Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2017, 18:56
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Po dvoch prešovských gymnazistoch pomenujú asteroidy! Dvojica vďaka ich zaujímavému vynálezu zažila fenomenálny úspech

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO VEDA A VÝSKUM VESMÍR
Uložiť Uložené

Miriam a Samuel sami reprezentovali Európu.

Úžasný úspech pre slovenskú dvojicu z prešovského gymnázia. Mladí študenti Miriam Feretová a Samuel Smoter z Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove získali druhé miesto na mimoriadne prestížnej vedeckej súťaži Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Ako jediní reprezentanti z Európy vo svojej kategórii sa dostali do veľkého finále, kde získali úctyhodné druhé miesto. Pointou súťaže je, aby najšikovnejší mladí vedci z celej planéty predstavili svoje nápady a Miriam so Samuelom vynašli alternatívu k repelentom proti kliešťom rodu Dermacentor a Haemaphysalis, ktorá im túto prestížnu priečku zabezpečila.

Nie je žiadnym tajomstvom, že bežné repelenty nie sú práve prospešné pre životné prostredie či zdravie a navyše ešte aj neúnosne smrdia. Gymnazisti tak prišli so šikovnou alternatívou vyrobenou z éterických olejov. Okrem toho, že ničomu neškodia, tak sú navyše ešte aj účinnejšie, čo môže byť jasným zábleskom pre nový produkt na trhu. Z kalifornskej súťaže majú teraz zaručenú vstupenku na podobnú súťaž v Číne, vyhrali nemalý finačný obnos 1 500 dolárov a čo je najzaujímavejšie, po každom z nich bude pomenovaný asteroid! V Los Angeles porazili až 1 800 súťažiacich zo sedemdesiatich krajín.

Domov
Zdieľať
Diskusia