Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2017, 11:42
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou

TECH REBRÍČEK
Uložiť Uložené

Ak hľadáš niečo naozaj kvalitné, tak si určite prídeš na svoje.

Z obyčajných mobilných telefónov sa behom uplynulých rokov stali univerzálne mobilné zariadenia, ktoré nám okrem telefonovania a posielania krátkych textových správ umožňujú aj surfovať po webe, komunikovať prostredníctvom digitálnej diaľnice alebo dokonca plnohodnotne nahrádzať lacnejšie kompaktné fotoaparáty.

Jedinou podmienkou dobrého výberu je, aby zákazník siahol po niektorom z novších modelov, ktoré pochádzajú z high-end triedy. Aj tam však existujú nejaké tie rozdiely v kvalite. Preto máme k dispozícii rebríček od odborníkov na fotografovanie.

Nájdeme ho na webe DxOMark a ako už určite mnohí z vás vedia, jeho obsah tvoria smartfóny iba s TOP výbavou na zachytenie foto či video záberov. Bavíme sa tu o značkách ako HTC, Google, Samsung, ale aj Sony či Huawei, ktoré môžu byť na svoje vlajkové lode právom hrdé. Za to podstatné ale možno považovať samotné poradie smartfónov, pretože víťaz existuje iba jeden.

7. Huawei P10

Najnovší počin z dielne čínskeho giganta priniesol zdokonalený duálny fotoaparát s certifikáciou nemeckého priekopníka Leica, ktorá formálne zabezpečuje, že to, s čím fotíme, nás po kvalitatívnej stránke za žiadnych okolností nesklame. Hardvér pozostáva z dvoch samostatne fungujúcich senzorov, ktoré zbierajú rozdielne informácie (12 megapixelový zaujímajú farby, 20 megapixelový pre zmenu svetlo) a tie potom spoja do jedného spoločného záberu. Šikovné a naozaj užitočné.

Huawei P10 nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: www.gsmarena.com

Duálny fotoaparát Huawei P10 dostal v rebríčku na webe DxOMark rovných 87 bodov, čo ho zaradilo na posledné siedme miesto. Hodnotenie ale tvoria aj body za kameru, čiže za kvalitu natáčania videí. Aké sú však podrobnosti?

Odporúčané
TOP 10 najlepších tiktokerov na Slovensku: prvé miesto ťa prekvapí, v rebríčku dominujú mladé ženy TOP 10 najlepších tiktokerov na Slovensku: prvé miesto ťa prekvapí, v rebríčku dominujú mladé ženy 10. augusta 2023, 13:00

Odborníci v tomto prípade chvália ako textúru zachytených fotiek, tak aj expozíciu vo veľmi zlých svetelných podmienkach, vyváženie bielej, vykresľovanie farieb alebo presnosť automatického zaostrovania. Pri natáčaní stojí zase za zmienku skvelá stabilizácia obrazu, ktorá zabezpečuje elimináciu trasenia rúk používateľa mobilného zariadenia.

6. Sony Xperia X Performance

Ďalšie miesto v rebríčku obsadil minuloročný model Xperia X Performance od japonského priekopníka Sony, ktorý sa môže pochváliť až 23 megapixelovým hlavným fotoaparátom. Ten si od DxOMark zaslúžil presne o bod viac ako vyššie spomínaný smartfón P10. V akých oblastiach teda exceluje?

88 bodov si zaslúžil za rýchly a presný autofocus, dobrý dynamický rozsah, špičkovo ovládaný šum v nepriaznivom prostredí či bohaté detaily pri používaní prítomného LED blesku. Na videách si všimnete nízky šum, dobre vyváženú bielu farbu a tiež kvalitne odvedenú prácu stabilizácie s unikátnym názvom Steadyshot.

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: www.gsmarena.com

5. Samsung Galaxy S7 edge

Minuloročná generácia vlajkovej lode z Južnej Kórei sa drží na prvých priečkach aj v polovici roka 2017. 12 megapixelový fotoaparát Galaxy S7 edge môže za taký úspech vďačiť kombinácii nízkeho clonového čísla a rozmerných pixelov, ktorá sa nezľakne ani naozaj slabého svetla. Za nemalú chválu ale stojí viac vecí, nielen zábery zo zlých svetelných podmienok.

Odporúčané
10 najlepších hudobných drám (Rebríček) 10 najlepších hudobných drám (Rebríček) 6. júla 2022, 9:30

Smartfón od Samsungu chvália okrem iného aj za bohaté detaily, nech už sa nachádzame v akomkoľvek svetelnom prostredí. Najlepší výsledok ale dosiahneme počas slnečného dňa, kedy je kvalita zachytených detailov podľa skúseností odborníkov doslova až dychberúco vysoká. Taktiež stojí za zmienku nízky šum alebo pohotový autofocus, vďaka čomu nám neujde ani jeden vzácny moment.

Samsung Galaxy S7 edge nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: www.gsmarena.com

4. Samsung Galaxy S8

Nástupca Galaxy S7 priniesol identické rozlíšenie, identickú clonu aj identicky veľké pixely, preto sa s identickým počtom nadobudnutých bodov zaradil na identickú priečku ako generačný predchodca. V čom je teda Galaxy S8 iný?

Juhokórejský výrobca tvrdí, že zásadný rozdiel predstavuje prítomný softvér, prostredníctvom ktorého posunuli fotoaparát z modelu S7 opäť na trošku vyššiu úroveň, takže netreba očakávať žiadne revolučne zmeny. Reč tentokrát je o “excelentnom automatickom ostrení, presnom vyvážení bielej a veľmi efektívnej redukcii šumu”, píše odborný web DxOMark, kde len pred pár týždňami predstavená novinka získala presne 88 bodov.

Kamera Samsung Galaxy S8 zase vyniká v podaní farieb, nízkym šumom pri natáčaní počas dňa, veľmi efektívnou stabilizáciou obrazu a rýchlym, plynulým aj presným automatickým zaostrovaním.

Samsung Galaxy S8 nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: www.gsmarena.com

3. HTC 10

Model HTC 10, ktorý predstavili začiatkom roka 2016, sa podobne ako Galaxy S7 ešte stále drží na prvých priečkach prestížneho rebríčku smartfónov disponujúcich najlepším hardvérom na fotenie a natáčanie. Ak by som mal byť trošku viac konkrétnejší, s 88 bodmi mu patrí presne to isté miesto, aké patrí aj Galaxy S8 či modelu Sony Xperia Performance.

Odporúčané
Samsung, Huawei, Xiaomi aj Apple. Toto je 7 smartfónov s TOP fotoaparátom Samsung, Huawei, Xiaomi aj Apple. Toto je 7 smartfónov s TOP fotoaparátom 16. mája 2019, 17:49

Android smartfón 10 si svoje miesto vybojoval vďaka vynikajúcim technickým špecifikáciám, ktoré zahŕňajú clonu f/1,7 a až 1,55 µm veľké pixely na zachytenie citeľne väčšieho množstva svetla v zábere. Odborníci spomínajú veľmi dobré detaily, a to ako počas dňa, tak aj po západe slnka, pričom opäť chvália presnosť alebo rýchlosť technologicky pokročilého automatického zaostrovania prostredníctvom integrovaného laseru. Pochvala sa ale ušla i expozícii a k realite blízkym farbám.

HTC 10 nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

 

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: www.gsmarena.com

2. Google Pixel

Pixel bol donedávna šampión DxOMark rebríčka. Po predstavení hi-tech modelu HTC U11 ale prepadol o priečku nižšie, pretože dostal presne o jeden bod menej, čo však na druhú stranu hneď neznamená, že za ním citeľne zaostáva. Práve naopak, bavíme sa tu o nadštandardne kvalitnom fotoaparáte, aký by ste inde hľadali asi len márne.

Pixel vytvára jedny z najprirodzenejšie vyzerajúcich outdoor fotografií, s akými sme prišli počas našich testov do styku. S bohatými farbami, k realite veľmi blízkym vyvážením bielej farby a excelentným vykresľovaním detailov svetla a tienu sú zábery krajiny alebo mestskej scény príjemné pre oko.”

Smartfón ponúka špičkovú expozíciu aj dynamický rozsah, bohaté detaily a skvelé vyváženie bielej, nech už sa používateľ nachádza v akomkoľvek prostredí. Spokojný ale bude aj s podaním farieb, ktoré tentokrát vynikajú sýtosťou, čo si vraj všimne hneď po prvom pohľade na vyhotovený záber.

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: Zdroj: http://www.gsmarena.com/google_pixel-pictures-8346.php

1. HTC U11

Taiwanská spoločnosť High Tech Computer pred nedávnom uviedla na spotrebiteľský trh kúsok s takou výbavou, akú mu môžu závidieť viaceré vlajkové lode od konkurencie. Najviac predností však nesie fotoaparát zo zadnej strany, ktorý HTC U11 dostal až na prvé miesto. 90 bodov totiž hovorí za všetko. S čím teda máme tú česť?

Odporúčané
Američania vyhlásili, že Slovensko určite musíš navštíviť. Naša krajina porazila New York, Tahiti či Los Angeles Američania vyhlásili, že Slovensko určite musíš navštíviť. Naša krajina porazila New York, Tahiti či Los Angeles 11. januára 2019, 18:00

Fotoaparát v U11 inžinieri obdarili už viac-menej tradične vysokým (12 megapixelov) rozlíšením, 1/2,55” veľkým senzorom, malým clonovým číslom (f/1,75) a vylepšenou technológiou PDAF, inými slovami - automatickým zaostrovaním záberu pomocou detekcie fázy vo verzii 2.0. O aké vylepšenie ale ide?

HTC U11 nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou
Zdroj: www.gsmarena.com

Prítomný foto senzor ponúka niečo, čo sa nazýva Dual Pixel. S asistenciou tejto pokročilej technológie tak výrobca dokázal výrazne zvýšiť presnosť autofocusu, pretože smartfón do tohto procesu už nezapája iba pár prispôsobených pixelov, ale rovno 100 percent z ich celkového počtu. Podobnou špecialitkou je vybavený Samsung Galaxy S7, jeho generačný nástupca Galaxy S8, ale aj množstvo drahých fotoaparátov pre profesionálov.

Ďalšou dôležitou súčasťou hardvérovej výbavy U11 je sofistikovaný stabilizačný systém pozostávajúci z viac-osej optickej a elektronickej technológie, ktoré pri fotení alebo natáčaní vzájomne spolupracujú, aby tak v konečnom výsledku poskytli ešte lepšiu redukciu trasenia našich rúk. Stabilizácia obrazu preto dosahuje prekvapivo skvelé výsledky, o čom, samozrejme, písal aj web DxOMark.

Outdoor fotografie sú extrémne pôsobivé, pretože nesú excelentné detaily a sýte farby. HTC U11 ponúka tiež veľmi dobrý dynamický rozsah, v čom má prsty vylepšený režim Auto HDR Boost, ktorý rýchlo a automaticky kombinuje viacero záberov, vďaka čomu pomáha zachovať detaily ako osvetlenia, tak aj tieňu.”

HTC U11, Google Pixel alebo Samsung Galaxy S8. 7 high-end smartfónov s najlepším foťákom a kamerou

Domov
Zdieľať
Diskusia