Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2017, 15:50
Čas čítania 0:00
Martin M.

Aj tebe sa zlomil nabíjací kábel od iPhonu? Kuriózna príčina zrejme prekvapí aj skalných fanúšikov

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Niekto sa pri dizajnovaní káblu trochu sekol.

Káble naše nenávidené. Zamotané slúchadlá či slučky na predlžovačkách nemá nikto v obľube, no nalomený nabíjací kábel? Ten vie zabrnkať na nervy aj zanieteným flegmatikom. Pokiaľ však vlastníš zariadenie s odhryznutým jabĺčkom, možno sa pýtaš, kde sa stala chyba, pretože nalomené káble od iPhonov nie sú ničím zvláštnym, práve naopak. Spomínaná nepríjemnosť sa pri produktoch od kalifornského giganta stáva veľmi často a kábel pritom stačí používať len niekoľko týždňov či mesiacov.

Pozrime sa trochu bližšie na dizajn nabíjačiek, respektíve káblov, ktoré používa každé zariadenie od Applu. V prvom rade nejde o žiaden marketingový ťah, ktorým by Apple nútilo zákazníkov kupovať si náhradné káble, hoci aj nepriamo či nechcene túto skutočnosť v podstate spoločnosť docielila. Ak vezmeš do ruky nabíjačku od akéhokoľvek iného telefónu a notebooku, všimneš si, že kábel je poväčšine čierny, na rozdiel od bieleho variantu Applu. A teraz ten podstatný fakt - v mieste spojenia s konektorom sú iné káble hrubšie vďaka gumovo-plastovým krúžkom (tvary sa môžu líšiť), respektíve omnoho odolnejšie proti ohýbaniu. Navyše, keď sa ich pokúsiš ohnúť v akomkoľvek uhle, neprelomia sa, no namiesto toho sa jemne zatočia v mieste, kde sa spájajú či už s adaptérom alebo smartfónom/notebookom. Tým sa riziko zlomenia káblu rapídne znižuje dokonca aj pri častom ohýbaní.

Aj tebe sa zlomil nabíjací kábel od iPhonu? Kuriózna príčina zrejme prekvapí aj skalných fanúšikov
Zdroj: AC3

Konkrétne ide o túto časť, ktorá na kábloch od Apple chýba:

Aj tebe sa zlomil nabíjací kábel od iPhonu? Kuriózna príčina zrejme prekvapí aj skalných fanúšikov
Zdroj: bike2power


Apple je dokonca o tomto probléme oboznámené dlhé roky, no politika giganta nepustí. Ako každá korporácia, aj Apple má mnoho divízií od predaja, marketingu až po zákaznícky servis, avšak tá, ktorá má najväčšie právomoci, je práve divízia Priemyselného dizajnu. Tá sa totižto venuje celkovému vzhľadu nielen našich obľúbených jabĺčkových telefónov, ale aj všetkých ostatných hračiek a doplnkov, ktoré Apple produkuje. Nezáleží teda na tom, čo tvrdia inžinieri a vývojári, pokiaľ to z uhla pohľadu dizajnérskej divízie nevyzerá dobre, tak to jednoducho neprejde. Darmo, že ide o veľmi užitočnú vec, ktorá by zabránila mnohým sklamaniam a slzám po zlomených kábloch.

Spevnený kábel zoženieš celkom jednoducho.

Aj tebe sa zlomil nabíjací kábel od iPhonu? Kuriózna príčina zrejme prekvapí aj skalných fanúšikov
Zdroj: i-kinja

 Takéto niečo by si naozaj nemal robiť.

Aj tebe sa zlomil nabíjací kábel od iPhonu? Kuriózna príčina zrejme prekvapí aj skalných fanúšikov
Zdroj: Jumia

Teraz už síce poznáš pôvod svojho nešťastia, no čo s tým môžeš robiť? Nuž, politiku Apple zrejme zákazníci nezmenia, čiže ostáva nám zmieriť sa s minimalistickým káblom bez výraznej odolnosti proti ohýbaniu alebo vyhodiť zopár drobných a objednať si spevnený kábel, ktorý sa ti už len tak ľahko nezlomí. Najlepšie je však podobným nepríjemnostiam predísť, takže pokiaľ svoj jabĺčkový smartfón nabíjaš, skús sa vyhnúť ostrým uhlom, pri ktorých kábel doslova lámeš a ten má čo robiť, aby vydržal vcelku. Týka sa to najmä lightning konektoru, kde je riziko zlomenia v prípade častého ohýbania dosť vysoké. Keď niekam cestuješ alebo využívaš smartfón tak intenzívne, že ti počas dňa jedno nabitie nevydrží, daj pozor na to, ako kábel zroluješ a uložíš. Posledným variantom je posilniť koncovky káblu svojvoľne, či už za použitia pásky alebo gumeného materiálu. Pokiaľ si už svoj kábel stihol zlomiť, radšej ho vymeň za nový. Lepiaca páska nie je dostatočná odpoveď a tých pár eur za nový kábel ťa naozaj nezabije.

Domov
Zdieľať
Diskusia