Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2017, 8:57
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Tenučké rámiky, Siri na steroidoch alebo dokovacia stanica. 7 dôvodov, prečo je Galaxy S8 lepší ako iPhone 7

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Južná Kórea sa s tým nebabrala.

Všetko nasvedčujem tomu, že sa Apple pri vývoji ďalšej generácie iOS smartfónu poriadne zapotí. Tá by mala uzrieť svetlo sveta buď v júli alebo až v septembri, čo je pravdepodobnejšia možnosť. Tak či tak, teraz tu máme iPhone 7, a preto nám nezostáva nič iné, ako ho premiérovo porovnať s tým najlepším, čo má v repertoári jeho úhlavný konkurent, spoločnosť Samsung.

Ešte čerstvá vlajková loď Galaxy S8 dostala poriadne nabitú ako hardvérovú, tak aj tú softvérovú výbavu. Juhokórejská špička zobrala to najlepšie, čo mal Galaxy Note7, a to skombinovala s Infinity displejom aj niektorými dôležitými vnútornosťami z minuloročnej generácie Galaxy S7. V konečnom dôsledku z toho vznikol ultimátny mobilný telefón s virtuálnym asistentom, ktorý časom spoznáva našu dennodennú rutinu. A to ani zďaleka nie je všetko. Tu je sedem dôvodov, prečo za ním najaktuálnejší iPhone zaostáva.

Zaoblený Infinity displej bez rámikov

Keď sa naraz pozriete na sedmičku aj osmičku, prvé čo vás napadne bude, že je medzi nimi obrovský vizuálny rozdiel. Prsty v tom má fakt, že iOS smartfón nezmenil dizajn už takmer tri roky. Samsung si pre zmenu dal tento rok skutočne záležať a preto posunul latku opäť trošku ďalej, čím mám teraz na mysli kombináciu zaobleného displeja a nadštandardne tenkých rámikov po všetkých stranách zobrazovacieho panela. 

Asistent Bixby je náš nový kamoš

V tomto roku prestane všetkým renomovaným výrobcom Android smartfónov konečne záležať na špecifikáciách, pretože, ako je vidieť, už začínajú presúvať hlavnú pozornosť na konštrukčné prevedenie, dizajn a v neposlednej rade aj softvér. Konkrétnejšie, virtuálnych asistentov s kapacitami, vďaka ktorým dokážu podstatne viac ako taká Siri z dielne Apple. A asistent Bixby je jedným z nich, o ktorom si povieme trošku viac v samostatnom článku. Samsung dokonca oznámil, že ho naučil slušných 50 jazykov.

DoX ho premení na osobný počítač

To, čo sme mohli dnes už nepredávaným Lumiam od Microsoftu iba ticho závidieť, ponúka aj Galaxy S8. Bavíme sa tu o alternatíve za Continuum, ktoré nesie názov DoX a behom krátkej chvíle dokáže zmeniť náš smartfón na náš stolný počítač. Stačí nám iba externý monitor, dokovacia stanica, myš a klávesnica. Jednoduché, praktické a hlavne ekonomické.

Tenučké rámiky, Siri na steroidoch alebo dokovacia stanica. 7 dôvodov, prečo je Galaxy S8 lepší ako iPhone 7
Zdroj: Samsung

 Rozpoznávanie očí je opäť realitou

Naposledy tak bolo po predstavení phabletu Galaxy Note7, no keďže ten nakoniec neuspel, časť jeho výbavy dostala nová generácia vlajkovej lode. Biometrické snímače sú tu preto k dispozícii dva. Jeden nás rozpozná prostredníctvom odtlačku prsta a ten druhý zase prostredníctvom našej očnej dúhovky, ktorú má každý z nás, logicky, jedinečnú. A problém nepredstavuje ani prostredie so zhoršenými svetelnými podmienkami, pretože predná strana smartfónu obsahuje integrovanú infračervenú kameru. Reč navyše padla aj o rozpoznávaní tváre, takže spôsobov je tu viac.

Nechýba ani bezdrôtové či rýchle nabíjanie

V týchto dňoch bežná súčasť high-end modelov s operačným systémom Android, no najnovším iPhonom niečo také ako rýchle alebo dokonca bezdrôtové nabíjanie absolútne nič nehovorí. Áno, iPhone 8 môže ešte prekvapiť, ale ten zatiaľ neexistuje, takže sedmička v tejto oblasti zlyháva na plnej čiare, pretože novinka Galaxy S8 dostala podporu ako pre bezdrôtové, tak aj pre to rýchle nabíjanie. Uvidíme teda v septembri (alebo možno trošku skôr).

Tenučké rámiky, Siri na steroidoch alebo dokovacia stanica. 7 dôvodov, prečo je Galaxy S8 lepší ako iPhone 7
Zdroj: Samsung

Lepší pomer medzi telom a displejom

Pokiaľ niekto nevedel, že Samsung Galaxy S8 disponuje presne takým istým pomerom medzi plochou displeja a prednej strany konštrukcie ako futuristický Xiaomi Mi MIX, tak teraz už vie. Toto magické číslo je 83,6 %. A pomer iPhonu? Len 65,6 %. Viac mal aj Galaxy S6 z roku 2015.

Tento pomer v podstatne vyjadruje, ako veľkú plochu z prednej strany zaberá iba sám zobrazovací panel. Ak je číslo vyššie, tým sú rámiky okolo neho menšie, takže sa vytvára priestor na zväčšenie uhlopriečky, hoci rozmery konštrukcie zostanú bez akejkoľvek zmeny.

Tenučké rámiky, Siri na steroidoch alebo dokovacia stanica. 7 dôvodov, prečo je Galaxy S8 lepší ako iPhone 7
Zdroj: Samsung

 Má slot pre microSD karty

Pre niekoho možno nepodstatná záležitosť, no stále existuje dosť ľudí, ktorým na možnosti vloženia vlastnej microSD karty stále záleží. Rozšírenie interného úložiska preto ponúka aj smartfón Galaxy S8, čo o iPhone 7 povedať určite nemôžem. Novinka od Samsungu si rozumie s 256 GB kartami, takže používatelia tak vedia získať bohate veľa úložného priestoru pre hudbu alebo fotografie.

Anketa:
Páči sa ti Galaxy S8?
Áno
Nie
Áno
86 %
1936 Hlasov
Nie
14 %
326 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia