Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2017 o 21:42
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Na území Madagaskaru kedysi žila beštia obrovských rozmerov. Obdoba krokodíla svojimi zubami roztrhala všetko

ZAUJÍMAVOSTI DINOSAURY HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Kde bolo, tam bolo, Razanandrongobe sakalavae si cestu razilo.

Nuda na Zemi nikdy nebola. Už odvtedy, keď sa po moriach a súši začali pohybovať životaschopné predátory bojujúce o svoje každodenné prežitie. Človeku ihneď vzídu na um dinosaury. A prečo nie, boli dokonalé. Úprimne, kto by nejakého prehistorického jaštera nechcel vidieť na vlastné oči? Bohužiaľ, v súčasnosti sa môžeme popozerať akurát tak na ich pozostatky vo forme skamenelín a nájdených kostí. Na zozname krvilačných beštií najnovšie vzbudil pozornosť ďalší tvor z dávnych dôb. Žil na území dnešného Madagaskaru a bol na vrchole tamojšieho potravinového reťazca. A to nie len tak pre nič za nič. 

Jeho približná rekonštrukcia zhotovená počítačom. Vidno zuby ostré ako žiletky a mohutnú čeľusť, z ktorej zovretia sa už nič nedostalo. 

Na území Madagaskaru kedysi žila beštia obrovských rozmerov. Obdoba krokodíla svojimi zubami roztrhala všetko
Zdroj: Fabio Manucci

Ako vedci zistili, "gigantický krokodíl" bol až 7 metrov dlhý a vo svojej tlame ukrýval nabrúsené zuby ako slávny Tyranosaurus rex. Navyše mal mimoriadne silnú čeľusť, vďaka čomu nemal problém roztrhať akúkoľvek korisť. S najvyššou pravdepodobnosťou bol schopný sa dokonca aj postaviť na zadné nohy. Či už kvôli útoku na svoju obeť alebo z núdze a podobne. Aby sme boli podrobnejší, zaraďuje sa ako príbuzný poddruhu Notosuchia, čo boli plazy žijúce prevažne na suchu. Nami spomenutý tvor je miestnymi prezývaný aj ako Razanandrongobe sakalavae, čo v preklade do slovenčiny znamená "obrovský jašteričí predok z oblasti Sakalava".

Pre porovnanie s bežným človekom. Na prvý pohľad obyčajný krokodíl, avšak... Ešteže nič podobné dnes na Zemi nežije, však?

Na území Madagaskaru kedysi žila beštia obrovských rozmerov. Obdoba krokodíla svojimi zubami roztrhala všetko
Zdroj: Marco Auditore

Stretnúť sa s ním zoči-voči rozhodne nebolo pre žiadne zviera ničím vytúženým. Talianski a francúzski paleontológovia, ktorí sa jeho výskumom zaoberajú, tvrdia, že vďaka svojim danostiam bol schopný v pokoji lámať kosti či trhať šľachy. Suma sumárov, ide teda o najstaršieho predchodcu spomínaného druhu Notosuchia. Zisťujeme tak, že bol mimoriadne veľký a svoje loviská nachádzal v južných oblastiach Gondwany, čo bola dávna prapevnina na južnej pologuli Zeme. 

Domov
Zdieľať
Diskusia