Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2017 o 16:40
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Záverečná časť nášho timeline o X-Men svete sa sústredí na všetky dôležité zmeny v časovej rovine, ktoré spôsobil Wolverine

Tento týždeň ubehol oveľa pomalšie ako ten posledný. Nakoniec sme sa ale dočkali uzavretia X-Men Timeline minisérie na Filmkulte. Ak vás zaujíma, čo je v tomto svete stále canon, čo nie, čo sa odohralo pôvodne (od narodenia Wolverina až po rok 2024), klikajte na prvé dve časti tu a tu. V prípade, že je táto časť prvá, na ktorú ste narazili, otvorte si pivko a nájdite si najprv čas na prvé dve, ktoré sú potrebné pre to, aby ste to pochopili úplne (ak to bude možné).

Dnes sa budeme venovať alternatívnej časovej línii, a teda aktuálnemu timeline. Inými slovami, povieme si, čo všetko sa udialo od roku 1973 až po rok 2024 inak než v pôvodnej časovej rovine a taktiež, čo sa dialo medzi rokmi 2024 až 2029, kedy sa odohráva Logan. Logicky sa budeme baviť o spoileroch, keďže budeme vysvetľovať nejasnosti nielen posledného Jackmanovho filmu.


Filmový X-Men Timeline Časť 3 - Alternatívny CANON, v budúcnosti voľne upravený tvorcami



V prvom rade môžeme zabudnúť na "celý" X-Men Origins: Wolverine, keďže história Strykera a Wolverina prebiehala celkom inak než ako sme videli pôvodne. Taktiež je možné, že po zachránení Wolverina sa Mystique rozhodla dať ho do rúk Strykera. Zatiaľ čo v minulej časovej rovine sa Logan prihlásil na projekt Weapon X dobrovoľne kvôli pomste Viktorovi (zabil takmer každého, kto mu bol blízky), v aktuálnej časovej rovine ho k tomu mohli donútiť a experimentovať na ňom. Následne mu odobrali DNA (k tomu sa ešte dostaneme) a zavreli ho do kontajneru, odkiaľ ho uvoľnila až Jean Grey na konci X-Men: Apocalypse (1983). 

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

V tejto časovej rovine sa taktiež nebudeme zaoberať dystopickým svetom, keďže sa nič z toho nestalo (zabitie Beasta, Angela, lov na mutantov, ich zabíjanie a zber DNA, Traskove väzenia, napadnutie a obsadenie Xavierovej školy a tak ďalej, ako sme už spomínali, všetko nájdete podrobnejšie v dvoch obsiahlejších článkoch). Nezabúdajte, že hoci sa minulosť zmenila, viaceré udalosti od X-Men 1 až po The Wolverine sa mohli stať rovnako, trochu inak, prípadne aj vôbec. 

Dostávame sa teda do roku 1973, kedy sa Wolverinova myseľ preniesla do jeho mladšieho ja. Všetko, čo sa stalo do toho momentu je canon, vrátane celého First Class odohrávajúceho sa celých 10 rokov predtým. Nakoniec, o tom ste si už prečítali v prvej časti. Čo sa teda stalo v aktuálnej časovej rovine inak? Mystique Traska nezabila, spolu s X-Men zachránila dôležitých politikov USA a na povrch vyšla aj pravda o tom, že zabránili vojne pri Kube. Bolivar Trask bol zatknutý kvôli predávaniu tajných informácií a nekalým vojenským praktikám. Mutanti sa už nevnímajú ako číre zlo. Wolverine zoznámi Charlesa a Erika s Quicksilverom, ktorému po čase dôjde, že Magneto je jeho otec. Ani po udalostiach v Apocalypse mu to však nehovorí a Erik je tak po smrti svojej ženy a dcérky v tom, že je znova bez rodiny.

Magneto vďaka svojmu synovi uniká z Pentagonu. Ako z neho ušiel v pôvodnej časovej rovine nie je známe, ale všetci dobre vieme, že niečo podobné už raz vo filmoch dokázal. 1973.

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com


Na druhej strane, snáď definitívne sa uzmieruje s Charlesom, ktorý dáva všetko do toho, aby jeho škola pre nadané deti aj naďalej fungovala nielen ako útočisko pre mutantov, ale aj ako miesto, kde sa môžu učiť ovládať svoje schopnosti a všetko, čo potrebujú, aby sa vedeli hýbať v reálnom živote a aby z nich vyrástli dobrí ľudia. Zmena minulosti mala za následok aj to, že sa niektorí mutanti narodili skôr. Nemá to žiadnu logiku, keďže v roku 1973 už boli v novej timeline Jean Grey, Scott Summers, Kurt Wagner (Nightcrawler) aj Ororo Munroe (Storm) dávno na svete, ale iné vysvetlenie jednoducho neexistuje. Pri niektorých udalostiach a logických trhlinách musíme Foxom jednoducho odpustiť a preniesť sa cez ne. 

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Mystique zachraňuje Wolverina v koži Williama Strykera. Prečo následne Logana predala skutočnému Strykerovi nevieme. Je možné, že program Weapon X podstúpil dobrovoľne, ale o tom pochybujeme, keďže presne vedel, čo má urobiť, aby unikol. Namiesto toho ho držali v zajatí 10 rokov. Scéna Wolverina v Apocalypse a jeho záchrana Mystique v koži Strykera veľa vecí len úplne zbytočne skomplikovali. 1973.

Udalosti z X-Men: Apocalypse preskočíme. Nemá význam opisovať rok starý film. Ďalej sa teda zameriame už len na významné odlišnosti. Nebudeme špekulovať, s obdobím v rokoch 1983 - 2010 majú tvorcovia svoje vlastné plány. Po porážke Apocalypsa a Magnetovom zmierení sa s Charlesom oficiálne vznikajú X-Men. Tím tvorí Beast, Storm, Nightcrawler, Cyclops, Jean a vedie ich Mystique (ach jaj). 1983

Žena a dcéra Erika Lenshera umierajú. 1983

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: Fox

Následne je timeline plná udalostí, o ktorých nič nevieme a je pravdepodobné, že Bryan Singer, Simon Kinberg a spol. budú "remakovať" pôvodnú trilógiu, respektíve natočia iné/podobné príbehy a udalosti. Jedným z problémov bude Wolverine. V prípade, že sa nechystajú na recasting (ktorý by možno dopadol katastrofálne, obhliadnuc od faktu, že ešte v Apocalypse ho hral Jackman, takže prípadná účasť postavy v ďalšom dianí v podaní iného herca by extrémne zmiatla divákov), musia ho nejakým spôsobom odpratať, avšak nemôžu zabudnúť, že v roku 2024 je znova v X-Mansion. 

Logan sa prebúdza v roku 2024*. Je zmätený a nedokáže uveriť tomu, že Jean a Scott žijú. Prečo je tomu tak? 

Storm, Jean aj Cyclops sú na žive, Charles vie o všetkom a dlhé roky čakal, kým sa Wolverinovo vedomie z pôvodnej budúcnosti prenesie aj do Wolverina v roku 2024, aj keď so spomienkami a vedomosťami toho, čo sa stalo v pôvodnej časovej rovine a v druhej verzii časovej roviny, ktorú začal v roku 1983 meniť. Ťažko povedať, prečo sa jeho myseľ preniesla do budúcnosti a nepokračovala v normálnom toku života (1973 až 2024). A teraz príde menší mindfuck.

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Predstavte si dve Loganove mysle, pričom tá druhá vznikla až pri jeho "cestovaní časom". Jednu žijúcu v pôvodnej časovej línii a potom druhú, ktorá v roku 1983 nahradila tú prvú a zmenila chod dejín. Následne sa odmlčala a Loganovo telo prebrala myseľ prvá, ktorá ho riadila až do roku 2024. Loganova myseľ (číslo 2) z budúcnosti, ktorá cestovala v čase, zrejme prebrala jeho telo v roku 2024 presne v ten moment, kedy cestovala do minulosti, keďže v tom momente prestala existovať pôvodná (prvá myseľ). Ďalej sa totiž časová rovina so Sentinelmi nevyvíjala (ako sme v DoFP mohli vidieť, keďže Sentineli aj X-Men zmizli z chrámu). To je najpravdepodobnejšia teória. Ak by však scenáristi chceli, obhájili by si aj tvrdenie, že Loganova pôvodná myseľ v roku 1983 pre výmene s mysľou z budúcnosti navždy umrela a Logan bol na konci DoFP len zmätený, aj keď nevedno z čoho. Skutočne by som sa skôr zameral na výmenu myslí, ktorá dáva aj značný význam, hlavne vzhľadom na Loganovo zmätenie v roku 2024 a fakt, že Charles bol pripravený rozprávať sa o všetkom, čo sa za tých 40 rokov stalo. 

Bohužiaľ, k týmto 40 rokom neexistuje žiadna infografika/doplňujúce informácie či artworky, ako v prípade vykreslenia udalostí pre Days of Future Past a pôvodnú timeline. A ako o tom všetkom vedel Charles? Professor X z roku 1973 od momentu, kedy sa vo Wolverinovej mysli stretol so svojím starším ja, vie o všetkom, čo sa udialo v rokoch 1973-2024 v pôvodnej časovej rovine. Mnohým problémom tak mohol predísť a pravdepodobne sa mu to aj všetko podarilo. Je isté, že vie o všetkom. Buď to vyčítal z mysle svojho staršieho ja alebo priamo z mysle Wolverina. A tu sa musíme pozastaviť pri ďalšom zádrheli. Keďže Charles vedel o tom, aké plány mal s Loganom Stryker a kde sa nachádza ich tajná inštitúcia pre výskum Weapon X, Logana by mal logicky oslobodiť. Pripadlo to však Jean, ktorá tak spravila celkom náhodou, pričom mu odblokovala časť spomienok (nikto poriadne nevie, čo s Wolverinom vlastne Stryker a spol. za tých 10 rokov robili). Vzhľadom na to, že po boji s Magnetom zmizol, mu muselo byť jasné, že sa len tak nevyparil do krčmy, ale niečo s ním  je a skontrolovať Alkali Lake by malo byť medzi jeho prioritami, ale... X-Men Cinematic Universe. Takže opäť privierame oči. 

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Týmto sa definitívne presúvame k najnovšej snímke v tomto vesmíre. Ak ste videli Logana, zachytili ste pár nenápadných znamení toho, čo všetko sa v aktuálnej časovej rovine udialo. Náznaky na boj v Soche slobody, alternatívne verzie anti X-génu či udalosti The Wolverine (minimálne to, že Logan zachránil Yashidu), viď visiaci samurajský meč od Yashidy, ktorý obdržal po jeho zachránení. Vzhľadom na zasadenie tejto snímky a fakt, že ignoruje niektoré udalosti v X-Men svete som sa rozhodol nebrať tieto náznaky vážne. Fungujú skôr ako nostalgické odkazy na Wolvieho minulosť, respektíve akési záchytné body toho, čo sa stalo v jeho minulosti a pripomienka, čo všetko už prežil, aby tak jeho skon pôsobil emotívnejšie. Zároveň som sa rozhodol, že udalosti z Logana a Deadpoola od klasickej timeline oddelíme. Nebojte, dočkáte sa aj vysvetlenia. A to súvisí aj s tým, že v nasledujúcich riadkoch prídeme na to, že timeline je kompletne rozbitá, respektíve sa Logan odohráva v ďalšej kontinuite, čo avizoval aj samotný Hugh Jackman. A tak by to bolo aj najlepšie. Pýtate sa prečo? Nuž...

Logan sa odohráva v roku 2029. Nie je nemožné, aby sa svet zmenil v takomto rozsahu behom 5 rokov, no je to nanajvýš nepravdepodobné. Nepomáha tomu ani fakt, že v Loganovi sa už 20 rokov žiadni mutanti nenarodili. V roku 2004 sa totiž narodila posledná generácia mutantov, a to kvôli chemikáliám. Tie začali spoločnosti Transigen a Alkali pridávať do jedla masovo vyrábaného po celom svete. Časom teda nebolo možné, aby sa nejaký mutant narodil. Môžeme polemizovať o tom, či sa tento proces dá zvrátiť, ale pravdepodobne áno. Ak by sa chemikálie prestali miešať s jedlom, svet by celkom možno zažil ďalšiu generáciu mutantov.

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Nič z toho však nesedí ani s pôvodnou trilógiou, ale ani s novou časovou líniou. Na konci DoFP v roku 2024 sa predsa pozrieme do Xavierovej školy, ktorá je stále viac ako funkčná a kde prebieha aktívna výučba mutantov. Už 20 rokov sa pritom žiadni narodiť nemali, pričom v scéne vidíme deti nie staršie ako 6-15 rokov. Možno sú to ale prehnané slová od Logana. Skôr je to ale len diera v timeline, respektíve dôkaz toho, že sa skutočne nachádzame v tretej časovej rovine. O skončení mutantskej éry sa rozprávajú aj moderátori v rádiu a nasvedčuje tomu aj spoločnosť Transigen, ktorá si mutantov vyrába. Keby sa rodili, jednoducho by ich unášali, oni si ich však pestujú podľa potreby a chuti priamo z génov a DNA všetkých mutantov, akí im kedy prišli pod ruky, vrátane Wolverina. Jeho DNA majú už od roku 1983.

Dozvedáme sa to čiastočne pri tom, ako Wolverina oslobodí Jean Grey a následne v potitulkovej scéne, kde je odhalená spoločnosť Essex Corp. (a zároveň možno aj mega záporák Mr. Sinister). Ak ste boli pri sledovaní Logana pozorní, neunikla vám ani Charlesova veta o tom, že Logana našli v lese, pričom sa správal ako zviera. Bohvie, čo mu kompetentní spravili pri jeho uväznení, v každom prípade ho to poznačilo a zmenilo. Sedí to však s Wolvieho správaním po jeho oslobodení a taktiež vybehnutiu do lesa (povedal by som, že ide o priamu narážku, aby si diváci túto scénu s Charlesovou vetu o tom, ako sa X-Men ujali Logana, spojili s koncom X-Men: Apocalypse). V tom prípade by to ale znamenalo, že v aktuálnej časovej rovine stvorenej Wolverinom v DoFP figuruje aj Logan. Alebo je Logan skutočne v 3. filmovej kontinuite, pričom aj v tej ho X-Men našli v lese, správajúceho sa ako zviera. No proste gigantický bordel, čo poviete? Časť z toho dávnejšie objasňoval režisér James Mangold, aj keď šlo skôr o zovšeobecňovanie. 

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Bolo mu jasné, že ak chcú natočiť Logana tak, ako ho vnímajú a ako ho cítia, musia ignorovať isté zaužívané trendy nastolené predošlými filmami a rovnako tak aj niektoré udalosti. Musel sa zmeniť tón filmu, pracovanie s postavami a ich charakterové črty, prostredie okolo nich a hlavne ich vnímanie sveta a svojich životov. Videli sme ich zachraňovať planétu hneď niekoľkokrát, ale čo sa s nimi stane vtedy, keď jednoducho "skončia svoju kariéru". Akú cítia zodpovednosť a záväzky voči okoliu?

V závislosti na tom a scenári celkovo sa museli rozhodnúť, že svoj príbeh nebudú obmedzovať rozhodnutiami druhých. Vzhľadom na vyjadrenie Jackmana a Mangolda môžeme dedukovať, že najlepšie bude, ak budeme Logana brať ako standalone snímku v X-Men univerze, ktorá síce pramení z predošlých filmov, nedrží sa však časových ôs ani žiadnych iných spojení so ságou, vďaka ktorým by udalosti v nej mohli pôsobiť chaoticky, nelogicky či nereálne. Teoreticky je zasadená do súčasnej časovej roviny, netreba to však brať vôbec vážne ani z toho vychádzať pri ďalších X-Men projektoch. Logan je jednoducho standALONE. 

Laura a ďalší mladí mutanti pochovávajú Logana. Jeho dcéra mu na hrob za sĺz z kinosály položí znak X v znamení posledného člena X-Men. A tak končí jedna éra. Píše sa rok 2029 a James Howlett umiera vo veku 197 rokov (prípadne 248 rokov, ak rátame fakt, že roky 1973-2024 prežil dvakrát).

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

V tomto bode končíme s timelineom. Nebudeme sa pozerať do budúcnosti, na prípadné filmy s Laurou ani na nástupcu Wolverina. To je zase článok na inokedy. Ostávajú nám však dve veci. Vysvetliť to, čo sa stalo vo Westchesteri a kde sú všetci mutanti. Avšak, ešte predtým... Laura Kinney sa narodila v roku 2018 na základe DNA odobratej z Wolverina. Nejde o jeho klon, ale skutočné dieťa vypestované zo spermií vytvorených na základe jeho buniek. V Loganovi sa dozvedáme, že je to práve adamantium, ktoré Logana ničí zvnútra. 

Bonus

2028

Čože sa to stalo vo Westchestri? Čo preboha vykonal Charles? Bolo to také devastujúce, že to Charlesova myseľ uzamkla pred ním samým alebo sa o to postaral Logan so špeciálnymi liekmi, pretože mu bolo Charlsea ľúto? Možno niekdajší profesor trval na tom, že musí zomrieť, no Logan tak odmietol učiniť, zobral si svojho celoživotného priateľa na starosť a rozhodol sa dožiť život s ním v osamotení a izolovaní? Vieme, že kvôli svojej chorobe ublížil už stovkám ľudí, pričom pri najhoršom záchvate umrelo aj 7 mutantov vrátane 5 členov X-Men. Nebudeme špekulovať, ktorí to boli. Nebudeme sa ani zaoberať tým, či ešte niekto z pôvodného tímu a filmov v Loganovi žije a ako zomreli ostatní. Mangold aj Jackman sa jasne vyjadrili, že je to film o Wolverinovi a Charlesovi, nie o X-Men. Aj preto bola scéna o incidente vo Westchesteri vystrihnutá. Pôvodne sa mal film začínať práve ňou, ale v konečnom dôsledku potom vyznieval ako ďalší X-Men príbeh sústredený na iných mutantov. 

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Ale keďže vás to aj tak zaujíma, môžem vám dať aspoň malú nápovedu. Westchester nie je len nejaké náhodné mestečko. Nachádza sa v ňom X-Mansion, takže si domyslite, koľko z tých stoviek zranených ľudí boli v skutočnosti mutanti a siedmi z nich, ktorí aj zomreli, sú pravdepodobne členovia X-Men. Ani Magneto, ani Dark Phoenix, ani vláda a nikto iný. Členov X-Men zabil a spôsobil bolesť nevinným mutantom človek, ktorý zasvätil život ich ochrane. To je len ďalší dôkaz toho, že Logan je tragickým filmom, treba sa len sústrediť na komplexný príbeh a vybaviť si všetky X-Men filmy. Nepýtajte sa ma, prečo tomu Jean Grey nezabránila. Možno je Charlesova choroba taká závažná, že sa nedá kontrolovať.

Po tomto incidente sa Wolverine rozhodol, že Charlesa izoluje. Zavolal si na pomoc Calibana a začal zarábať peniaze potrebné na kúpu lode, kde v prípade záchvatu Charles ublíži len jemu a nikomu inému. V prípade, že by bol nútený ho zabiť alebo by Charles zomrel, mal po ruke adamantiovú guľku, ktorú mienil použiť. A tak mal skončiť veľkolepý príbeh o X-Men, o rodine a mutantoch, ktorí chceli len prežiť.

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

X-Men sú už medzi filmovými fanúšikmi či samotnými komiksovými fanboymi veľmi známym pojmom. Fox nás už 17 rokov zásobuje plejádou snímok o mutantoch, na ktorých čele stál Hugh Jackman ako Wolverine. Máme za sebou celkovo 10 filmov, 6 o X-Men ako takých, 3 samostatné snímky pre Wolverina a sólovku Deadpoola. Čaká nás pritom New Mutants, X-Force, Deadpool 2, nový X-Men film, Gambit či X-Men seriál. O tom ale inokedy. 

 
* Viaceré zdroje hovoria o tom, že koniec DoFP v Charlesovej škole sa odohráva v roku 2023, kvôli čomu by padla moja teória o tom, že pôvodná Wolverinova myseľ žijúca v aktuálnej časovej rovine "zomrela" v presnom momente, kedy sa v čase preniesol na začiatku DoFP. A padá to kvôli tomu, že futuristická časť v DoFP sa údajne odohráva v roku 2024. Mnohé ďalšie zdroje ale zase tvrdia, že sa sa scéna na konci DoFP, kedy sa *Logan prebúdza, skutočne odohráva v roku 2024 (súhlasí to aj s tvrdeniami Mangolda, že medzi scénou v Charlesovej škole na konci DoFP a Loganom ubehlo 5 rokov).

Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com

Ja viem, je to extrémny bordel, no lepšie vám to predostrieť s pridaním teórií a dedukcií nedokážem. Bez nich to totiž už absolútne vôbec nedáva zmysel. Ostáva veriť, že v budúcnosti sa scenáristi už budú podobných fopá vyvarovať. Snáď vám naše tri články o X-Men Timeline pomohli lepšie pochopiť celé to cestovanie v čase a taktiež dúfame, že sa nám podarilo odpovedať na všetky vaše otázky ohľadom nedoriešených udalostí a nejasností. Ak nie, diskusia je vaša, pokúsime sa vám odpovedať na každú otázku. 

PS1: Nie, nepýtajte odo mňa MCU ani DCEU timeline. Pri oboch skutočne nie je čo riešiť. 

PS2: Deadpool sa odohráva v rokoch 2014-2016. V roku 2010 sa pritom spustil program Weapon X nanovo a vzišli z neho aj Ajax a Angel Dust. Viac o Deadpoolovi a X-Force v samostatnom článku Svet X-Men už čoskoro. 

PS3: Logan je vynikajúci film a ak ste ho nevideli, prichádzate o nádherný koniec Wolverinovho príbehu. Príbehu muža, ktorý sa dožil takmer 200 rokov, no skutočný pokoj a šťastie nikdy nezažil. 


Čo všetko zmenil Wolverine cestovaním v čase, čo sa stalo vo Westchestri a prečo sa už nerodia mutanti? (X-Men Timeline #3)
Zdroj: xmenmovies.wikia.com
Anketa:
Dozvedeli ste sa vďaka našim trom článkom X-Men Timeline všetko potrebné a vyznáte sa v tomto svete oveľa lepšie?
Áno
Nie (mám otázky) - smerujte do komentárov
Áno
81 %
407 Hlasov
Nie (mám otázky) - smerujte do komentárov
19 %
93 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia