Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. marca 2017, 14:51
Čas čítania 0:00
Martin M.

Operátori náš tlačia do výmeny telefónu každé dva roky. Je to však naozaj potrebné?

TECH IPHONE MOBILNÍ OPERÁTORI
Uložiť Uložené

Ak si fanúšikom selfies, upgrade je nevyhnutný.

Aj ty už netrpezlivo očakávaš niektoré tech novinky zo sveta smartfónov a predstavuješ si ako ten svoj “starýmodel vymeníš za lepšiu verziu s väčším displejom, počtom megapixelov, lepšou kvalitou videa a najmä prednej kamery určenej na selfies? Pritom ten tvoj starý smartfón, o ktorom padla reč, je model z predošlého roku. Nuž, nie si sám. Mobilné telefóny sa za posledné roky stali doslova spotrebným tovarom a veľkú zásluhu na tom majú práve operátori a pochopiteľne spoločnosti, ktoré tieto naše milované produkty prinášajú na trh. Poďme sa však pozrieť na to, či je naozaj potrebné meniť svoj telefón každé dva roky.

Operátori náš tlačia do výmeny telefónu každé dva roky. Je to však naozaj potrebné?
Zdroj: Refresher

V prvom rade dosť záleží od značky a modelu, ktorý máš práve vo svojich rukách. Je jasné, že pokiaľ si potrpíš na bezproblémový chod svojho smartfónu, tá najlacnejšia varianta už po dvoch rokoch jednoducho nebude slúžiť tak dobre, ako v dobe jej kúpy. Môžeš sa o svoj smartfón starať ako o novorodenca, no aktualizácie a náročnejšie aplikácie, ktoré si vyžadujú výkonnejší hardware, si časom vyžiadajú svoju daň. Sorry, ale s argumentom, že tvoj Sony z roku 2009 funguje stále dobre, jednoducho neobstojíš. Ak si spokojný s takto starým smartfónom aj v roku 2017, zrejme ani smartfón nepotrebuješ a vystačil by si si so starou Nokiou 3310, na ktorej sa tiež dalo telefonovať a posielať SMS. Tá mala navyše aj legendárne hry a vďaka perfektnému dizajnu vydržala aj ničivé pády, o výdrži batérie nehovoriac.


Je však nevyhnutné meniť svoj smartfón každé dva roky? Nevyhnutné nie, no výhodné áno. Rozdeľme si túto tému na dve otázky a pozrime sa na fakty z oboch uhlov.

Prečo nie je nevyhnutné meniť smartfón každé dva roky?

Operátori náš tlačia do výmeny telefónu každé dva roky. Je to však naozaj potrebné?
Zdroj: pexels

Pretože foťák s väčším počtom megapixelov jednoducho nevyužiješ, nechystáš sa stať sa v budúcnosti novou YouTube hviezdou a kameru použiješ len príležitostne alebo nevisíš na svojom telefóne každú chvíľu a nehráš najnovšie hry. Si flegmatik a nad občasným zamŕzaním telefónu mávneš rukou, poprípade to ani len nezaregistruješ. Niektoré novšie telefóny majú absurdne vysokú cenovku a na aplikácie, ktoré využívaš denne, nepotrebuješ najvýkonnejší hardware. Smartfón využívaš najmä na telefonovanie, písanie správ a občasné surfovanie na nete. Neprekáža ti skracujúca sa životnosť batérie a opotrebenie akumulátora. Okrem toho si nepotrpíš na tom, aby si robil na iných dojem značkou svojho telefónu či novými funkciami, ktoré s nimi prichádzajú. Alebo si so svojím smartfónom natoľko spokojný, že ho neplánuješ niekoľko rokov vymeniť ani predať, vybudoval si si k nemu citový vzťah a podobne.

Prečo je výhodné vymeniť smartfón po dvoch rokoch?

Operátori náš tlačia do výmeny telefónu každé dva roky. Je to však naozaj potrebné?
Zdroj: pexels

Cena tvojho telefónu neustále klesá, či už ho používaš alebo nie a každý nový model od výrobcu tvojej značky len spôsobí pokles ceny tvojho staršieho miláčika. Čím dlhšie držíš svoj smartfón, tým nižšia bude jeho hodnota a zároveň menší počet záujemcov o prípadnú kúpu. Dvojročná záruka sa ti končí a akékoľvek poškodenie a oprava ide na tvoje tričko, zároveň máš znovu možnosť využiť zľavu na kúpu nového zariadenia od niektorého z operátorov (pokiaľ si pri kúpe svojho staršieho smartfónu taktiež využil túto možnosť). Kým je teda tvoj telefón ešte stále v pohode, je dobré ho predať za výhodnú cenu, pričom peniaze z predaja môžeš využiť na aktuálnejší smartfón s lepším hardware, parametrami a zárukou. Ak ti navyše nevadí viazanosť, môžeš využiť zľavu od operátora na kúpu nového zariadenia, pričom ak nekupuješ úplne najnovší iPhone 7 Plus s najväčším úložiskom či vlajkovú loď od Samsungu, za nový smartfón nemusíš zaplatiť vôbec nič. Vidieť to môžeš aj na nasledovnej rovnici:


Zľava od operátora + Peniaze z predaja starého smartfónu = Nový fón so zárukou

(Či budeš musieť na nový smartfón doplatiť záleží čo kupuješ a aký paušál využívaš, teda aká je výška zľavy u operátora) 


Touto výhodnou kúpou sa vyhneš prípadnému vyhodeniu svojho starého smartfónu, po ktorom už po 4-5 rokoch neštekne naozaj ani tá agresívna čivava, zároveň si obnovíš záruku, budeš mať aktuálny hardware, ušetríš nervy pri zamŕzaní a budeš mať v rukách opäť hodnotný telefón, nech už ide o akúkoľvek značku. A v prípade nespokojnosti ho môžeš predať za stále dobrú cenu a kúpiť si iný.

Kedy nemusí byť výmena staršieho smartfónu výhodná?

Operátori náš tlačia do výmeny telefónu každé dva roky. Je to však naozaj potrebné?
Zdroj: decluttr

Rozdielne značky si po čase zachovávajú rozdielnu hodnotu zo svojej ceny

Pokiaľ máš naozaj low-cost model niektorej značky alebo iPhone. Low-cost model je jasný. Hodnota takéhoto telefónu klesá rýchlejšie ako potápajúci sa Titanic a po dvoch rokoch už je naozaj jedno, či ho predáš alebo si ho ponecháš. Ohľadom iPhonu tu teraz nebudem rozoberať iOS a jeho výhody či nevýhody oproti Androidu, no faktom je, že jabĺčkové telefóny strácajú svoju hodnotu pomalšie, respektíve aj po dlhšom čase sa dajú predať za stále výhodnú cenu. Dopyt po iPhonoch je jednoducho v tejto chvíli väčší a to drží ich hodnotu nad Android súpermi, ktorých niektoré značky strácajú obrovské % zo svojej hodnoty už po niekoľkých mesiacoch (ako už bolo spomenuté, ide najmä o tie najlacnejšie varianty). V tom prípade nemusí byť upgrade, teda predaj staršieho modelu a kúpa nového až tak výhodná.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Zhrnuté a podčiarknuté, vymeniť smartfón po dvoch rokoch sa naozaj oplatí, hoci to nie je nevyhnutné. Zároveň ako som spomínal, nedá sa to generalizovať a vždy záleží na značke telefónu a na tom, k čomu ho majiteľ potrebuje a ako ho využíva.

Domov
Zdieľať
Diskusia