Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júla 2017, 13:44
Čas čítania 0:00
Dominik Ján M.

Celé dni vysiela dookola iba otravné bzučanie. Čo sa skrýva za existenciou ruskej stanice UVB-76?

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Počúvanie na tejto frekvencii je väčšou výzvou ako 10-hodinová verzia Nyan cat.

Rusko je krajina mnohých záhad a podivuhodných vecí. V našich článkoch o megalitoch na Sibíri, Tunguskej udalosti či Djatlovej výprave na Horu mŕtvych si sa o tom mohol presvedčiť. Aj dnes si posvietime na zaujímavú a záhadnú vec z tohto obrovského štátu.

Asi každý z nás niekedy počúva rádio. UVB-76, ako ho nazvali jeho poslucháči, nie je úplne bežná stanica. Od roku 1973 totiž vysiela iba bzučanie. Otravný zvuk je prehrávaný dookola v slučke. Vďaka tomu si vyslúžilo aj prezývku Buzzer, čo vo voľnom preklade znamená bzučiak. Ešte zaujímavejšie je, že z času na čas sa slučka bzučania preruší a neznámy hlas povie zakódovanú správu v ruštine. Oficiálny dôvod existencie tejto stanice je neznámy, a tak vytvára priestor na špekulácie.

Kde sa nachádza?

Koncom 20. storočia vypátrali rádioamatéri polohu UVB-76 v oblasti Povarovo blízko Moskvy. Od septembra 2010 už stanica z tohto miesta nevysielala a presunula sa ku Kerro Massiv neďaleko Petrohradu. Odtiaľto prestala vysielať 9. augusta 2015 a po tomto dni vysiela len z mesta Naro Forminsk. V roku 2011 sa však skupina urban explorerov vybrala navštíviť a preskúmať vojenskú základňu v Povarove. Podľa všetkého je základňa opustená. Našli tu denník so záznamami o vysielaní, potvrdzujúci frekvenciu vysielania 4625 kHZ.

Bývalá základňa v Povarove.

Celé dni vysiela dookola iba otravné bzučanie. Čo sa skrýva za existenciou ruskej stanice UVB-76?
Zdroj: Tommasucci | wikipedia.org

Je UVB-76 vojenská stanica?

Nakoľko ruské úrady sa nikdy nevyjadrili k jej funkcii, zatiaľ ostáva záhadou. Spomedzi množstva teorií sa ako najpravdepodobnejšie javí využitie UVB-76 ruskou armádou na obsadenie frekvencie. Repetetívne vysielanie bzučania odradí neželaných ľudí od použitia danej frekvencie. Bývalý minister komunikácií Litvy Rimantas Pleikys sa vyjadril, že hlasové správy slúžia na potvrdenie pohotovosti prijimateľa. Neprerušene ho tak môže počúvať napríklad vojenský komisariát. V ruskom časopise Russian Journal of Earth Sciences  bola uverejnená teória, podľa ktorej sa frekvencia 4625 kHz využíva na pozorovanie zmien v ionosfére. Existujú domnienky o spúšťači ruských jadrových rakiet či vtipe rádioamatérov, no nie sú veľmi dôveryhodné.

Tajomné hlasové správy

Nekonečné bzučanie niekedy preruší hlásenie v ruštine. Spravidla mužský hlas odovzdá správu podľa vzoru. Najčastejšie sú to ruské mená a čísla.  Tieto správy boli do roku 2010 veľmi výnimočné. Začali sa však stupňovať a 17. októbra 2016 odvysielala stanica UVB-76 až osemnásť hlásení za 24 hodín. Za roky svojej existencie sa niekoľkokrát stalo, že sa zničoho nič na pár hodín odmlčala. Občas počuť aj napriek bzučaniu čudné zvuky v pozadí. Rozhovory, televízia či presúvanie nábytku možu dokazovať živé vysielanie z externého zdroja pomocou mikrofónu.

UVB-76 nie je jediná svojho druhu. Iba v Rusku existujú dve podobné stanice s názvami Pip a Squeaky Wheel. Rovnako ako Buzzer, vysielajú otravný zvuk v slučke, zriedkavo prerušený hlasovou správou. Pip a Squeaky Wheel by podľa predpokladu mali fungovať pod jednou organizáciou, pretože často po odvysielaní hlasovej správy sa ozve kódovaná odpoveď na druhej stanici.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Obdobné krátkovlnné stanice nie sú ničím zriedkavým. Napríklad číselné stanice používalo na špionáž aj Československo. Ak by si sa náhodou nudil, môžeš UVB-76 vo voľnom čase počúvať na tomto webe. Možno zachytíš nejakú správu.

Myslíš, že UVB-76 využíva ruská armáda alebo je to niekto iný? Daj nám vedieť v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia