labradora, ktorý dostane meno po slávnom reggae spevákovi

Manželia postupne zisťujú, že cesta ku zdravému vzťahu a šťastnému životu vedie cez rozbitý nábytok, rozhryzené papuče a znečistený koberec.

owen wilson, jennifer aniston
Zdroj: Fox 2000 Pictures

BONUS: John Wick (2014, r. David Leitch a Chad Stahelski)

Akčný thriller o elitnom zabijakovi hranom Keanu Reevesom sa netočí okolo psa, no štvornohé zviera je tým elementom, ktorý dej celého filmu odštartoval.

Keď totiž bývalému nájomnému vrahovi zabijete psa, treba počítať s tým, že si pekne zavaríte. Ak sa na tému tohto článku pozriete s odstupom a nadhľadom, John Wick do nej perfektne zapadá.

john wick, Keanu Reeves
Zdroj: Lionsgate


Seriálový BONUS: Sherlock – The Hounds of Baskerville

Historka o hrôzostrašnom baskervillskom krvilačnom psovi sa dočkala mnohých spracovaní, a veľa z nich sa stretlo s pozitívnymi ohlasmi. 

Podarenú verziu kultovej adaptácie jednej z poviedok Arthura Conana Doyla priniesol seriál Sherlock, kde ústrednú postavu londýnskeho detektíva stvárnil Benedict Cumberbatch. 

sherlock holmes
Zdroj: British Broadcasting Corporation (BBC) / Colin Hutton

Do nášho výberu sa nezmestili: Psia duša, Old Yeller, 8 statočných, White God a ďalšie.

Svet bez psov by sme si možno predstaviť vedeli, no komu by sa taká predstava páčila? Rozkošné zvieratká si ľudia zamilovali kvôli ich vernosti, priateľstvo a úprimnosti. 

Práca s týmito zvieratami na pľaci je stresujúca nie len pre štáb, ale aj pre samotných psíkov. Filmári by si preto v budúcnosti mali rozmyslieť, či sa im stojí za to vyčerpávať psy kvôli hlúpemu projektu, o ktorý nikto ani nezakopne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia