Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2017, 12:50
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dozvuky horiaceho Galaxy Note7. Apple predbehol Samsung a stal sa z neho najväčší predajca smartfónov

TECH APPLE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Chyba, za ktorú sa platí.

Aj keď si kalifornský výrobca posledné roky s inováciami príliš nerozumie, čo možno teraz vidieť na klesajúcich číslách iOS smartfónu, v závere uplynulého roka dokázal niečo, čo od neho očakával asi len málokto. Ako tvrdí web strategyanalytics.com, Apple zosadil svojho úhlavného juhokórejského konkurenta z trónu, pretože za október, november aj december predal o necelý milión inteligentných mobilných telefónov viac. O akých číslách sa tu ale bavíme? Samsung v uvedenom období posunul k zákazníkom cez 77,5 milióna smartfónov s operačným systémom Android, čiže o 5 percent menej ako počas štvrtého kvartálu roka 2015, zakiaľ čo jabĺčko predalo až okolo 78,3 milióna iPhonov. Z pohľadu dlhodobejšieho časového horizontu je však výsledok mierne odlišný.

Dozvuky horiaceho Galaxy Note7. Apple predbehol Samsung a stal sa z neho najväčší predajca smartfónov
Zdroj: Matúš Moravčík

Samozrejme, za horšími číslami ázijského giganta nepochybne stojí problémami zmietaný phablet Galaxy Note7, ktorý sa na pultoch obchodov dlho neohrial. V opačnom prípade by bol výsledok diametrálne odlišný. Výrobca minul obrovské peniaze na jeho vývoj, výrobu, logistiku či reklamnú kampaň a ešte mu aj zhoršil štatistiky, pretože sa z neho takmer nič nepredalo. A to nehovorím o nevydarenom výmennom programe, kam išli úplne zbytočne ďalšie milióny dolárov. Majitelia boli po návrate horenia napevno integrovaných batérií vyzvaní, aby obrovské smartfóny čo najrýchlejšie vrátili, v čom im dopomohli znížením kapacity akumulátora prostredníctvom softvérovej aktualizácie systému.

Vďaka strategyanalytics.com sme sa okrem iného dovedeli i to, že objem predaja inteligentných mobilných telefónov medziročne narástol o 9 percent, konkrétnejšie zo 403 miliónov predaných kusov na neuveriteľných 438 miliónov, pričom si v roku 2016 našlo svojich používateľov takmer jeden a pol miliardy modelov (309 miliónov Samsung, 215 miliónov Apple). Za týmto trendom stoja rozvojové krajiny, kde dopyt po smartfónoch neklesá, ale naopak, rapídne rastie. Spoločnosť Apple má mať v týchto dňoch približne 18-percentný trhový podiel

Domov
Zdieľať
Diskusia