Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2018, 8:20
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Piť osem káv denne je zdravšie než nepiť žiadnu. Štúdia skúmala takmer 500 000 ľudí a zistila, že kávoví abstinenti zomierajú skôr

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA
Uložiť Uložené

Každodenný ranný rituál miliónov ľudí v sebe zrejme skrýva zdravotné benefity.

Ak za deň vypiješ aj štyri kávy, možno sa niekedy znepokojíš nad tým, či už toho kofeínu nie je príliš veľa. Netreba však panikáriť. Zverejnené totiž boli výsledky zo štúdie, ktorá sledovala, aký vplyv má káva na dĺžku ľudského života. Výskum prebiehal až 10 rokov a zúčastnilo sa ho takmer pol milióna Britov, presnejšie 498 134. Tí sa dobrovoľne registrovali do výskumnej charity UK Biobank, kde sa sledoval ich zdravotný stav. O káve bolo publikované množstvo výskumov, tento spomíname, keďže bola súčasťou naozaj veľká vzorka ľudí.

A výsledky sú zjavné. Aj napriek tomu, že rozdiely neboli príliš veľké, všetko naznačuje tomu, že čím viac kávy piješ, tým dlhšie žiješ. Štúdia totiž dokázala, že častejšie zomrierali ľudia, ktorí sa káve vyhýbali. Ako píšu výskumníci, káva predsa len môže byť súčasťou zdravého životného štýlu.

Samozrejme, všetkého veľa škodí, no stúpavý trend prežitia pokračuje smerom nahor až k ôsmim šálkam kávy za deň. V takomto maxime je riziko smrti nižšie o 10 % až 15 % než u ľudí, ktorí tmavému nápoju neholdujú. Pri deviatich kávach už sa riziko znovu zvyšuje. Podľa výskumu však nezáleží, o aký typ kávy ide alebo na mlieku. Podobné výsledky mala dokonca aj káva bez kofeínu.

Piť osem káv denne je zdravšie než nepiť žiadnu. Štúdia skúmala takmer 500 000 ľudí a zistila, že kávoví abstinenti zomierajú skôr
Zdroj: pexels.com

Treba však myslieť na to, že žiadna takáto štúdia nemôže byť definitívnym dôkazom, skôr len interpretáciou. Predsa len, osem káv denne môže súvisieť napríklad s luxusnejším životným štýlom, ktorý vedie aj ku kvalitným potravinám. A aj tie sa mohli postarať o dlhší život – príliš veľa faktorov sa navzájom asociuje, no skutočne môžeme odpozorovať, že ak piješ viac kávy, dĺžka tvojho života je dlhšia.

Domov
Zdieľať
Diskusia