Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2018, 12:04
Čas čítania 0:00
Soňa M.

Kim Čong-un zrušil Vianoce a Margaret Thatcher odmietla letieť s pandou. Aké zvláštne veci urobili lídri?

ZAUJÍMAVOSTI KIM ČONG-UN POLITIKA
Uložiť Uložené

Kto tancoval dažďový tanec a prečo si JFK objednal 1 200 cigár na jeden raz?

Politikov si väčšinou so šialenými rozhodnutiami nespájame. Ich životy si predstavujeme ako vopred nadiktovanú nudu. Povedal by si však, že niektorí politici bojovali proti suchu v ich krajine tak, že tancovali dažďový tanec alebo si objednali viac ako tisíc kusov najkvalitnejších kubánskych cigár? Dôvody, prečo tak robili sa síce môžu zdať už o čosi prozaickejšie, no stále je o čom hovoriť.


1. Ako Železná lady neletela v Concorde s pandou

Predstav si, že v lietadle, ktorým cestuješ, sa vezie aj panda. To by bola skvelá story, zrejme by si ju tvoji priatelia vypočuli na každej party. Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová sa na to zrejme pozerala inak. V skutočnosti raz odmietla cestovať v tom istom Concorde, ako milý čiernobiely medvedík.


Železná lady však pandy nepokladala za škaredé, ani si nemyslela, že je pod jej úroveň cestovať s dvojfarebnou medveďovitou šelmou. Jej dôvodom bola, ako inak, politika.


Čína sa v osemdesiatych rokoch snažila nadviazať nové diplomatické vzťahy s krajinami Západu. Keď sa Číňania rozhodli pre nejakú konkrétnu krajinu, dali jej diplomatický darček, pandu. Robili to tak často, že tento postup dostal pomenovanie – pandová diplomacia.


A Margaret Thatcher pandovej diplomacii nefandila. V roku 1981 dokonca odmietla cestovať v tom istom lietadle ako samček pandy, ktorého si chceli zapožičať USA, aby sa "skamarátil" so samičkou. Tú dostali Američania od Číňanov ako dar v rámci pandovej diplomacie.


Margaret Thatcher vtedy vyhlásila, že spájanie politiky s pandami neveští nič dobré. V liste, ktorý nechala, dokonca napísala, že pandu so sebou nezoberie, pričom slovo nezoberie dvakrát podčiarkla.


2. Dažďový tanec Eva Moralesa

Vždy, keď zavládne letné sucho a farmári nešťastne ukazujú, aká slabá bude úroda, experti prídu s nápadmi na najmodernejšie riešenia závlahového systému a politici sa predbiehajú v tom, kto z nich navrhne lepšie riešenie.
To, samozrejme, platí, pokiaľ sa práve nenachádzaš v Bolívii. Možno nevieš, no táto juhoamerická krajina zažila obrovskú vlnu sucha v novembri 2016. Prezident Evo Morales vtedy urobil "všetko pre to, aby sucho zastavil."


Vybral sa do dediny neďaleko hlavného administratívneho mesta Bolívie La Paz, kde dodnes žijú tradičným spôsobom Ajmari, indiánsky kmeň. Prezident, ktorý je tiež Ajmar, si s miestnymi obyvateľmi zatancoval dažďový tanec.


Ak sa pýtaš, či tento rituál zabral, odpoveď sa zrejme nedozvieme. Dlhoočakávaný dážď totiž do La Paz napokon prišiel, a to tesne po Moralesovom tanci. Na druhej strane, dážď vtedy predpovedali aj meteorológovia, a tak mohlo ísť len o vypočítavosť zo strany bolívijského prezidenta.


Mnohí sa nazdávajú, že Evo Morales mal veľmi dobrý dôvod na to, aby situáciu so suchom riešil. Pravičiari v jeho vlastnej krajine totiž z vlny sucha obvinili jeho, vyčítajúc mu vysušenie niekoľkých jazier v Andskej oblasti.

3. JFK a 1 200 kubánskych cigár

Známi ľudia majú všelijaké hviezdne maniere. Ani politikov rôzne výstrelky, prirodzene, neobchádzajú. No objednať si pre seba 1 200 najkvalitnejších kubánskych cigár, to je naozaj priveľa. A predsa presne to urobil bývalý prezident Spojených štátov Amerických John Fitzgerald Kennedy v roku 1962.

Kim Čong-un zrušil Vianoce a Margaret Thatcher odmietla letieť s pandou. Aké zvláštne veci urobili lídri?
Zdroj: Flickr/Cecil Stoughton


Samozrejme, nešlo o náhodu ani o žiadnu výstrednosť, ale skôr o vypočítavosť zo strany obľúbeného amerického lídra. Objednávku totiž uskutočnil len niekoľko hodín pred tým, ako zaviedol obchodné embargo na rebelujúcu Kubu, ležiacu len 180 kilometrov od polostrova Florida.


Na udalosť si pre portál IrishCentral zaspomínal Pierre Salinger, šéf Kennedyho tlačového oddelenia. Prezident si ho vtedy k sebe zavolal a opýtal sa ho, či by mu vedel pomôcť zohnať naozaj veľa cigár do nasledujúceho rána.


"Na druhý deň ráno som približne o ôsmej vošiel do svojej kanceláie v Bielom dome, Priama linka do rezidentovho úradu už vo veľkom zvonila. Spýtal sa ma, či by som mohol k nemu hneď prísť," spomína Salinger na udalosť a dodáva, že Kennedy bol šťastný, keď sa dozvedel, že Salinger mu bol schopný za krátky čas zohnať až 1 200 cigár.


"Potom zobral papier, ktorý hneď podpísal. Bol to dekrét, ktorý zakázal všetky kubánske produkty v Spojených štátoch. Kubánske cigary boli odvtedy v našej krajine ilegálne," dokončil Salinger.


4. Prezident, ktorý jazdil na 25-ročnom aute

Politikov si zvyčajne spájame s oblekmi na mieru bez jediného záhybu, nádherným bývaním a luxusnými autami. Existuje však jeden prezident, ktorý sa tejto definícii politika absolútne vymykal.


Je ním José "Pepe" Mujica, bývalý prezident Uruguaja, ktorého často prezývali "najchudobnejší prezident na svete." Voči tejto prezývke sa však Mujica ohradil so slovami: "Hovoria o mne, že som najchudobnejší prezident, no ja si to nemyslím. Chudobný človek je ten, ktorý pociťuje, že mu niečo chýba. Ja to tak necítim."


Napriek tomu Pepe Mujica aj počas svojho "prezidentovania" žil veľmi skromne v malom dome s niekoľkými sliepkami a psami. Jazdil na starom Volkswagene Chrobák. Dokonca naň na summite v bolívijskom meste Santa Cruz dostal ponuku od istého arabského šejka. Ten povedal, že ho odkúpi za milión dolárov. Pepe Mujica však ponuku neprijal, a tak ďalej jazdil na modrom aute vyrobenom v roku 1987.


Tvrdil o sebe, že ak chce vládnuť ľudu ako sociálny demokrat, musí bývať tak ako ľudia v jeho krajine, aby sa im neodcudzoval, aby poznal ich problémy. Hoci prieskumy verejnej mienky v iných krajinách ukazujú, že ľudia nie sú spokojní so svojimi lídrami, Pepe Mujicha mal rok pred odovzdaním funkcie podporu takmer 60 %. Pýtaš sa, prečo ho znova nezvolili za prezidenta? Odpoveď je jednoduchá, nedovolila mu to ústava.


5. Kimova ríša nemá žiadne Vianoce

O tom, čo všetko je zakázané v Severnej Kórei, počúvaš určite často. Modré džínsy, západná hudba, sledovanie porna. Možno však nevieš, že v KĽDR dostali pomyselnú červenú aj Vianoce.


Vianoce sa v ríši Kimov neoslavovali verejne od roku 1948, keď vládu v krajine prebral večný prezident, Kim Ir-sen, dedko súčasného lídra Kim Čong-una.


"Severokórejská ústava síce teoreticky povoľuje slobodu vierovyznania pre všetkých obyvateľov, no ktokoľvek, koho by prichytili pri účasti na slávnostných ceremóniách, riskuje, že skončí vo väzení alebo aj horšie," napísal britský portál Express a dodal, že náboženstvá Severná Kórea potláča, pretože predstavujú hrozbu pre tamojší režim.


V roku 2016 však Kim Čong-un zakázal Vianoce úplne. Namiesto toho by podľa neho mali Severokórejčania vzdať úctu jeho babičke, ktorá sa 24. decembra narodila.

Domov
Zdieľať
Diskusia