Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 19:30
Čas čítania 8:30
Ema Stanovská

Kam zájsť v Bratislave na kávu a koláč? Vybrali sme 11 najzaujímavejších kaviarní a cukrární

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL KÁVA
Uložiť Uložené

V hlavnom meste sú ich stovky, no my ti teraz prinášame najzaujímavejšiu jedenástku.

Bratislavská kaviarenská gastroscéna sa posledné roky výrazne mení – prevádzku, kam si pred pár rokmi s obľubou chodil na kávu a obľúbený dezert, dnes už možno nenájdeš ani na mape. Cukráreň, do ktorej ťa v detstve cez víkendy brávala babka, je dnes už len sladkou spomienkou. 

To, čo sa vyvíja, sa však zvykne aj zlepšovať. V hlavnom meste dnes nájdeš elegantné dezerty ako z parížskeho bulváru, kysnuté koláče, ktoré ti pripomenú prázdniny u babičky, ale aj punčáky, ktorým sa skrátka nič nevyrovná. K tomu nesmie chýbať šálka dokonale pripravenej kávy a dobrá atmosféra. To všetko sme zvažovali pri výbere prevádzok, ktoré svojou kávovo-koláčovou ponukou vynikajú nad inými.

V Refresheri ochutnávame to najlepšie (a najhoršie) zo slovenskej gastroscény a vyberáme top podniky, ktoré by si na svojich potulkách Bratislavou nemal vynechať. Podporíš nás v tom, ak vstúpiš do Bratislava+ klubu. Nezabudni sledovať témy gastro a gastro Bratislava, aby ti nič neušlo.

Pasteleria

Adresa: Panská 246 | Laurinská 5
Objednaj si: espresso a krémeš

Nenápadnú cukráreň učupenú v pasáži na Panskej ulici Bratislavčania poznajú už od roku 2015. Najlepšia atmosféra je na terase, kde máš pokoj, ale zároveň si blízko rušného centra.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

Nájsť takýto kúsok intimity v Starom Meste je mimoriadne vzácne, preto je Pasteleria skvelé miesto napríklad na nedeľný oddych pri koláčiku s rodinou, ktorý môžete spojiť s prechádzkou po meste. Ak si s kamošmi alebo priateľkou a posedíte až do večera, hneď oproti máš craftovú piváreň, kam môžu smerovať vaše ďalšie kroky.

To, čo Pasteleriu preslávilo úplne najviac, sú vynikajúce krémeše – miestni tvrdia, že lepšie nikde nejedli, a my súhlasíme. Nie sú príliš presladené ani drahé, sú chuťovo vyvážené a jemné ako obláčik. Ani ostatné koláče však nezaostávajú – punčová, gaštanovo-orechová torta, torty a cheesecaky pečú poctivo, s láskou a z tých najlepších surovín. 

Najnovšie túto cukráreň nájdeš aj na Laurinskej 5 ako súčasť novootvoreného lokálneho obchodíka s dizajnovými doplnkami do domácnosti.

krémeš
Zdroj: Facebook/Pasteleria

Ost block

Adresa: Blumentálska 2728/21
Objednaj si: zákusok z cukrárne U Guľky a cold brew

Kaviareň Ost block je jedna z našich obľúbených „zenových oáz“. Kombinácia vkusného výberu materiálov, neónových svetiel a krásnych rastlín zaujme už na prvý pohľad a posedieť si v takejto „džungli“ je pre nás zakaždým zážitok.

Kaviareň býva obvykle preplnená, no kávu, drinky aj koláče si môžeš zobrať aj so sebou a vychutnať si ich napríklad v neďalekom parku (či o trochu vzdialenejšej Medickej záhrade). Originálne koktaily ako obľúbený fialový Purple rain či domáce cold brew si vezmeš v praktickej sklenenej fľaške, ktorú môžeš potom použiť na skladovanie potravín alebo ako vázu na poľné kvety.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Ponúkajú výberovú kávu zo svetových, ale aj slovenských pražiarní, ako je Goriffee, Green Plantation či Diamonds Roastery, no ponuka sa pravidelne mení.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 40195 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde si dáš (asi) najlepší punčák v meste.
  • Ktorá kaviareň ponúka tradičné portugalské pasteis de nata, od ktorých sa staneš závislý.
  • V ktorej cukrárni necháš za jeden dezert aj 9 eur, no stojí to za to (raz za čas).
  • Ktorá kaviareň ponúka moravské koláče ako od babky.
  • Kde si dáš najlepší mrkvový koláč, škoricové osie hniezda a brownie.
Späť
Zdieľať
Diskusia