Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2018, 15:15
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Spoznajte nástupcu Ricka a Mortyho. Vtipné vesmírne dobrodružstvo Final Space oplýva absurdnými sci-fi nápadmi, brutalitou a emóciami

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nenápadný 10-dielny seriál rozhodne stojí za skúšku.

Animovaný sci-fi seriál Final Space patrí k tým projektom, ktoré sú pomerne nenápadné a človek ich tak veľmi ľahko prehliadne.

Seriál vytvorený Olanom Rogersom si v tichosti odbil premiéru na konci februára tohto roku, avšak dostalo sa mu relatívne malej kritickej pozornosti. Čo je trochu škoda, pretože samotný projekt je zaujímavý a rozhodne by ste mu mali dať šancu. O čom ale vlastne je?

Hlavným hrdinom je mladík Gary (dabuje ho samotný Olan Rogers). Ten si odpykáva väzenský trest na opustenej vesmírnej lodi, kde mu jedinú spoločnosť robí palubný počítač HUE a otravne pozitívne naladený robot KVN.

Spoznajte nástupcu Ricka a Mortyho.  Vtipné vesmírne dobrodružstvo Final Space oplýva absurdnými sci-fi nápadmi, brutalitou a emóciami
Zdroj: TBS

Garyho 5-ročný trest sa pomaly chýli ku koncu, ale zhodou šialených okolností sa mu podarí zamotať sa do nebezpečného dobrodružstva, v ktorom je v stávke osud celého vesmíru.

Do rúk sa mu totiž dostane roztomilý mimozemšťan Mooncake. Ten je v skutočnosti mocnou zbraňou, po ktorej pasie záporák Lord Commander a má s ňou skutočne monštruózne plány.

Ku Garymu sa pripoja ešte ďalší noví priatelia a všetci musia dať hlavy dokopy, aby odvrátili skazu Zeme (a možno aj celého vesmíru). A Gary sa uprostred toho všetkého bude zo všetkých síl získať aj srdce pôvabnej vojačky Quinn.

Final Space je z veľkej časti bláznivá sci-fi groteska a od začiatku sa nesie v príjemne svižnom tempe. Hlavný hrdina Gary je lúzer na pohľadanie a ani na minútu nezavrie klapačku. Je možné, že vám jeho charakter nebude príliš sympatický, ale ja som si k nemu cestu nájsť dokázal. Ani ostatné postavy však nezaostávajú.

Výborný je palubný počítač HUE (jeho slovné prestrelky s Garym sú naozaj mimoriadne vtipné), drsná kráska Quinn či bojovník Avocato.

Na Final Space ma celkom fascinoval ten zaujímavý mix žánrov: Máme tu jednak bláznivú komédiu, ale aj nefalšovane dramatické (až depresívne) okamihy, to všetko zabalené do hávu epickej space opery.

Spoznajte nástupcu Ricka a Mortyho.  Vtipné vesmírne dobrodružstvo Final Space oplýva absurdnými sci-fi nápadmi, brutalitou a emóciami
Zdroj: TBS

Nepovedal by som, že sa tvorcom podarilo namiešať tento žánrový koktejl úplne vyrovnane, ale celok napriek tomu nejakým spôsobom funguje.

Samozrejme, asi nemusím pripomínať, že seriál je určený výhradne dospelým divákom. Obsahuje totiž prekvapivo veľa krvi (prípadne iných telesných tekutín), mučenie, nejaké tie nadávky a sexuálne narážky.

Čo sa týka príbehu, ten rozhodne nepatrí k úplne originálnym, avšak tvorcovia to vynahradzujú svojou imagináciou, hravosťou a nápaditosťou. Vo svojom jadre však dej ostáva klasickou story o jednom nezodpovednom týpkovi, ktorý v sebe musí nájsť odvahu, zodpovednosť a konečne tak dospieť.

Pozitívom je aj spomenutá dynamika príbehu. Stále sa niečo deje a divák sa tak ani nestihne nudiť. Osobne by som možno prijal, aby sa na tej zbesilosti miestami ubralo a tempo trochu spomalilo. Ku koncu série začnú prevažovať vážne okamihy, ale to mi vôbec neprekážalo, keďže aj tieto momenty boli funkčné a mali aj patričnú emocionálnu silu.

Miestami fungovali dokonca lepšie než humor. Ten síce nie je zlý, ale niektoré vtipy sú až príliš silené alebo im chýba citeľnejšia pointa či načasovanie.

Spoznajte nástupcu Ricka a Mortyho.  Vtipné vesmírne dobrodružstvo Final Space oplýva absurdnými sci-fi nápadmi, brutalitou a emóciami
Zdroj: TBS

Spomínaný mimozemšťan Mooncake taktiež občas pôsobí ako "deus ex machina" a našich hrdinov neraz z problémov pohodlne vyseká. Sympatické ale je, že tvorcovia sa neboja byť ku svojim postavám dosť nemilosrdní a ich osud vás možno napokon dosť prekvapí.

Final Space je svižným dobrodružstvom, ktoré vám ubehne ako voda a budete sa pri ňom dobre baviť. A možno vás aj trochu rozcitlivie.

Seriál samozrejme nie je dokonalý, ani nejde o nejakú obrovskú pecku s potenciálne kultovým statusom. Ale slušná a nadpriemerná jednohubka? To rozhodne hej. Ak sa tvorcovia poučia z chýb a doladia detaily, môže byť 2. séria skutočne parádna. Nové epizódy sú už vo výrobe a musím povedať, že sa na ne celkom teším. 7,5/10

Za tip ďakujeme nášmu fanúšikovi Jurajovi Senešovi. Ak poznáte viacero podobných stratených pokladov, pokojne nám o nich napíšte. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia