Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2016, 19:14
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Univerzita v Škótsku začne vyučovať filozofiu podľa výrokov Homera Simpsona

ZAUJÍMAVOSTI SIMPSONOVCI VYSOKÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Dej epizód podľa profesora vychádza z učenia starovekých mysliteľov.

Posledné dni sa internet ocitol pod doteraz nevídaným návalom Simpsonovcov. Všade lietali obrázky o tom, ako seriál predpovedal budúcnosť, no vyzerá to tak, že to nie je to jediné, čo si môžeš zo seriálu odniesť. Podľa expertov totiž môžeme v deji epizód nájsť najrôznejšie stvárnenia a metafory na princípy a názory veľkých mysliteľov. Keď sa toto dozvedela univerzita v Škótsku, spravila to, čo by bola schopná urobiť len máloktorá inštitúcia. Ohlásili konanie jednodňového kurzu D’oh! The Simpsons Introduce Philosophy alebo teda Simpsonovci predstavujú filozofiu.

Podľa jedného z členov univerzity a zakladateľa celej akcie Johna Donaldsona je seriál o žltej rodinke ideálnym nástrojom na uvedenie študentov do základov filozofie. "Samotný Matt Groening bol študentom filozofie. Odráža sa to hádam v každej epizóde," vyhlásil pre The Scotsman. Podľa neho sú Simpsonovci doslova skvostom modernej popkultúry. Skrývajú v sebe široký rozsah hlbších významov a problémov ideálnych pre výučbu univerzity. "Reprezentuje ideály Aristotela, Kanta, Marxa či Camusa. Podľa mňa ide o jeden z najvzácnejších artefaktov modernej histórie." Jednou z častí kurzu bude podľa Donaldsona aj debata o samotných postavách seriálu. Vstupné na akciu je 30 libier, čiže asi 35 € a koná sa 14. januára. Je jasné, že niekto na univerzite si žltý seriál jednoducho zamiloval.

Univerzita v Škótsku začne vyučovať filozofiu podľa výrokov Homera Simpsona
Zdroj: wikia.com
Domov
Zdieľať
Diskusia