Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2017, 17:07
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Dočkali sme sa.

Keď sa koncom roka 2010 do mojich rúk po prvýkrát dostal Android smartfón Galaxy S, za ktorým stál ostrieľaný výrobca Samsung, hneď mi bolo jasné, že práve držím budúcnosť mobilného priemyslu. A dnes viem, že som sa vôbec nemýlil. Priekopníka so spotrebiteľskou elektronikou nepoložil na lopatky ani neúspech s horiacim high-end modelom Galaxy Note7, kvôli ktorému prišiel o milióny, a preto teraz prichádza s niečim, čo ho opäť vráti do hry. Toto je Galaxy S8.

Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie
Zdroj: Samsung

Jeden z najočakávanejších mobilných telefónov tohto roka konečne odhalil ako svoje moderne vyzerajúce prevedenie, tak aj špičkovú technologickú výbavu, kde nájdeme iba to najlepšie, čo momentálne máme na pultoch obchodov k dispozícii. Rovnako môžem bez obáv povedať, že drvivá väčšina doterajších špekulácií či únikov bola predsa len skutočná.


Samsung Galaxy S8 a S8+ spúšťajú novú éru dizajnu aj skvelých služieb smart telefónov a otvárajú tak nové cesty k vnímaniu sveta,“ uviedol na margo predstavenia DJ Koh, prezident divízie mobilnej komunikácie. „Galaxy S8 a S8+ sú dôkazom toho, že dokážeme znovu získať dôveru zákazníkov úplne novým vymedzením bezpečnostných možností, a stanú sa novým míľnikom trvalého odkazu smartfónov Samsung.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Galaxy S8 prináša kombináciu bezkonkurenčného pomeru medzi rozmerom displeja a rozmerom prednej časti prémiového tela z odolného skla Gorilla Glass 5 aj kvalitného leteckého hliníku, takže z toho vyplýva, že má nadštandardne tenké rámiky okolo displeja so zaoblenými bočnými stranami. Aby však niečo také inžinieri zo Samsungu dokázali, museli logicky pristúpiť na viacero razantných konštrukčných zmien, ktoré výrazne ovplyvnia podobu nadchádzajúcich smartfónov z dielne juhokórejskej spoločnosti. A nie iba tie.

Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie
Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie
Zdroj: Samsung

Tenučké rámiky a bez Home tlačidla

Ako sa očakávalo, svetlo sveta uzreli dva kúsky. Jeden je obyčajný S8 a ten druhý nesie označenie Galaxy S8+, pričom vizuálny rozdiel postrehneme ako vo veľkosti konštrukcie, tak aj vo veľkosti uhlopriečky zaoblených displejov, ktoré majú oba smartfóny. Rovnako si po prvom pohľade všimnete, že v spodnej časti chýba zaužívané domovské tlačidlo, vďaka čomu mohli zmenšiť rámik aj pod zobrazovacím panelom, nielen nad ním. Hardvérové či kapacitné tlačidlá nahradili softvérové alternatívy (digitálne domovské tlačidlo rozpoznáva úroveň tlaku dotyku), ktoré sú medzi výrobcami smartfónov čoraz populárnejšie, a biometrický snímač odtlačkov prstov presunuli vedľa hlavného fotoaparátu. Dizajn zadnej strany a bokov Galaxy S8 zostal oproti predchádzajúcej generácii viac-menej zachovaný. 

Uhlopriečka obyčajnej verzie dosahuje 5,8-palca a tej väčšej až 6,2, pričom v oboch prípadoch je v ponuke Super AMOLED technológia, pomer strán 18,5:9 a aj jemné Quad HD+ rozlíšenie. Medzi technickými špecifikáciami figuruje rýchle či bezdrôtové nabíjanie, 4 GB operačná pamäť RAM, slot pre microSD kartu, Bluetooth 5.0 alebo taký port USB typ C. A čo sa týka kapacity akumulátorov, tak S8 dostala 3 000 mAh a S8+ pre zmenu 3 500 mAh batériu. Rozlíšenie Dual Pixel fotoaparátu zostalo rovnaké, čiže hovoríme o 12 megapixeloch, a to isté platí aj o nízkom (viac svetla) clonovom čísle, ktoré je f/1.7. Predný má 8 megapixelov a nezabudli ani na automatické zaostrovanie.

Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie
Zdroj: Samsung

Vysoký výkon tu zabezpečuje buď Snapdragon 835 alebo vlastnoručne vyvinutý Exynos 8895. Čipsety sú vyrobené pokročilým 10 nanometrovým výrobným procesom, takže môžeme počítať s citeľne nižšou spotrebou elektrickej energie. Na prednej strane nájdeme okrem iného i ďalší biometrický snímač (foto vyššie), ktorý sa zameriava na skenovanie očí, presnejšie očnej dúhovky. Niečo podobné mal vo výbave dnes už nepredávaný Galaxy Note7.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Najväčšiu inováciu predstavuje virtuálny asistent Bixby (foto nižšie), ktorý postupom času spoznáva svojho majiteľa, vďaka čomu mu potom uľahčí a spríjemní používanie smartfónu. Jeho cieľ spočíva v tom, aby sme Galaxy S8 ovládali viac hlasom a menej fyzickým dotykom. Samsung navyše oznámil, že pri spustení predaja bude v ponuke podpora až pre 50 jazykov.

Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie
Zdroj: Samsung

Premeníme ho na osobný počítač

Ďalšou zaujímavou súčasťou výbavy je funkcionalita umožňujúca premeniť novinku na osobný počítač. Umožňuje to špeciálny dokovací systém s originálnym názvom DeX, kam smartfón fyzicky pripojíme. Následne stačí už iba zapojiť klávesnicu, myš a na prepojenom monitore uvidíme prispôsobené používateľské prostredie operačného systému Android 7 Nougat, ktoré pripomína pracovnú plochu vo Windowse. Prispôsobené sú ale aj aplikácie od juhokórejského výrobcu, takže by po aktivácii doku nemal byť problém ani s používaním mobilného softvéru. A dobrou správou je, že Samsung uzavrel so spoločnosťami ako Adobe alebo Microsoft dohodu, ktorá zaručuje prispôsobenie aj ich softvéru pre mobilné zariadenia (Office, Photoshop, Lightroom a i.).

Samsung Galaxy S8 oficiálne predstavený! Novinka prináša ozrutný displej a aj nadčasové technológie
Zdroj: Samsung

Kedy príde do obchodov?

Predaj Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+ spustia od 28. apríla, a to vrátane Slovenska. Odporúčaná cenovka začína na 799 a 899 eurách. Predbežné objednávky budú k dispozícii od 29. marca do 19. apríla. Na výber sú 4 farebné prevedenia. "Zákazník, ktorý si telefón predobjedná tak dostane možnosť získať ho až o 8 dní skôr ako v bežnom predaji."

Domov
Zdieľať
Diskusia