Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2016, 18:00
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Začiatok ďalšieho veľkého príbehu? Slávna značka Nokia bude v roku 2017 zdobiť nové Android smartfóny

TECH
Uložiť Uložené

Dočkáme sa aj Nokie 3310 s modernejším kabátom?

Fínska Nokia je jedna z tých spoločností, ktoré majú za sebou dlhý a zároveň celkom smutný príbeh. Tento priekopník stál rovnako ako aj americká Motorola pri zrode moderného telekomunikačného trhu a v čase jeho najväčšej slávy patril medzi najúspešnejších výrobcov mobilných telefónov na svete, ktoré vynikali hneď vo viacerých smeroch. Vlastniť a používať Nokiu znamenalo vlastniť a používať kvalitný mobil vybavený pokročilými funkciami alebo na tú dobu high-end hardvérom. Ten, kto mal jeden z tých drahších modelov, sa vtedy cítil ako dnešní majitelia iPhonov - výnimočne. Kult však po príchode prvej generácie iOS smartfónu zažil neočakávaný kolaps. Ostrieľaný výrobca s dlhou históriou podcenil potenciálne nebezpečného konkurenta spoza veľkej mláky a nakoniec na to predsa len doplatil

Po kritickom roku 2007 a následujúcom doslova katastrofickom období prišla na rad nevyhnutná akvizícia, vďaka ktorej sa slávnej Nokie, presnejšie povedané iba určitej časti zmocnil Microsoft. Gigant v tej dobe potreboval poriadny základ pre svoju novo-vznikajúcu hardvérovú divíziu so zameraním na vývoj vlastných smartfónov Lumia poháňaných operačným systémom Windows, takže mu táto bezpochyby jedinečná príležitosť padla úplne vhod. Skúsených aj šikovných zamestnancov fínskej spoločnosti si ponechal a ostatných jednoducho iba prepustil. A čo sa týka značky Nokia, tak tá zostala už iba na "hlúpych" telefónoch za pár drobných. Po rokoch však čoskoro nastanú veľké, ale hlavne dlho očakávané zmeny.

Jeden z konceptov high-end Nokie s čistým operačným systémom Android

Začiatok ďalšieho veľkého príbehu? Slávna značka Nokia bude v roku 2017 zdobiť nové Android smartfóny
Zdroj: winpoin.com

Nokia sa ako značka s novou centrálou opäť vo Fínsku bude od budúceho roka snažiť konkurovať gigantom ako je Samsung, Apple či Xiaomi. A to v tom, čo jej kedy išlo najlepšie - vo vývoji a výrobe mobilných telefónov, tentokrát ale inteligentných. Ako nám hovorí oficiálna web stránka Nokie, nové smartfóny prídu medzi nás niekedy počas roka 2017. Web The Verge hovorí už trošku konkrétnejšie, a to o prvej polovici budúceho roka. Zariadenia poháňané Androidom a nesúce značku fínskeho priekopníka tu párkrát boli, no ani raz sa neuchytili, pretože im stále niečo chýbalo. S najväčšou pravdepodobnosť to pôvodné DNA, ktoré zrodilo legendu Nokiu 3310. Ak sa teda vedenia staro-novej spoločnosti chopia správni ľudia, môžeme onedlho zažiť predstavenie jej modernej verzie s mierne vynoveným dizajnom, dotykovým displejom, Androidom alebo high-end výbavou. A o taký model by bol bez akýchkoľvek pochýb záujem skutočne obrovský.

Domov
Zdieľať
Diskusia