Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2016 o 10:19
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Začína bezdrôtová éra. Bluetooth poskytne vďaka novej generácii dlhší dosah a väčšie prenosové rýchlosti

TECH
Uložiť Uložené

Štandard Bluetooth 5 je odteraz oficiálny.

Výrobcovia mobilných zariadení a kompatibilného príslušenstva môžu otvárať šampanské. Zodpovedné úrady im totiž odklepli používanie vynovenej generácie bezdrôtovej technológie Bluetooth. Verzia 5 podľa webu MacRumors prinesie niekoľko podstatných výhod, ktoré súčasnému štandardu pod označením 4.2 LE (Low Energy) chýbali. Jednou z nich bude aj výrazne lepší dosah komunikácie medzi dvomi zariadeniami, väčšie prenosové kapacity (až o 800 percent) či vyššie rýchlosti, čo znamená, že súbor z jedného do druhého presunieme za podstatne kratší čas. Ak by sme sa bavili trošku konkrétnejšie, tak môžeme očakávať o dvojnásobne lepšiu prenosovú rýchlosť, čiže 2 Mbps. Pri dosahu je zlepšenie dokonca až štvornásobné.

Bluetooth 5 uvidíme v budúcoročných smartfónoch, tabletoch a podpora nebude nechýbať ani čoraz atraktívnejším bezdrôtovým audio doplnkom, čiže slúchadlám alebo reproduktorom. Veľká výmena generácii ovplyvní takmer všetko - od kvality prepojenia až po jeho stabilitu, čo je v ére, kedy káble začínajú pomaličky odchádzať do dôchodku, enormne podstatné. A to aj z pohľadu internetu vecí, cez ktorý začnú onedlho komunikovať všetky elektronické zariadenia okolo nás, pretože mu Bluetooth 5 vie poskytnúť perfektnú asistenciu pri zabezpečovaní plynulej bezdrôtovej komunikácie na kratšie vzdialenosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia