Snaha prinášať sezónne produkty nie je nijak zriedkavá, no pri káve?
Peter Dvorský a jeho manželka Zuzana si prežili príbeh, v aký na Slovensku dúfame pri každom šikovnom človeku - aby odišli, naučili sa a priniesli niečo dobré späť. V mladosti teda dvojica odišla do Amsterdamu, kde takmer za 5 rokov získala potrebné skúsenosti v oblasti gastra, aby koncom roka 2015 spolu na Slovensku založili Concept Coffee Roasters.
Dnes je Concept Coffee Roasters zabehnutá pražiareň a vyhľadávaná kaviareň plus pekáreň. Čo stojí za úspechom nenápadného podniku v strede Piešťan? Práve prístup.
Zuzana a Peter si zo zahraničia totiž priniesli práve to, čo robí dobrý podnik výborným. Žiadne fejky, žiadne hlúposti a žiadne kompromisy, len špičková káva a špičkové dezerty. Základom filozofie podniku je totiž predávať hlavne to, čo dokážu samy vyrobiť. To sa potom premieta na kvalite a jednotlivých produktoch, nehovoriac o "amsterdamskej" atmosfére, ktorú manželia z vonka priniesli.
Zaujímavosťou je, že tak, ako napríklad určitá zelenina dozrieva v určitom období, podobne je to aj pri kávových zrnách. Tento fakt aj mnoho kvalitných pražiarní ignoruje, no v Concept Coffee Roasters sa skutočne ide do detailov. Zuzana a Peter si poriadne dávajú záležať na tom, aby priniesli tú najlepšiu možnú kávu na trh, pričom sa neustále snažia učiť ľudí niečo nové o výberovej káve pomocou blogu (Specialty Coffee, v CCR pražia výhradne svetlým pražením, čo zachová prirodzené arómy a chute kávy. Specialty Coffee tvorí približne 5% až 10% svetovej produkcie kávy a jej kvalita je definovaná podľa SCCA - Specialty Coffee Association a v závislosti od sezóny neustále aktualizujú svoju ponuku. Ak sa dá akokoľvek káva vylepšiť, ver, že miestny tím baristov spôsob nájde a zrealizuje ho. Asi nikde sa nejde tak do hĺbky ako tu. Druhé tajomstvo podniku sa potom skrýva v skrytej kuchynke vzadu, kde sa pripravujú výborné koláče. Preto Concept Bakery dokáže fungovať aj samostatne.
Peter so svojou manželkou nepodcenili ani detaily okolo samotného praženia, preto dostaneš kávu v krásnej krabičke, ktorú sami dizajnovali (grafiku na zadnej strane kreslila baristka Nika), k dostaniu sú aj kvalitné plátené tašky a kávové príslušenstvo na alternatívne spôsoby prípravy kávy - filtre Hario V60, Aeropress, a pod. Podobný prístup ako pri káve sa tu tiež aplikuje na čaje, ak teda nie si kávový fanatik, stále si tu môžeš vychutnať najvyššiu kvalitu čajov z celého sveta.
Dnes majú manželia troch zamestnancov a chýry o tejto kaviarni sa už rozšírili po celom Slovensku. Zaslúžene. Kvalita sa totiž neskrýva len v poctivom prístupe, kaviarenská kultúra na Slovensku postúpila posledné roky dopredu o kilometre a s dobrým prístupom sa stretneš už na viacerých miestach, no skutočný rozdiel robia detaily. Ak raz prídeš do Piešťan na kávu, pochopíš, že tu sa skutočne nezanedbala ani tá najmenšia drobnosť. A presne to robí Concept Coffee Roasters tým, čím momentálne sú. Za nás palec hore.