Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2017, 10:10
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Kolonizácia Marsu začne do roku 2024. Ambiciózne plány vesmírnej spoločnosti SpaceX opäť nadchli celý svet

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Elon ani zďaleka nezaháľa.

O tom, že sa jedna z viacerých spoločností Elona Muska chystá na nehostinný povrch červenej planéty, vieme už asi rok. V uplynulých dňoch však vyplývali na povrch ešte podrobnejšie informácie, ktoré spomínajú až štyri misie SpaceX. Dve z nich prebehnú do roku 2022 a budú iba čisto nákladné, pričom tie ďalšie dve zahrnú aj živú posádku a prebehnú počas ďalších dvoch rokov.

Cieľ spomínaného nákladu spočíva v príprave pôdy na príchod prvých kolonizátorov Marsu, aby tam mali všetko nevyhnutné pre život a budovanie infraštruktúry. Vesmírna spoločnosť kontroverzného vizionára tam hodlá ako ťažiť nerastné suroviny, tak aj vyrábať palivo na cestovanie či takú elektrickú energiu. Stručne povedané, ako na Zemi, avšak s tým rozdielom, že hovoríme o celkom odlišných environmentálnych podmienkach.

Na červenú planétu nás dostane momentálne vyvíjaná vesmírna raketa, inými slovami aj Big Fucking Rocket, ktorá pozostáva z dvoch hlavných častí - samotnej lode a takzvaného boostera. Ten sa ale po vynesení nákladu na obežnú dráhu odpojí a poletí späť na Zem, kde pristane prostredníctvom propulzívnej techniky. Tvorí ho až 42 dychberúco výkonných motorov Raptor, vďaka ktorým dokáže dosiahnuť ťah o veľkosti viac ako 13-tisíc ton.

 

Mars City Opposite of Earth. Dawn and dusk sky are blue on Mars and day sky is red.

Príspevok, ktorý zdieľa Elon Musk (@elonmusk),

Domov
Zdieľať
Diskusia