Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2018, 23:26
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Slovenský thriller o umelej inteligencii s titulnou skladbou od Emmy Drobnej prichádza do kín

FILMY A SERIÁLY GABRIELA MARCINKOVÁ
Uložiť Uložené

V Dôvernom nepriateľovi uvidíme viacero akčných scén. Aj preto musel hlavnú hviezdu Gabrielu Marcinkovú zaskočiť kaskadér s parochňou.

Dvojica mladých manželov podstúpi testovanie domu vybaveného umelou inteligenciou. Ich počiatočné vzrušenie sa ale časom mení na hrôzostrašný zážitok. Kto alebo čo stojí za podivnými reakciami samostatne uvažujúceho domu? V ktorom bode prestáva byť umelá inteligencia sluhom a začína byť pre svojho užívateľa veľkou hrozbou?

V slovenskej novinke Dôverný nepriateľ od režiséra a scenáristu Karela Janáka (Cuky Luky) uvidíme v hlavných rolách sympatickú Gabrielu Marcinkovú (Milenky), Vojtěcha Dyka a hlas inteligentnému domu prepožičal Róbert Roth. Okrem nich sa vo filme objavia herci, ako Zuzana Porubjaková, Ondřej Malý, Ady Hajdu, Roman Luknár a ďalší.

Snímka mala slávnostnú premiéru v utorok 7. augusta a do našich kín dostane už 16. augusta (srpen) 2018. My vám ešte pred vstupom do kinodistribúcie  prinášame exkluzívne informácie od jednotlivých členov štábu.


Podľa slov Karla Janáka by režisér svoj vzťah k inteligentným technológiám mohol označiť za priam nadšený a výsostne zvedavý. Na druhej strane ich ale považuje zároveň za veľmi nebezpečné.

Väčšina z nás chce mať v živote stále viac moderných technológií, lenže tým si na seba pletieme bič, ktorý sa nám raz môže vypomstiť. Trochu sa zahrávame s ohňom a to ma na tom práve fascinuje. Som rád, že sme mohli natočiť film, ktorý na všetky tie rizika upozorní," prezradil k téme režisér Janák.

Hľadanie opusteného hypermoderného luxusného domu pre natáčanie filmu bolo údajne veľmi náročné. V konečnom dôsledku sa nemohli filmári dopracovať ku kombinácii modernosti skĺbenej s ústraním v prírode.

Preto zvolili moderný mestský dom v Prahe, ktorý pomocou trikov zasadili do prostredia Vysokých Tatier. Postprodukcia bola aj toho dôvodu veľmi náročná.

Režisér sa ďalej vyjadril aj k titulnej skladbe od Emmy Drobnej. Tú označil za výraznú a veľmi dôležitú. V snímke by mala byť spojená s láskou postáv dvojice kľúčových predstaviteľov – Marcinkovej a Dyka.


Práca na filme bola náročná najmä z trikového hľadiska, k čomu sa vyjadril aj Michal Křeček. Trikové štúdio malo na snímke v postprodukcii pracovať približne 3500 hodín a vytvoriť presne 188 trikových záberov.

Trikárov mal film približne 15, ale v Magiclabe prešiel rukami omnoho väčšieho množstva ľudí. Nesmieme zabúdať na technické a produkčné profesie, bez ktorých by sa obrazoví postprodukcia robiť nedala. Titulky obsahujú približne 35 mien," prezradil dalej Křeček.

Herečka Gabriela Marcinková si počas natáčania užila aj viacero akčných scén, pričom pri jednej z nich musela využiť aj pomoc kaskadéra s parochňou. Konkrétne išlo o scénu, v ktorej mala jej postava preraziť autom závory.

Marcinková opisuje svoj vzťah k smart technológiam ako neutrálny, no dodáva, že z nich cíti aj strach.

Slovenský thriller o umelej inteligencii s titulnou skladbou od Emmy Drobnej prichádza do kín
Zdroj: Attack Film

To, čo potrebujem, to som sa naučila robiť. Akceptujem, že smart technológie v tomto svete sú a obdivujem ľudí, ktorí sa tomu venujú. Zároveň je vo mne určitý strach z toho, že sme ľudské bytosti a aby nás nejakým spôsobom nedohnalo to, kam až posúvame techniku. Môže prísť čas, kedy sa nám to vypomstí, " povedala herečka.

Vojtěch Dyk však svoj vzťah k inteligentným technológia opisuje ako mimoriadne negatívny a naopak inklinuje k prírode. Na otázku, či by aj v reálnom živote prijal ponuku testovať inteligentný dom, odpovedal nasledovne: Ja by som prijal ponuku testovať strom, rieku, vietor…, ale inteligentný dom by som nechal ľuďom, ktorí k tomu majú vzťah."

A ako by ste svoj vzťah k smart technológiám popísali vy? Zaujal vás Dôverný nepriateľ?
Domov
Zdieľať
Diskusia