Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. júla 2021, 9:27
Čas čítania 4:16
Ema Stanovská

Ost block je snom gastroinfluencerov. Dostaneš tam dúhové gintonicy aj farebné smoothie misky

GASTRO GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Štvalo ich, že Slovensko je stále vnímané ako zaostalá „krajina východného bloku“. Vytvorili preto podnik, ktorý demonštruje pravý opak.

„Stáva sa nám, že ľudia k nám prídu s fotkou z nášho instagramu a povedia ‚toto chcem‘ . Niekedy ich ani nezaujíma, ako to chutí,“ hovorí jeden zo zakladateľov kaviarne Viliam Thurzo.

Stačila nám jediná návšteva tejto kaviarne, aby sme pochopili prečo. Ost block, ktorý sídli na Blumentálskej ulici v Bratislave, je už na prvý pohľad zlatou baňou „instamaniakov“. Všetko – od industriálneho interiéru cez neónové svetlá a množstvo rastlín až po farebné gintonicy a koláčiky – kričí „odfoť ma!“.

kaviareň
Zdroj: Ost block

Za kaviarňou stoja traja mladí ľudia: Viliam Thurzo, Wolfgang Schmusch a Camilla Kelényová. Ich cieľom bolo vytvoriť „judgement-free zónu a akúsi zenovú oázu uprostred uponáhľanej Bratislavy“. 

Kávových „fašistov“ sa báť nemusíte

Podnik však nevzbudzuje pozornosť len po vizuálnej stránke. Bohatá ponuka výberových káv zo slovenských pražiarní, craftové pivá, čapované prosecco a koláče z ikonických cukrárenských výrobní sľubujú prvotriedny gurmánsky zážitok.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

My sme ochutnali Double Shot Iced Caffee Latté (3,50 € za 500 ml), ich vlastné cold brew (4,80 € za 500 ml) a tartaletky od cukrárky U guľky (3,70 €). Ani káva, ani koláče chuťovo ničím nezaostávali za etablovanými kaviarňami v centre mesta, práve naopak.

Káva
Zdroj: Ost block

Ak si kávičkár, rozhodne neodídeš sklamaný, najmä ak obľubuješ svetlejšie pražené výberové kávy. Na mlynčekoch máš vždy na výber z dvoch druhov: stredne praženú guatemalu od Goriffee s čokoládovo-orieškovými tónmi alebo svetlo pražené druhy káv s ovocnými tónmi od Diamonds Roastery či Goriffee, ktoré sa pravidelne obmieňajú.

Ako však hovoria, nie sú žiadni „kávoví fašisti“. „Ak si niekto vypýta ‚pressko s mliekom‘, nevyhodíme ho z prevádzky. U nás stále platí staré známe ‚náš zákazník, náš pán‘. Každý by mal dostať to, na čo má chuť. Káva je rituál a nech si ju každý užíva po svojom.“

Purple Rain alebo Too Hot To Handle?

Okrem káv nás zaujali aj „surreálne“ gintonicy, na ktoré je zameraná ponuka ich miešaných drinkov. Medzi najobľúbenejšie patrí dúhový Purple Rain (7,20 € za 500 ml) s práškom z kvetu klitoria, ktorý sfarbuje nápoje do tyrkysova.

gin tonic
Zdroj: Ost block

Za vyskúšanie stojí aj o niečo sviežejší Minty Ginger (6,50 €), Pinky Blinders (7,20 €) alebo gintonic Pink Chilli (6,50 €). V zimných mesiacoch je hlavným hitom Too Hot To Handle s hruškovicou, hruškovou šťavou a vlastnoručne namiešanou zmesou korenia.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100614 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú „revolúciu“ spôsobili v bratislavskom nákupnom centre.
  • Aký vzťah mali s už zaniknutou kaviarňou Mad Drop.
  • Aké bolo rozbiehať prevádzku v čase začínajúcej sa pandémie.
  • Aký nápad im pomohol prežiť pandemické obdobie.
  • Ktorý exotický ostrov ich inšpiroval pri navrhovaní interiéru.
Domov
Zdieľať
Diskusia