Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2018, 18:44
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vyznáš sa v etikete? V spoločnosti existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať, ak si človek nechce urobiť hanbu

ZAUJÍMAVOSTI ETIKETA
Uložiť Uložené

Správanie v spoločnosti si vyžaduje dodržiavanie základných pravidiel.

Obchodné stretnutie, formálna večera v drahej reštaurácii či obyčajné kráčanie po ulici. Naša spoločnosť si za dlhé roky svojho vývoja osvojila viacero základných pravidiel, ktoré dodnes viac či menej dodržiavame. Súbor všetkých pravidiel dostal názov etiketa a musíš sa podľa nej riadiť v prípade, že pracuješ v rôznych zamestnaniach ako diplomat či úspešný manažér. Od viacerých pravidiel z minulosti sa už upustilo, ale mnohé zostávajú v platnosti dodnes, a tak si zopár z nich prečítaj a možno sám uvidíš, že si doteraz viaceré aktivity vykonával nesprávne.


Vyznáš sa v etikete? V spoločnosti existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať, ak si človek nechce urobiť hanbu
Zdroj: battlehosts

Neodsúvaj od seba taniere po dojedení a ani ich neskladaj na seba

Ak v reštaurácii doješ, zbytočne sa nezaoberaj tým, čo treba urobiť s tanierom pred sebou. V prípade, že ich máš viac, nepokúšaj sa ich skladať na seba a ani ich neodsúvaj na bok stola. Nechaj ich pred sebou a počkaj do momentu, kým ich čašník nepríde odniesť.

Nikdy nepoužívaj obrúsok ako vreckovku, do ktorej si vysmrkáš nos

Ak sa chceš v reštaurácii správať na úrovni, nesmieš si obrúsok pomýliť s vreckovou na nos. Obrúsok slúži na decentné utretie kútikov úst po tom, čo hosť dokončí jedenie, ale v žiadnom prípade do obrúsku nesmrkaj. Smrkať pritom neodporúčame ani pri stole, ale radšej sa ospravedlň a zájdi si na toaletu.

 

Nauč sa, ako správne čašníkovi signalizovať, že si dojedol alebo len oddychuješ

Etiketa pozná viacero spôsobov, ako čašníkovi naznačiť, že už svoje jedlo nebudeš konzumovať. Stačí, ak sa naučíš dve základné formy ukladania príborov. Ak vidličku aj nôž položíš vedľa seba, signalizuješ tým, že si už dojedol a čašník ti tvoj tanier môže odniesť, ale ak si len chceš urobiť pauzu, tak vidličku a nôž prekríž, vďaka čomu bude čašník hneď vedieť, že si s jedením ešte neskončil.

 

Vždy si z chleba odlamuj namiesto toho, aby si z neho odhryzol

Ak v reštaurácii dostaneš pokrm, ku ktorému je ako príloha chlieb, treba si dávať pozor na to, aby si rovno nezobral do ruky jeden krajec a nezačal si z neho schuti odhrýzať. Etiketa hovorí o tom, že chleba by si síce do ruky vziať mal, ale potom by si z neho mal postupne odlamovať kusy, ktoré sa ti pohodlne vojdú do úst. Neodlamuj si zbytočne priveľké kusy, ktoré do úst nevopcháš jednoducho, pretože si môžeš spôsobiť menší trapas.

Vyznáš sa v etikete? V spoločnosti existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať, ak si človek nechce urobiť hanbu
Zdroj: pxhere

Žena by mala kráčať aj po ľavej, aj po pravej mužovej strane

V modernom svete si už nikto príliš nepotrpí na to, po ktorej strane muža kráča jeho žena, ale v minulosti a samozrejme do istej miery aj v súčasnosti platili minimálne dve základné pravidlá. V spoločnosti by sa mala žena objavovať po ľavej strane muža, aby mal on voľnú pravú ruku a ľavú jej mohol ponúknuť, aby sa jej mohla držať. Ak ale muž so ženou kráčajú po ulici, žena by mala kráčať po jeho pravej strane, aby muž stál medzi premávkou a ženou, čím sa predchádzalo napríklad zašpineniu šiat. 

 

Dávaj si pozor na to, aby si na stole nemal lakte

Jedno z najzákladnejších pravidiel, ktoré si už zrejme stokrát počul a aj tak ho stokrát porušíš. Pri formálnejších príležitostiach by si človek mal dávať pozor na to, aby na stôl nevykladal svoje lakte, pretože lakte tam nemajú čo hľadať. Svoje ruky treba kontrolovať a hrany stola sa opierať predlaktím.

Neukazuj na niekoho prstom, radšej použi otvorenú dlaň

Už v detstve ťa zrejme rodičia naučili, že nemôžeš len tak kráčať po ulici a začať na niekoho cudzieho ukazovať prstom, pretože je to neslušné a človeka by to mohlo zneistiť či dokonca uraziť. Namiesto toho sa odporúča použiť otvorenú dlaň, ak už potrebuješ na niečo ukázať, pričom ukazovanie na ľudí by si mal do maximálnej možnej miery obmedziť. 

Neotáčaj pohár, ak chceš zabezpečiť, že ti čašník nenaleje alkohol

Pri príchode do reštaurácie sa zvyčajne stretneš s pohármi, ktoré budú otočené dole hlavou. Ak v ten deň očakávaš, že ti čašník naleje víno či šampanské, pohár treba obrátiť, ale práve vďaka umiestneniu pohárov existuje aj jednoduchý spôsob, ako čašníkovi naznačiť, že dnes alkohol piť nebudeš. Pohár stačí nechať otočený dole hlavou.

 

Otváraj dvere, ak si pri nich ako prvý, nezáleží na pohlaví

Zvyčajne by si sa mohol stretnúť s pravidlom, že muž by mal v každom prípade otvoriť dvere pre svoju ženu alebo koniec koncov akúkoľvek ženu, avšak moderná etiketa si už na tomto pravidle až tak nepotrpí. Ktokoľvek sa ku dverám dostane ako prvý, ten ich rovno môže aj otvoriť a podržať pre svojho partnera, pričom podobné pravidlo platí aj v každodennom živote. Ak si pri dverách prvý a za tebou idú ďalší ľudia, dvere jednoducho podrž do momentu, kým nad nimi človek nepreberie kontrolu.

 

Utri si ústa predtým, ako sa napiješ, nech nezašpiníš pohár

Množstvo pokrmov dokáže človeku zašpiniť ústa aj kútiky do takej miery, že potom zanechávaš fľaky na čomkoľvek, a tak si treba dávať pozor aj na pitie zo svojho pohára. Vždy by si mal použiť obrúsok na utretie úst predtým, než sa napiješ z pohára, aby si potom na jeho kraji nezanechal nepekný fľak. 

Vyznáš sa v etikete? V spoločnosti existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať, ak si človek nechce urobiť hanbu
Zdroj: brightside

Podávaj jedlo proti smeru hodinových ručičiek

Na prvý pohľad obyčajná formalita, ktorá však funguje celkom spoľahlivo už dlhé roky. Podávanie jedla proti smeru hodinových ručičiek v praxi znamená, že človek by mal jedlo podávať po svojej pravej strane, ale ešte predtým sa odporúča osloviť aj človeka po ľavej strane, ktorý sedí hneď o jedno miesto vedľa, či si nechce rýchlo nabrať aj on. 

 

V práci vždy ako prvého predstavuj človeka v najvyššom postavení

Ak sa v práci dostaneš do situácie, v ktorej musíš jednotlivých ľudí predstaviť a ešte nikdy v živote sa nevideli, potom existuje jednoduché pravidlo, ktoré tvrdí, že by si mal ako prvého predstaviť človeka v najvyššom spoločenskom či firemnom postavení. V prípade, že budeš predstavovať šéfa firmy novému účtovníkovi, samozrejme nezačínaj účtovníkom.

Vždy si daj dole slnečné okuliare, ak sa s niekým rozprávaš

Nezáleží na tom, či je krásny slnečný deň a ty musíš bez slnečných okuliarov žmúriť, elementárna slušnosť káže, aby si ich človek dal dole v prípade, že sa s niekým rozpráva. Ak teda na ulici stretneš starého známeho, okuliare si skrátka na pár minút daj z očí dole a nezakrývaj si nimi časť tváre.

 

Nauč sa tlieskať pred hruďou a mierne naľavo

Ak by si sa zapozeral na ľudí okolo seba v momente, keď treba tlieskať, zaručene by si sa dobre zasmial na spôsobe, akým tlieskajú mnohí ľudia. Etiketa preto hovorí, že tlieskať by si mal približne na úrovni hrude, nie vyššie a ani nižšie a zároveň trochu naľavo. Teoreticky si môžeš pri správnom umiestňovaní svojich tlieskajúcich rúk pomôcť umiestnením tvojho srdca.

 

Pri nastupovaní do auta si najskôr sadni, potom vlož dnu nohy

Zlaté pravidlo, ktoré známe osobnosti už toľkokrát porušili, aby sa dostali na titulné stránky magazínov. Pri nastupovaní do auta si treba najskôr uložiť svoj zadok na sedadlo a až potom sa postarať o svoje nohy, ktoré už len vložíš dnu.  

Vyznáš sa v etikete? V spoločnosti existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať, ak si človek nechce urobiť hanbu
Zdroj: howcast.com

Kašli do ľavej ruky, pretože pravú používaš pri sociálnych interakciách

Množstvo ľudí nedokáže ani dnes pochopiť fakt, že pri kašľaní si treba zo slušnosti zakrývať ústa, ale ak to už aj človek pochopí, potom často kašle do svojej pravej ruky. Práva ruka je pritom sociálna ruka, ktorá sa používa pri podávaní rúk či mnohých ďalších spoločenských interakciách, a tak by si mal ústa pri kašli vždy radšej zakrývať ľavou.

 

Kabelku zvyčajne nos na ľavom ramene, aby si mala voľnú pravú ruku

Veľmi podobné pravidlo platí aj pri nosení kabelky. Nikto ti nemôže prikázať, na ktorom ramene by si ju mala nosiť, ale je užitočnejšie, ak ju máš na ľavom ramene, pretože nechávaš svoju pravú ruku voľnú a umožňuješ tak uľahčovanie sociálnej interakcie.

 

Soľ aj čierne korenie vždy posúvaj dohromady, nerozdeľuj ich

Pravidlo, ktoré sa ti možno zdá smiešne, ale čierne korenie a soľ by si mal vždy posúvať spoločne a neoddeľovať ich. Nikdy nevieš, či človek vedľa teba nebude chcieť svoje jedlo dochutiť obomi koreninami, a tak je efektívnejšie, ak ich rovno pošleš spolu.

Domov
Zdieľať
Diskusia