Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2018, 5:03
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Netlix prichádza s ďalšou seriálovou peckou. Romantický, krvavý a súčasne vtipný pohľad na dospievanie väčšinu z vás poteší (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY NETFLIX THE END OF THE F**KING WORLD
Uložiť Uložené

Seriálové prekvapenie zimnej sezóny sa naozaj podarilo na výbornú.

V seriálovom svete sa v posledných rokoch dejú veľmi zaujímavé veci. No aj napriek vysokej kvalite tejto tvorby je občas potrebné prevetrať trochu vzduch a prísť s niečím sviežim.

V tomto prípade prichádza potrebné oživenie z Veľkej Británie. A obsahuje pre ostrovnú tvorbu množstvo typických prvkov. Suchý humor, originálnu atmosféru a nie úplne tradičnú filmovú reč. Tento aktuálny seriál distribouvaný skrz Netflix má všetko z toho a dokonca ešte aj niečo navyše. A tým je ústredná dvojica hrdinov. 

James (Alex Lawther) a Alyssa (Jessica Barden) sú sedemnásťroční puberťáci s trochu inými problémami ako ich rovesníci. On je psychopat s potrebou zabíjať a ona má ťažkú situáciu v rodine, čo sa prejavuje jej nevyberaným správaním. Ani jeden z nich nedokáže cítiť lásku, no aj napriek tomu spolu začnú chodiť. Každý z vlastného dôvodu. Alyssa chce utiecť z domu a James má pocit, že práve jeho nová priateľka by mohla byť ideálnym kandidátom na jeho prvú ľudskú obeť. Hrátky osudu však majú pre nich pripravené ešte množstvo prekvapení. 

Netlix prichádza s ďalšou seriálovou peckou. Romantický, krvavý a súčasne vtipný pohľad na dospievanie  väčšinu z vás poteší (Recenzia)
Zdroj: Netflix

The End od F***ing World je ďalšou variáciou na tému dospievania. Na rozdiel od hladivých titulov, ako Juno, Sing Street alebo The Perks of Beiing Wallflower však ide o omnoho temnejšiu záležitosť. Je síce vyrozprávaný podobnými filmárskymi postupmi, no v pozadí stále pulzuje zlo, ktoré majú hlavné postavy v sebe zakorenené.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Viac sa tak podobá na Lynchovu Divokosť v srdci, Malickov Badlands alebo legendu Bonnie a Clyde. Akurát jeho hrdinovia sú o generáciu mladší. Unikátnosť projektu a najväčšie plus tvorcov tak pramení z toho, ako dokážu tieto dva rozličné prístupy skĺbiť. A väčšinu času sa im to darí na výbornú. Základ tohto úspechu pramení najmä z humoru. Občas pekelne čierneho. Nešetrí sa totiž krvou ani mnohými témami, ktoré vo svojej podstate vtipné nie sú. V tomto prípade však vďaka rafinovanosti tvorcov padajú gagy na úrodnú pôdu. 

Netlix prichádza s ďalšou seriálovou peckou. Romantický, krvavý a súčasne vtipný pohľad na dospievanie  väčšinu z vás poteší (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Klasické romantické klišé je prestrihávané predstavami Jamesovich vízií, čo vlastne chce so svojou priateľkou urobiť. Prípadne vnútornými monológmi, ktoré sú v ostrom kontraste s vykonanými skutkami a vyslovenými slovami. Je to občas mrazivé, no bránicu to väčšinou rozochveje spoľahlivo.

Vrcholom tohto prístupu je potom scéna v závere tretej časti, kde sa láme dej aj charaktery. Prekvapenie vám samozrejme nevyzradím, no po tomto okamihu sa s výzorom hrdinov mení aj ústredná myšlienka, štýl aj smerovanie príbehu. Mnoho z vás tento prechod možno nerozdýcha úplne hladko a najmä kvôli tomu vás počas štvrtej epizódy môže seriál stratiť. Tí, čo vydržia, budú tvorcami odmenení.

Netlix prichádza s ďalšou seriálovou peckou. Romantický, krvavý a súčasne vtipný pohľad na dospievanie  väčšinu z vás poteší (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Okrem originálneho prístupu má táto novinka však aj ďalšie esá v rukáve. Tým najväčším je bezpochyby casting. Herecké duo sa výborne zžilo so svojimi charaktermi a dokážu v divákovi vyvolať sympatie aj napriek tomu, že v súkromnom živote by sme s nimi na pivo nezašli. Majú úžasnú chémiu a donútia vás fandiť im. Najmä na poli ich rozvíjajúceho sa vzťahu. 

V romantickej rovine takisto veľmi pomáha výborná hudobná dramaturgia.

Vedľajšie postavy nedostávajú toľko času zažiariť, no sú typovo veľmi presne obsadené, takže ich absencia vo väčšine stopáže neruší. Keď sme pri projekčnom čase, musím spomenúť ešte jednu obrovskú výhodu tejto lahôdky.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Je vhodná aj pre ľudí, čo im seriály pre ich rozťahanosť a nedostatočné production values nevyhovujú. Celok sa skladá z ôsmich epizód, pričom každá z nich je dlhá cca 20 minút. To znamená, že tu nechýba ťah na bránu a celá prvá séria sa dá bez problémov pozrieť na jeden záťah. Má totiž iba necelé tri hodiny. V predposlednej epizóde jej síce trochu dochádza dych, no finále a záverečná scéna prehodia misku váh na stranu spokojnosti.

Ďalším plusom je, že žáner, v ktorom sa pohybujeme, väčšinou nepotrebuje veľký rozpočet, takže The End od F***ing World vyzerá vizuálne a technicky porovnateľne so svojou tematickou konkurenciou, určenou pre kiná.  

Netlix prichádza s ďalšou seriálovou peckou. Romantický, krvavý a súčasne vtipný pohľad na dospievanie  väčšinu z vás poteší (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Aj napriek svojím vysokým kvalitám však tento počin nie je pre každého. Na to je až príliš osobitý a na rozdiel od mnohých populárnych seriálov vám nedáva všetko zadarmo. Treba si totiž k nemu nájsť cestu. Či už kvôli nečiernobielym charakterom alebo jeho štylizácii. Starší diváci by navyše mohli mať problémy pozerať sa na problémy hrdinov teenagerskou optikou.

Keby išlo o filmový projekt, tak by sme na neho narazili skôr na festivaloch, než v multiplexoch. Toto však bolo iba malé varovanie medzi výkrikmi nadšenia a ja verím tomu, že z tohto diela sa v určitých skupinách stane kult. 

The End od F***ing World je pozoruhodný počin, ktorý si aj napriek svojej neprístupnosti získa mnoho fanúšikov. Vie byť mrazivý, rovnako ako vtipný. Romantický a o pár chvíľ na to nepríjemny. Jeho postavám budete občas rozumieť, no na iných miestach budete mať chuť im vylepiť facku. Ako celok je však prekvapivo konzistentný a dokáže na necelé tri hodiny keď už nie zabaviť, tak rozhodne zaujať. Výborná práca. 8,5/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia