Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2017, 22:15
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Bohovia medzi sebou vedú vojnu v skvelom mysterióznom seriáli American Gods. Stojí za vašu pozornosť?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Stanica Starz sa pustila do odvážneho projektu podľa predlohy bestselleru spisovateľa Neila Gaimana.

Držiteľovi hodnotných literárnych ocenení, ako Hugo, Nebula a Bram Stoker Award (všetky menované mimochodom získal aj George R.R. Martin, spisovateľ, podľa ktorého predlohy vzniklo Game of Thrones), Neilovi Gaimanovi, sa dostalo pocty, po ktorej túži snáď každý jeden autor. Jeho román American Gods si zobrala pod krídla stanica Starz (Spartacus, Black Sails) a vdýchla mu život prostredníctvom seriálovej podoby. Očami postavy Shadowa, ktorého role sa ujal anglický herec Ricky Whittle (The 100), sa pozrieme na scenériu odohrávajúcu sa mimo vedomia ľudských bytostí. Síce sa to možno na prvý pohľad nezdá, ale naprieč Amerikou vedú medzi sebou neľútostné boje noví a starí bohovia. No k tomu až neskôr.

Obsadenie Shadowa ešte pred natáčaním schválil aj autor predlohy, Neil Gaiman, pričom vyjadril z herca samotného veľké nadšenie. Shadow sa v pilotnej časti dostane behom niekoľkých krátkych minút z väzenia (nie neutečie, prepustia ho) a onedlho sa zoznamuje so skutočne záhadným mužom. Hovorí si síce Mr. Wednesday (Streda), ale jeho skutočná identita je odlišná a povedzme, že zatiaľ neznáma. V skutočnosti sa ale pod ľudským rúchom skrýva jeden zo starých bohov, putujúci skrz severnú Ameriku, so snahou o zjednotenie starovekých bohov. Nerobí to však len z dlhej chvíle nesmrteľnosti, ale z dôvodu prípravy na boj proti novým božstvám, ktoré ľudstvo začalo vyznávať.

Bohovia medzi sebou vedú vojnu v skvelom mysterióznom seriáli American Gods. Stojí za vašu pozornosť?
Zdroj: Starz

Starí bohovia majú jasné korene v klasickej, tradičnej mytológii a v súčasnej dobe strácajú svoju silu. Moderný človek totiž v 21. storočí vyznáva moc peniazov, drôg, technológií, celebrít či médií. To všetko sú modly terajšieho obyvateľstva (nielen) USA a na pradávne božstvá sa pomaly zabúda. Pochopiteľne, niečo také však nemôže Mr. Wednesday a ostatní bohovia dopustiť. A kto sa nám v tejto mimoriadne dôležitej role predstavil? Reč je o ďalšom rodenom angličanovi, Ianovi McShaneovi. Že sa pre postavu Mr. Wednesdaya takpovediac narodil, zistíte po skutočne krátkom čase.

A viete o akého boha by malo v prípade pána Stredy ísť? Možno vám napovie veta, ktorú Mr. Wednesday adresuje v pilotnom dieli Shadowovi. „Oh, don't worry about me. I got an eye for these things. Just the one, but I can see that.“ Jednooký boh bohov, v severskej mytológii predstavujúci najmocnejšieho zo všetkých. Ak ste hádali Odina, môžeme správnosť vášho odhadu potvrdiť. Ako sme už ale spomínali, nie je v seriáli ani zďaleka jediným bohom, a tak si budete môcť počas sledovania vychutnávať aj fantastické predstavenie Petera Stormareho (Prison Break), ktorý je ďalším hereckým esom tohto pozoruhodného seriálu. V American Gods si Peter zahrá postavu zo slovanskej mytológie - krutého Černoboga (alebo teda Černoboha).

Bohovia medzi sebou vedú vojnu v skvelom mysterióznom seriáli American Gods. Stojí za vašu pozornosť?
Zdroj: Starz

Okrem vyššie menovaných uvidíme napríklad starovekú bohyňu sexu a vášne, Bilquis, ktorej postavy sa ujala herečka Yetide Badaki (Masters of Sex), alebo Pabla Schreibera (Orange is The New Black), v role čarovnej bytosti z írskej mytológie (ryšavá brada Pabla z obrázku vyššie hovorí sama za seba), Leprikona a mnohých iných (galériu postáv nájdete v článku nižšie). Gaimanov rukopis možno v American Gods poznať už pri úvodnej znelke. Pozorné oko diváka si v nej všimne množstvo náboženských symbolov, obklopených novými modlami (napríklad Budha, okolo ktorého poletujú drogy či ukrižovaný astronaut/Ježiš). Všetko navyše dopĺňa skutočne vydarená a neuveriteľne psychotická znelka. Ale ako sami iste zistíte, psychotický (v dobrom slova zmysle) je aj samotný seriál.

Čo všetko vám o novom výtvore stanice Starz prezradiť bez toho, aby sme vás pripravili o pôžitok zo sledovania? Veľa už hádam ani nie. Podľa štyroch doposiaľ odvysielaných dielov ale môžeme našim čitateľom bez váhania seriál odporučiť. Je svojský, miestami možno až príliš prapodivný, to áno. Na druhej strane netradičnosť svojho podania udržuje v prijateľných hraniciach, vďaka čomu nepôsobí otravne, ale naopak, mimoriadne pútavo a tajomne. American Gods nebude rozhodne vyhovovať každému, pretože už od pilotnej časti dáva najavo, že sa neradí medzi okatý mainstream, ale svoju cieľovú kategóriu si určite nájde. Ak si túto látku dokáže seriál udržať až do konca série, tak v kombinácii s kvalitným hereckým obsadením, ktoré seriál rozhodné má, by mohlo ísť určite o vysoko nadpriemerný príspevok do seriálovej tvorby. Dúfajme a verme, ale viac ukáže až čas. Niesme zatiaľ ešte ani v polovici, všakže?

Pokiaľ by vás American Gods plnohodntne chytil už po dopozeraní prvých štyroch častí, určite vás poteší správa, že sa so seriálom v podobe druhej série stretneme aj budúci rok. Úspech American Gods je teda viac než zjavný a keďže má prvá sezóna vyrozprávať príbeh iba prvej tretiny Gaimanovej knihy, ďalšie pokračovanie je takpovediac nutné. Ideálne bude, ak tvorcovia nebudú seriál príliš naťahovať a skončia v tom najlepšom, s čím isto súhlasí každý divák, ktorý si viac potrpí na kvalitu než na kvantitu (zdravíme ortodoxných chodiacich mŕtvych). Nižšie sa môžete pozrieť na spomínanú gáleriu postáv. A nezabudnite zahlasovať aj v našej ankete.

Anketa:
Prijali by ste článok o jednotlivých bohoch z American Gods?
Áno, určite.
Nie, netreba.
Hlasovať
Áno, určite.
85 %
448 Hlasov
Nie, netreba.
15 %
76 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia