Napadlo vám niekedy, koľko odpadu zostáva po každom hosťovi na spoločnenskej akcii či párty? Profesionálov zo Zátiší Catering áno.
Dnešná doba so sebou prináša aj množstvo otázok týkajúcich sa budúcnosti našej planéty. Hromadiaci sa odpad núti tých viac uvedomelých zaujímať sa o riešenia a dobrou správou je, že ešte stále existuje nespočetne veľa možností. Aj v našich končinách. Triedenie odpadu, neplýtvanie vodou či alternatívne spôsoby využitia dopravných prostriedkov sú síce veľmi fajn, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko odpadu zostáva po každom hosťovi na takej spoločenskej akcii či firemnej párty? Väčšina asi nikdy, no skupina profesionálov zo Zátiší Catering našťastie áno a v konečnom dôsledku môžeme hovoriť o obrovskom prevrate, ktorý má zároveň veľmi pozitívny vplyv aj na samotný charakter akcií.
Hlavou projektu je managing director Zátiší - Jan Šmelhaus, ktorý je v tejto oblasti veľkou kapacitou a zo svojej pozície zavádza koncept minimálneho odpadu. Stále viac ekologický prístup a hnutie Zero Waste je trendom posledných rokov v domácnostiach a jeho pretavenie do praxe, kde prebieha obsluha obrovského množstva ľudí, je viac než vítanou zmenou. Spoločenské akcie sa tak stávajú oveľa uvoľnenejšími, sú menej formálne a prestáva platiť, že jednorázové obaly sú známkou obmedzeného rozpočtu. Práve naopak. Hravé občerstvenie sa perfektne hodí do alternatívnych priestorov a je spestrením programu.

Celý proces začína už u dodávateľov, ktorí všetky suroviny nedodávajú v malých jednorázových baleniach, ale vo väčšich vrátnych nádobách. No a keďže existuje množstvo spôsobov samotného servírovania, profíci zo Zátiší Catering idú cestou jedlých obalov z jedlých košíčkov a kornútkov, čo v zároveň príjemne prekvapí aj hostí. Výsledkom eliminácia až 80% obalov a riadu. Jedlo sa môže podávať aj na tanieroch vyrobených z bambusového vlákna, recylkovaného papieru či recyklovanej cukrovej repy. Alebo sa obslúžite rukou, ideálne v kombinácii s pohárom dobrého vína v tej druhej. Zaujímavosťou je, že aj samotné fľaše na domáce limonády s korkovým uzáverom si autori projektu dali spraviť na mieru, aby ich mohli bez starostí využívať opakovane. Obslúžiť sa môžete priamo z fľaše alebo aj ekologicky odburateľnou slamkou.
Predpokladom úspech je však bez pochýb aj rovnaké naladenie účastnikov spoločenskej akcie a rozumné plánovanie spotreby, keďže plýtvanie je to najhoršie. Predpokladá sa teda, že počas večera spotrebuje každý hosť priemerne 600 gramov jedla. Nie je preto nutné objednávať viac. Podľa platnej legislatívy žiaľ nie je možné zvyšné jedlo darovať tým, ktorí to potrebujú najviac a kvôli tomu najčastejšie končí v kontajneri. Aby bolo všetko čerstvé, kuchári dokončujú pokrmy priamo v lokácií a živé varenie je tiež veľmi obľúbeným spestrením, keďže umožňuje pružne reagovať na požiadavky účastníkov.
Základnou myšlienkou celého tohto projektu je užiť si plnohodnotnú párty a zároveň čo najmenej zaťažovať planétu akýmkoľvek zbytočným odpadom, ktorý sa po akcii triedi priamo na mieste. Aj keď je stopercentná eliminácia odpadu stále v nedohľadne, môžeme sa tomu aspoň približnovať, v čom je Zátiší Catering obrovským priekopníkom.