Stretli sme sa s Marekom Pinkom, majiteľom kaviarne Stará Škola a trochu sme ho vyspovedali.
Banská Štiavnica je nepochybne mestom umelcov a človek pri prechádzkach jej útlymi uličkami načerpá neskutočnú inšpiráciu. Tí z vás, ktorí ju navštívili, už vedia, že v historickom centre láka svojich zákazníkov niekoľko špeciálnych kaviarničiek. Jednou z nich je aj možno menej známa, no o to zaujímavejšia tvorivá kaviareň Stará škola. Stretli sme sa s Marekom Pinkom, majiteľom tohto chutného podniku, a trochu sme ho vyspovedali.
Prečo kaviareň v Banskej Štiavnici?
Už od detstva som mal sklony k umeniu vo všetkých jeho podobách. Nevedel som však nájsť vhodný spôsob, ako rozvinúť svoje schopnosti. Fascinovali ma hudobníci, výtvarníci aj spisovatelia. Bol som ale príliš nerozhodný na to, aby som si vybral jeden odbor a venoval sa mu plnohodnotne na umeleckej škole. Na svojej životnej ceste som vystriedal niekoľko profesií, ktoré mi síce dali cenné skúsenosti, no mal som pocit, že ma len vzďaľujú od mojich skutočných cieľov. Po vnútornom sklamaní z predošlého podnikateľského neúspechu (pracoval som ako silovo-kondičný tréner a tréner CrossFitu), som cítil, že potrebujem zmeniť prostredie aj zameranie. Toto mesto mi vyhovuje vo všetkých smeroch. Jedinečné prírodné scenérie, turisti z rôznych kútov sveta a ľudia, ktorí žijú na prvý pohľad možno skromnejšie, no o to plnohodnotnejšie.
Ako vznikala Stará škola?
Vznik Starej školy od začiatku sprevádzali mnohé komplikácie. Obmedzený rozpočet, nové prostredie, žiadne kontakty, problémy so zariaďovaním, nedôvera a podobne. Nemohli sme si dovoliť profesionálneho dizajnéra, preto som všetko plánoval „na kolene”. Celá predstava bola len v hlave. Spočiatku nám mnohí vyčítali minimalistický alebo „nedokončený” interiér, no snažil som sa striktne držať svojej myšlienky a precízne vyberať prvky, ktoré by sa mali u nás nachádzať. Priznám sa, v značnej miere mi s realizáciou pomáhala miestna umelkyňa Diana Brnáková, za čo jej týmto ďakujem. V súčasnosti som s priestorom relatívne spokojný. Samozrejme, plánujeme ho neustále zveľaďovať a obohacovať, no už v tomto štádiu tu panuje jedinečná atmosféra. Názov kaviarne má evokovať tradičné spôsoby, slušné správanie a kvalitný výsledný produkt. Hlavným poslaním nevšedného konceptu je vybudovať nadčasový priestor, ktorý podnieti a rozvinie tvorivú činnosť samotných zákazníkov v akejkoľvek podobe.
Stará škola sa môže pochváliť jednou z najlepších káv v Banskej Štiavnici. Na čo si ešte potrpíte?
Presne o to nám ide! Aby sme mali najlepšiu kávu široko-ďaleko. Spolupracujeme výlučne s výberovou kávou z dielne Rusty Nails Coffee Roasters a Illimité Coffee Roasters. V obidvoch prípadoch ide o skvelých chalanov, ktorí nám prejavili nesmiernu podporu a stoja pri nás od počiatku. Sme neustále v kontakte, usmerňujú nás a predávajú svoje poctivo nazbierané know-how. Vážim si, že aj popri svojej pracovnej vyťaženosti dokážu byť kedykoľvek k dispozícii. Čo sa týka samotných produktov, nasledujeme trendy veľkých miest, ktoré sú vždy o krôčik vpred. Pripravujeme nápoje od tradičného espressa, cez flatwhite až po espressotonic či filtrované kávy. Uprednostňujeme kvalitu pred kvantitou. Vždy ide o čerstvé roasty, ktoré vynikajú svojou arómou, chuťovým profilom a hlavne kvalitou spracovania. Osobne volím radšej sviežejšie, ovocnejšie tóny, avšak väčšina zákazníkov stále preferuje klasické čokoládovo-orechové chute, preto zvyčajne spolu s Reném (Rusty Nails Coffee Roasters) hľadáme vhodné kompromisy. Okrem prvotriedne pripravenej kávy u nás nájdete aj iné špecifické produkty. Poctivé sirupy Herbert neochutnal už len málokto. Stoja za nimi chalani, ktorí sú svojím prístupom k práci takisto bezkonkurenční. Herberty používame nielen do limonád, ale aj do osviežujúcich a chuťou nezameniteľných alkonád, ktoré si získavajú čoraz viac skalných fanúšikov.
Môžu si u vás zákazníci pochutnať aj na dobrých raňajkách?
Na raňajky vám radi pripravíme wafflu s gréckym jogurtom a čerstvým ovocím, ovsenú kašu a croissanty. V ponuke máme aj cheesecaky a domáce štrúdle. Jedna radosť za druhou.
Za svoju krátku existenciu sa vám podarilo usporiadať niekoľko úspešných eventov. Čo plánujete do budúcna?
Začalo to Cuppingom (degustácia káv), pokračovalo Šachovým turnajom alebo naposledy Prednáškou o Bitcoine. Snažíme sa priniesť udalosti, ktoré v týchto končinách ešte neboli a obohatia nielen Štiavničanov o nové skúsenosti a zážitky. Najbližšie to bude napríklad prednáška o astrofyzike alebo workshop zameraný na zlepšenie argumentácie a rozvoj kritického myslenia. Podrobnejšie info nájdete na našom Facebooku.
Ku kvalite služieb prispieva i šikovný a ústretový personál. Ako „vychovávate“ svojich zamestnancov?
Podľa mňa som prísny šéf. Od svojich kolegov vyžadujem disciplínu a poriadok. Som náročný nielen na seba, ale aj na svoj pracovný tím. Práca v známych frančízových podnikoch ma naučila, aké dôležité je dbať na čistotu, čerstvý produkt a samotnú obsluhu zákazníka. Svojim kolegom sa snažím postupne predávať svoje cenné skúsenosti a vzdelávať ich v rôznych oblastiach. Zároveň im však dávam priestor pre zábavu a oddych. Prioritou je cítiť sa dobre a mať potešenie z práce. Štiavnica je v otázke návštevnosti veľmi nevyspytateľná. Jeden deň máte neskutočne veľa práce, je tu plné mesto turistov a na druhý deň presný opak. Človeka vyčerpajú obidve varianty – jeden fyzicky, druhý najmä psychicky. Snažím sa na tieto situácie primerane reagovať, a keď vidím, že je niekto unavený alebo vyčerpaný, pošlem ho von na čerstvý vzduch alebo ho pozvem na drink (nealko!) a prevezmem jeho prácu. Vidím, že dievčatá sú tu rady, počas leta odviedli obrovský kus práce a nesmierne mi pomohli. Za to im patrí moja vďaka.
Na záver nám skúste prezradiť, aké sú ďalšie plány so Starou školou?
V prvom rade reprezentovať svet výberovej kávy najlepšie, ako vieme, priblížiť jej podstatu a príbeh širokej verejnosti a takisto vzdelávať ľudí v oblasti metód jej prípravy. Paralelne chceme vytvárať priestor pre ľudí, v ktorom sa každý baví a kde panuje uvoľnená atmosféra. To je na nezaplatenie. Plánujeme pravidelnejšie eventy, postupne opatrne rozšíriť sortiment a neustále sa učiť nové veci.
Viac o tejto milej kaviarničke si pozri na ich Facebooku.