Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2017, 11:24
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Temný belgický thriller, ktorý si vzal na mušku tému pedofílie, vás nenechá ani na okamih vydýchnuť (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY BELGICKO
Uložiť Uložené

Menej známy mysteriózny thriller, ktorý si svojím spracovaním nájde fanúšikov určite aj u nás.

O kvalitné kriminálky nie je poslednú dobu núdza a kto hľadá, určite nájde. Špičkou vo svete ponurých krimi príbehov sú najmä Škandinávci, ktorým táto nálepka už akosi prischla. Azda drsná príroda, chladnejšie počasie a menej slnečného svitu počas zimných mesiacov robí tieto severské krajiny akoby predurčené pre mysteriózne a depresívne filmy. V tomto prípade sa ale neprenesieme do nórskych hôr ani na Jutský polostrov. Prekvapivo zamierime do Belgicka, ktoré nie je práve vyhlásená filmová veľmoc, avšak niekedy to môže byť skôr výhoda. A Opatrovateľ (De behandeling) je presne ten prípad. Nenápadná kriminálka, ktorá si svojím spracovaním a chladnou atmosférou získala prívlastky ako novodobé Mlčanie jahniat alebo európske Sedem.

Temný belgický thriller, ktorý si vzal na mušku tému pedofílie, vás nenechá ani na okamih vydýchnuť (Tip na film)
Zdroj: Phanta Film

Na začiatok treba podotknúť, že príbeh čerpá z knižnej predlohy Mo Haydera, anglického spisovateľa kriminálok, ktorý knihu vydal ešte v roku 2001. Sfilmovania sa však dočkal až v roku 2014, keď si ho paradoxne všimli belgickí a nie domáci tvorcovia. Ošetrovateľ je kriminálny príbeh, ktorý sa rozhodol ísť mierne odlišnou cestou. Nerieši vraždy ani bezduché násilie, ale ponára sa do vôd zatiaľ nepreskúmaných. Plánované a systematické zneužívanie detí sexuálnymi delikventami, do ktorého vyšetrovania sa ponorí detektív Nick Cafmeyer. Ak očakávate príjemného a vtipného detektíva v hlavnej role, sklameme vás. Nick je tichý, chladný, bez rodiny a priateľov. Skrátka nie veľmi sociálny typ človeka, ktorý má navyše s pedofíliou vlastné skúsenosti, keď mu jedného dňa uniesol neznámy páchateľ mladšieho brata priamo pred očami. Traumatizovaný týmto zážitkom v sebe prechováva voči pedofilom bezvýhradnú averziu a odpor. Akonáhle dorazí na miesto činu, spomienky z minulosti sa postupne vracajú.

Temný belgický thriller, ktorý si vzal na mušku tému pedofílie, vás nenechá ani na okamih vydýchnuť (Tip na film)
Zdroj: Phanta Film

Kúzlo filmu tkvie najmä v realistickom vyobrazení a vo vynechávaní extrémnych scén, čo dáva divákovi možnosť predstavovať si vlastné obrazy. A keďže je ľudská myseľ zákerná a človek je tvor kreatívny, predstavy častokrát končia u vyložene nechutných výjavov, ktoré nám behajú po mysli. Jedinou nevýhodou belgického thrilleru je snáď len obzvlášť nechutný a znepokojivý príbeh, s ktorým by mohli mať citlivejšie povahy problém. Preto si treba starostlivo rozmyslieť, či téma pedofílie je pre vás to pravé orechové. Nie každému bude tiež vyhovovať príbeh odohrávajúci sa hlavne v noci a za šera. Prítomnosť tmavých sekvencií je obzvlášť častá, no na druhej strane to v konečnom dôsledku pridáva na celkovej atmosfére, ktorá je ozaj ponurá. Gradujúci dej počas celej stopáže a absolútna anonymita páchateľa vás nenechajú spustiť oči z obrazovky.

Domov
Zdieľať
Diskusia