Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2018, 12:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Chudobný chlapec šlape každý deň 4 kilometre, aby sa dostal do milovanej školy. Internet preňho vyzbieral už takmer 300-tisíc eur

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Svoju školu naozaj miluje a jeho snom je navštíviť Peking. Aby videl, ako sa deti učia tam.

Čína je jedna z tých krajín, kde je medzera medzi chudobnou časťou a bohatou časťou obyvateľov naozaj nesmierne veľká. Kým krajina navonok často pôsobí ako bohatý štát s prosperujúcimi veľkomestami, no nie všetko je tak ružové. Práve posledné dni priniesli mimoriadnu pozornosť na tento problém, ktorým Čína disponuje.

Všetku pritiahnutú pozornosť má na svedomí Wang Fuman, malý chlapec pochádzajúci z veľkého množstva chudobných rodín, ktorých rodičia odcestovali do veľkých miest zarobiť aspoň nejaké peniaze. Wang tak žije neďaleko mesta Shaotong so svojou staršou sestrou a babičkou, a to v chudobe. Majú málo oblečenia a jedia takmer vždy len zeleninu - mäso je podľa babičky príliš drahé a nemôžu si ho dovoliť.

Wang však miluje školu, tá sa ale nachádza štyri kilometre od domu. Auto samozrejme Wangova rodina nevlastní, a tak do nej dochádza pešo. Podľa riaditeľa Fu každý jeden deň. Lokalita Wangovej školy je momentálne skúšaná nezvyčajnými mrazmi v porovnaní so zvyčajnými teplotami v aktuálnom ročnom období, na ne je Wang však pripravený len tenkou plátenou bundou.

Chudobný chlapec šlape každý deň 4 kilometre, aby sa dostal do milovanej školy. Internet preňho vyzbieral už takmer 300-tisíc eur
Zdroj: reddit/f89u

Jeden deň prišiel do školy s ľadovými ihličkami vo vlasoch a jeho fotografia sa stala na internete extrémne virálnou. Všetkého sa ujala Yunnan Youth Development Foundation, ktorá založila charitatívny projekt, ten vyzbieral už v prepočte nepredstaviteľných 265-tisíc eur. Tie poputujú predovšetkým Wangovi a jeho rodine, no na niečo si prídu aj jeho spolužiaci v núdzi - každý z nich získa 65 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia