Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júna 2018, 15:08
Čas čítania 0:00
Sona O.

Halucinogénna droga starých indiánskych kmeňov rozprúdila v Mexiku drogový turizmus

ZAUJÍMAVOSTI DROGY INDIÁNI MEXIKO
Uložiť Uložené

Peyote ešte aj dnes používajú indiánske kmene na severe Mexika počas náboženských obradov. Na Slovensku je ilegálna.

Peyote sa odborne nazýva Lofofora williamsova a prirodzene sa vyskytuje iba v Mexiku. Ide o kaktus, ktorý rastie pod zemou a nad povrchom býva väčšinou viditeľná iba koruna rastliny. Jej veľkosť sa líši, môže pripomínať golfovú loptičku, ale aj futbalovú loptu. Obsahuje známu psychotropnú látku meskalín, veľmi blízke sú mu aj psychadelické látky psylocibín a psylocín, tie pochádzajú z našich lisohlávok.

Halucinogénna droga starých indiánskych kmeňov rozprúdila v Mexiku drogový turizmus
Zdroj: Frank Vincentz - Wikimedia

V našej krajine je jeho užívanie nezákonné, no v Mexiku ho indiánske kmene Navajo a Huichol používali bežne ako súčasť náboženských obradov. V Amerike je rekreačné užívanie drogy nelegálne. 

Účinky peyotu sú podobné ako pri iných psychadelických drogách s jedinou výnimkou. Stav, ktorý po požití nastáva, akoby nemal žiaden určitý začiatok ani koniec. Spôsobuje zasnívané a neurčité vnímanie reality a môže vyvolať halucinácie.

Jedna dávku peyotu je približne 400 miligramov, v ktorých sa nachádza 1 až 3 % meskalínu a vyvolá stav dlhý asi 8 až 12 hodín. Na celú dávku by si musel skonzumovať asi 10 až 12 tenkých plátkov kaktusu. 

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Jeho chuť je vraj extrémne horká a spôsobuje pocit sucha v ústach a nadmerný smäd. Medzi vedľajšie účinky patrí mierna úzkosť, letargia a neschopnosť koncentrácie. Hlavným pozitívom je fakt, že všetko umocňuje. Fyzické aj psychické pocity sa zdajú oveľa intenzívnejšie a peyot zvyšuje povedomie o všetkom, čo sa vôkol teba deje.

Halucinogénna droga starých indiánskych kmeňov rozprúdila v Mexiku drogový turizmus
Zdroj: National Anthropological Collection - Wikimedia
Halucinogénna droga starých indiánskych kmeňov rozprúdila v Mexiku drogový turizmus
Zdroj: General Williams T Shermen - Wikimedia
Halucinogénna droga starých indiánskych kmeňov rozprúdila v Mexiku drogový turizmus
Zdroj: Edward S. Curtis - Wikimedia

Laurel Tuohy, novinárka píšuca pre americký časopis Vice, v rámci svojho žurnalistického výskumu užila peyote v mexickej púšti a jeho účinky popísala v jednom z článkov. "Všetko bolo zosilnené, cítila som strašný smäd, púšť bola odrazu horúcejšia a zem tvrdšia. V priebehu 6 hodín sa účinky vytrácali a vracali späť. V prvých hodinách som sa cítila ako vo sne a nedokázala som sa sústrediť. Zážitok akoby nemal začiatok ani koniec, účinky som cítila aj ďalší deň," hovorí. Dodáva, že jej telo bolo úplne uvoľnené a zrelaxované, mala pocit absolútnej pohody.

Indiánsky kmeň Huichol verí, že im táto látka dáva liečivé schopnosti a pomáha komunikovať s bohmi. Podľa ich náboženstva má všetko živé dušu, preto aj konzumácia peyotu je ako požitie duše rastliny

Zo spirituálneho zážitku sa v Mexiku stala turistická atrakcia. Mesto Real de Catorce sa nachádza v blízkosti púšte, kde tento kaktus rastie. Priamo na uliciach si môžeš kúpiť nápoje či sladkosti, ktoré obsahujú meskalín alebo si rovno od domácich kúpiš plátky peyotu.

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

Ak ale túžiš po trochu adrenalínovejšom zážitku, môžeš zaplatiť niekomu z lokálnych a ten ťa odvezie na púšť, kde kaktus rastie. Raj drogového turizmu sa pritom nachádza iba kúsok od populárnych pláží Tulumu

Halucinogénna droga starých indiánskych kmeňov rozprúdila v Mexiku drogový turizmus
Zdroj: Soňa O./Refresher

Hoci je alkoholizmus u indiánov väčšinou vysoký, kmene, ktoré užívajú peyote, ho takmer vôbec nevyhľadávajú. Kmene tiež veria, že kaktus má terapeutické a liečivé účinky.

Na užívanie drogy určite nikoho nenabádame, keďže ide o ilegálnu látku, ktorá môže mať vedľajšie účinky. V Európe sa k nej dá dostať ťažšie, no nie je to nemožné. "Väčšinou sa predávajú semienka a človek si môže dopestovať vlastný kaktus. Aby bol účinok dostatočne silný, musí sa ale počkať takých 5 až 10 rokov a pestovanie je niekedy náročné," hovorí Slovák. Na starom kontinente ho nájdeš v najliberálnejšej krajine, v Holandsku. "V Amsterdame existujú takzvané smartshopy, kde sa dajú kúpiť všelijaké psychadeliká. Kúsok peyotu nám tam ponúkali dokonca zadarmo," dodáva. 

Domov
Zdieľať
Diskusia