7. Freaks
Opäť ideme do Petržalky. Tento burger je opäť „pubový“ žáner, extrémne šťavnatý a v sladkých tónoch, za čo môže tunajšia kultová zložka – slaninový džem. Mäso je namleté najemno, burger je plný omáčok, veľmi príjemným prekvapením je opäť brioška, ktorá na prvý pohľad vyzerá oveľa masívnejšie, než zistíte po zahryznutí.

Zaujíma ťa gastrosegment v Bratislave?
Sleduj tému a dozvieš sa o všetkom ako prvý.6. Karls
Kráľ západnej časti Bratislavy, ktorý medzi bratislavskú špičku patrí nepretržite od svojho vzniku. Štýlom aj vzhľadom pripomína Roxor, aj pocit totálneho vypnutia ti bude celkom povedomý, no obsahuje aj kopec svojského, za čím sa oplatí štverať na Dlhé diely. V tomto rebríčku vôbec neriešim hranolky, no toto je miesto, kde sa o nich určite treba zmieniť.

5. Bistronomy
Prvý z burgerov, ktorý vznikol iba preto, že niekto v Číne v roku 2019 zjedol polievku z netopiera. O burgeri z Bistronomy stačí vedieť, že ho vymyslel jeden z najtalentovanejších „chefov“ súčasnosti vo fine-diningovom bistre, ktoré okamžite po vzniku vystrelilo medzi absolútnu slovenskú špičku.
Napriek tomu burger nie je žiaden experiment, jeho suroviny sú esenciálne a v podstate minimalistické, všetko nasekané nadrobno, takže každý „bite“ chutí rovnako. Mäso je vnútri krikľavoružové a burger patrí medzi hŕstku bratislavských, z ktorých cítiť v správnom pomere aj syr.

Nie je žiadna blahosklonnosť, ak rebríček bratislavských burgerov spomína aj niekoľko mimobratislavských mien. Najmä za posledné dva roky sa slovenská burgerová scéna vyšvihla natoľko, že aj mimo hlavného mesta nájdeš kúsky schopné nielen konkurovať tým bratislavským, no niekoľko z nich by v tomto rebríčku dokázalo aj zaútočiť na špičku.
Skôr než načneme prvú štvorku, sa musím posťažovať na urputný boj, ktorý som zviedol, kým som posledné štyri burgery zoradil do poradia. Každý jeden z nich som totiž zažil v podobe, ktorá v danom momente pre mňa predstavovala najlepší burger, aký som v živote jedol.
Celé týždne som si tieto štyri mená na špici menil – každé z nich bolo aspoň chvíľu na prvom mieste –, skúmal som, aké podvedomé poryvy to vo mne vyvoláva. Nakoniec však bol čas rozhodnúť sa pre definitívne poradie, ja som dal bokom všetky vonkajšie očakávania aj hajpy a zoradil to tak, ako som to cítil.
4. Mäso od Romana
Tento podnik je malý bratislavský zázrak, remeselné mäsiarstvo s vlastným grilom, aké možno zvyčajne nájsť v oveľa väčších a oveľa západnejších mestách. Tunajší burger je očakávane extrémne mäsový a vyzretý, cítiť z neho pravek a bitúnok a na minimálnom počte surovín aj obrovské (oprávnené) sebavedomie a attitude.
Na rozdiel od zvyšných burgerov bratislavskej špičky briošku Romanovi nepečie pekáreň Háj, ale Šiškáreň Pekáreň. A z úplne iného sveta je tunajšia kyslá uhorka, od ktorej v Bratislave nenájdeš lepšiu.
