Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2017, 15:05
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Najbohatší ľudia vedú vojnu proti svetovej chudobe, tvrdí popredný profesor. Nemajetní obyvatelia nemajú v nevyrovnanom boji šancu

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Bohatstvo rýchlo stúpa bohatým ľuďom, ale chudobným nepribúda.

O príjmovej nerovnosti už bolo napísaných obrovské množstvo článkov a veľká časť ľudí si aj uvedomuje, že zlomok najbohatších ľudí na svete vlastní viac majetku ako najchudobnejšia polovica obyvateľov našej Zeme, lenže nikto presne nevie, ako nerovnosť vyrovnať.

Nedávno sa ku problematike konfliktu medzi najbohatšou vrstvou a svetovou chudobou vyjadril aj uznávaný profesor ekonómie Jeffrey Sachs z Columbia University. Sachs sa pred pár týždňami objavil v relácii Bloomberg Surveillance, kde ho dostali vtedy navrhované daňové úľavy, ktoré boli v Spojených štátoch amerických neskôr aj schválené a Sachs sa prostredníctvom nich dostal ku myšlienkam o tom, ako najbohatší ľudia sveta doslova vedú vojnu proti chudobe.

Nielen v USA, ale v mnohých krajinách sveta existuje obrovská priepasť medzi distribúciou majetku, z čoho vznikajú aj sociálne problémy ako diskriminácia či ekonomické problémy v štátnej aj súkromnej sfére. Bohatí ľudia však stoja za väčšinou politických strán, a tak vedia výrazne ovplyvňovať smerovanie politických rozhodnutí. Štáty v momentálnom rozpoložení podľa Sachsa nemajú priestor poskytovať daňové úľavy bohatej vrstve obyvateľov a naivne veriť, že majitelia podnikov potom úľavy odzrkadlia aj na bonusoch pre svojich zamestnancov.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Vykorisťovanie lacnej pracovnej sily je vraj momentálne na samotnom vrchole a blízka budúcnosť ukáže, aká udržateľná je v dlhodobom horizonte, pretože zatiaľ čo najchudobnejší ľudia bohatnú len veľmi pomaly, najbohatšia vrstva si deň čo deň na svoje konto pripisuje miliardy dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia