Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2017, 20:11
Čas čítania 0:00
Radka T.

Nad našimi hlavami sa pohybuje rádioaktívny mrak. Podozrivé môže byť Rusko alebo Kazachstan

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA
Uložiť Uložené

Rusko obvinenia odmieta a Kazachstan sa k ničomu nevyjadruje.

Nad Európou sa už istý čas pohybuje rádioaktívny mrak. Svoje stanovisko preto k tomu vydal francúzsky inštitút pre ochranu pred radiáciou IRSN. Podľa neho je za tým zrejme nehoda na jednom z jadrových zariadení v Rusku alebo v Kazachstane, informoval portál imeteo.sk.

Záhada okolo mraku, ktorý sa pohybuje nad našimi hlavami, sa však prehlbuje. Francúzi totiž uviedli, že za tým môže byť spomínaná nehoda z Ruska alebo Kazachstanu ešte z konca septembra. Rusi ale takéto obvinenia odmietajú, podľa nich žiadny incident na ich území nezaznamenali a Kazachstan prípad nekomentuje.

Nad našimi hlavami sa pohybuje rádioaktívny mrak. Podozrivé môže byť Rusko alebo Kazachstan
Zdroj: Max Pixel

Zdroj zvýšenia rádioaktivity sa podľa expertov nachádza v oblasti južného Uralu a rádioaktivita sa podľa nich uvoľnila do ovzdušia buď pri výrobe rádioaktívneho materiálu, alebo pri nehode s jadrovým palivom. 

IRSN a ďalšie európske centrá pre jadrovú bezpečnosť namerali v ovzduší vyššiu mieru ruténia 106. Ide pritom o prvok, ktorý sa v ovzduší prirodzene nevyskytuje. Experti však dodávajú, že ľuďom nič nehrozí a na ľudské zdravie to nemá negatívny vplyv.

Odporúčané
BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš 29. októbra 2023, 13:30

Portál Pluska však upozorňuje na haváriu z Černobyľu spred viac ako 30 rokov. Vtedy sa rádioaktívny oblak tiež posúval cez územie vtedy ešte Sovietskeho zväzu, ale aj nad Škandivániu. Úrady pritom túto skutočnosť dlho tajili, až na to doplatili ľudia a na následky ožiarenia mnohí aj umreli.

Nad našimi hlavami sa pohybuje rádioaktívny mrak. Podozrivé môže byť Rusko alebo Kazachstan
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia