Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2017, 15:57
Čas čítania 0:00
Ján A.

Výber najexcelentnejších fanúšikovských filmov zo sveta Star Wars zaujme krvilačnými súbojmi, vizuálnym spracovaním a originálnymi zápletkami

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Zoznam zaujímavých alternatívnych filmov prináša fascinujúce príbehy za pár korún.

Na konci minulého roku sme s úžasom sledovali najmladšieho žrebca zo stajne Lucasfilm s názvom Rogue One: A Star Wars Story, ktorému tvorcovia vložili nečakane úspešný motív špionáže. Teraz vás však pozývame k sledovaniu menej známych, ale vizuálne krásnych a pestrých príbehov z tvorby zarytých fanúšikov. Uvidíte mnoho rôznych pohľadov na temnú a svetlú stranu Sily od úplne nenáročných počinov až k prekvapivým dielam s umeleckou hodnotou v dĺžke iba pár minút. Ak teda máte chvíľku voľného času a ste verným divákom úspešnej značky, určite nebudete ľutovať.

Hoshino

Príbeh o prehnane horlivej a netrpezlivej Padawanke, ktorá nenásytne ukradla svetelný meč od svojho Jedi majstra, ukazuje, že rytieri Jedi nie sú vždy svätí. Hoshino však pri tomto nešťastnom incidente prišla o zrak, preto musí nájsť iné spôsoby, ako bojovať so svetelným mečom. V krátkom filme sa stane dokonca tak trpezlivá, že dokáže poskladať svoju zbraň bez použitia rúk. Pýtate sa, ako ju opätovne zostrojí? Viac zistíte sledovaním videa. Netrpezlivosť mladučkej Padawanky poukazuje na zničujúce schopnosti neovládania Sily. Príhoda však zároveň vykresľuje aj vytrvalosť Jediov, ktorá viedla Hoshino k výraznej zmene. 

The Last Padawan

Trochu chladnejší film The Last Padawan hovorí o love za kyberkryštálmi naprieč galaxiou. Na rozdiel od Hoshina uvidíme v tejto snímke Jediho, ktorý sa nebojí ukázať svoju tvrdšiu stranu. Zatiaľ čo sa zaoberá tými, ktorí páchajú zlo vo vesmíre, ukazuje svoju pravú tvár. Celkom výnimočne teda nazrieme, aká nemilosrdná môže byť svetlá strana Sily. K dispozícii je taktiež aj pekný odkaz na folklór obklopujúci Jediov a na ich putovanie naprieč známymi i neznámymi svetmi, kde vystupujú ako magickí mnísi mieru, ktorí trestajú nespravodlivých zločincov.

Emergence

Hoshino rozpráva o živote pred a po oslepnutí mladého učňa, ale film Emergence nahliadne práve do prvých chvíľ paniky, kedy správny pohľad na vec zlyháva a všetko, čo ste kedysi poznali, je nové a desivé. Emergence tiež ukazuje potenciál Sily, ktorý je ďaleko nad rámcom ľudského pochopenia a prezentuje tak napríklad levitovanie svetelného meča alebo snímanie srdcového tepu skrz skaly. Určite pocítite závan strachu Alenny, pričom každého snáď vydesí jej inštinktívne používanie Sily, ktoré ukazuje, ako hlboko koluje moc v žilách Jediov. Tento príbeh zrady, straty, a neuveriteľnej statočnosti určite inšpiruje priaznivcov svetlej strany Sily.

Darth Maul: Apprentice

Fanúšikovský film s 12 miliónmi zhliadnutí dáva za pravdu skutočnosti, že dobrý počin nemusí vzniknúť len v najlepších hollywoodských štúdiách. Darth Maul: Apprentice je nevyhnutnou, povinnou jazdou pre všetkých verných stúpencov milujúcich svet Star Wars. Desivý Darth Maul s kombináciou červenej a čiernej farby na tvári patrí k najobľúbenejším temným postavám, pričom v krátkom filme ukazuje, že ani pre Sithov nie je vždy ľahké byť nemilosrdným. Počas misie, ktorá mu bola zverená od Palpatina/Dartha Sidiousa, uvidíme úžasné súboje so svetelnými mečmi. Tieto vycibrené duely len dokazujú ohromujúce bojové schopnosti Maula. Až do samotného konca neprehovoril ani jediné slovo. Avšak, herec udivuje mimickou komunikáciou, napríklad prácou s očným kontaktom. Jemné zaváhania, krátky sklon k milosti, potom rýchly prechod k nekončiacej nevraživosti - emocionálna hĺbka hlavnej postavy sa takmer vyrovnáva kultovej role v prvej epizóde. Maulov vnútorný konflikt je však veľmi rýchlo zažehnaný neúprosnou brutalitou a neobmedzenou nenávisťou, ktorou sú preslávení Sithovia. O tomto úspešnom diele sme vás už viackrát informovali. V tomto článku nájdete video zo zákulisia odhaľujúce proces náročného natáčania. 

Recollection

Jeden Sith proti dvom Jediom (aj tak si temná strana zaslúži aspoň malé uznanie). Zaujímavý a netradičný služobník temnej strany Sily bojujúci s ešte nezvyčajnejším svetelným mečom oranžovej farby nebaží okamžite po smrteľnej rane a dokonca dáva odzbrojenému Jediovi svetelný meč späť, aby mohol bojovať spravodlivo. Nikde nie je napísané, že Sithi sú výlučne bez cti. Temná strana nie je len o maniakoch milujúcich masaker červeným svetelným mečom, ale ako vidíme, môže byť aj o férovom poňatí súboja. Koniec krátkeho počinu je taktiež nejednoznačný a prekvapivý. V záverečnej scéne vyzerá jeden z prítomných Jediov ako čerstvý člen temnej strany. Avšak, nevidíme farbu svetelného meča a popri tom môžme konštatovať, že táto postava má možno len úchylnú záľubu v obliekaní outfitu v kompletne čiernej farbe. Tento fanúšikovský film vyhral Lightsaber Choreography Contest v roku 2016.

Wrath of the Sith

Tentokrát sa dostávame k súboju dvaja proti dvom, opäť so zaujímavou sortou bojových mečov (farebne i mechanicky). Sithi preukazujú dva rôzne spôsoby, ako ovládať temnú stranu Sily - hrubá mentálna sila alebo rýchla a vrtká ladnosť svetelného meča - pričom nemôžeme poprieť ani jeden z preukázaných odtieňov. Jediovia však majú veľmi podobné bojové štýly. Zdá sa, že niekedy až príliš rešpektujú tradície. Pôjde o viac, ako len o vyrovnaný súboj. Kto zvíťazí? Klasickí bojovníci svetla alebo temní ľstiví prisluhovači zla? Okrem netradičného meča s dvojitou čepeľou môžme filmu vyčítať aj príliš neortodoxné kostýmy Jediov a na druhej strane z oblečenia Sithov nevyžaruje očakávaná temnota. V poslednej scéne však na vás čaká nemilé prekvapenie. Dáte tomuto filmu šancu? 

Kara

Posledný príbeh nás zavedie na neznámu púštnu planétu (možno Tatooine) k dievčine s menom Kara, ktorá je sprevádzaná otcom na ceste za nejasným cieľom. Uprostred zmäteného a smutného sveta v mysli Kary stojí nerozhodnosť medzi svetlou a temnou stranou Sily. Do ich života doslova vpadne rebelská pilotka havarovaného X-wingu. Akú stranu si zvolí mladučké žieňa? Rozhodne sa zachrániť otca a povstalkyňu alebo si vyberie vlastný život? Fanúšikovský film dbá menej na úžasné súboje a vizuálnu stránku, o to viac sa snaží načrtnúť vnútornú rozpoltenosť hlavnej postavy. 

Aj napriek tomu, že slávnejší konkurenti majú výrazný kultový status, fanúšikovské filmy sa s úlohou mladších súrodencov (hladiacich s bázňou na staršieho brata) pobili náramne dobre. Sú veľkolepou oslavou legendárneho univerza Star Wars. Náš zoznam obsahuje len zopár vybraných chutných lahôdok, ale na internete kolujú stovky podobných videí. Dúfame, že vás tento článok zaujme a my vám prinesieme druhé pokračovanie. Privítali by ste viac takýchto článkov? Ktorý z ponúknutých počinov sa vám najviac zapáčil? 

Domov
Zdieľať
Diskusia