Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. apríla 2018, 16:36
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Izraelčania ilegálne chodia do Palestíny na najlepšiu zmrzlinu, akú kedy mali. Vraj po nej budeš smútiť, či ju ešte niekedy vyskúšaš

ZAUJÍMAVOSTI IZRAEL PALESTÍNA
Uložiť Uložené

Najlepšiu zmrzlinu široko ďaleko by si našiel v meste Ramallah.

Prichádza leto a so slnečnými lúčmi začína do výšin stúpať aj spotreba zmrzliny. Nielen v slovenských mestách, ale aj v ďalekej Palestíne si ľudia radi doprajú studenú pochúťku, ktorá ich dokáže schladiť aspoň na pár minút. Zmrzlina samozrejme dominuje aj svojou chuťou, pričom množstvo miestnych obyvateľov by sa zhodlo na tom, že najlepšiu zmrzlinu vôbec majú v meste Ramallah v obchode s názvom Rukab’s Ice Cream Parlor.

Izraelčania ilegálne chodia do Palestíny na najlepšiu zmrzlinu, akú kedy mali. Vraj po nej budeš smútiť, či ju ešte niekedy vyskúšaš
Zdroj: Rukab Ice Cream

Na prvý pohľad nevýrazný obchodík na rohu ulice funguje v rôznych podobách už od roku 1941 a zákazníkom ponúka svoju špecialitu. Recept na nezvyčajnú zmrzlinu pochádza od starej mamy vlastníka Jimmyho. V 40. rokoch minulého storočia otvoril starý otec obchod po prvýkrát, avšak predtým strávil roky predávaním zmrzliny z vozíka po uliciach. Babička ráno narobila za vedro zmrzliny a starý otec nemal inú možnosť, ako ju predať, pretože bez zarobených peňazí by rodina neprežila.

Recept sa zachoval do dnešných dní a neobsahuje žiadnu tajnú ingredienciu. Zmrzlina je vyrábaná aj s pridaním mastixu, čo je vlastne prírodná živica z kríku druhu pistacia lentiscus. Prezývajú ju aj arabská guma a zmrzline dodáva charakteristickú hustú konzistenciu, vďaka čomu s ňou musia samotní predajcovia narábať opatrne.

Odporúčané
Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu 9. októbra 2023, 16:00

Jej správna konzumácia je rovnako zložitá. Naťahovaciu zmrzlinu treba po každom súste odseknúť zubami, aby ti neskončila na tričku. Miestne príchute pritom prechádzajú zo štandardných až po špeciality, ktoré sa opakujú len párkrát ročne. Momentálne vymysleli recept na banánovú príchuť s karamelom, čo sa veľmi rýchlo rozkríklo aj do susedného Izraela.

Izraelčania ilegálne chodia do Palestíny na najlepšiu zmrzlinu, akú kedy mali. Vraj po nej budeš smútiť, či ju ešte niekedy vyskúšaš
Zdroj: Rukab Ice Cream

Teritoriálny a kultúrny problém medzi Izraelom a Palestínou nie je dodnes vyriešený. Mesto Ramallah leží len pár kilometrov od Jeruzalema, ale nachádza sa v špeciálnej zóne A, čo znamená, že občania Izraela doň majú vstup zakázaný. Ak sa pokúšajú do Ramallahu dostať, porušujú izraelské zákony, čo hlásajú aj viaceré značky a plagáty pri hraničnom prechode. Izraelské ozbrojené zložky však do mesta vstupovať môžu.

Vlastník Jimmy len s úsmevom rozpráva o tom, ako sa z času na čas v obchode objavia neznámi ľudia. V skutočnosti ide o Izraelčanov, ktorí potajomky na kanadské pasy prejdú cez hranice a aj keď technicky porušujú zákon, dokonalú zmrzlinu si nevedia nechať ujsť.

Domov
Zdieľať
Diskusia