Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2016, 10:39
Čas čítania 0:00
Jakub P.

adidas vyčistil oceány a predstavuje prvé produkty vyrobené z recyklovaných plastov

MÓDA ADIDAS
Uložiť Uložené

Tri prúžky sa spojili s organizáciou Parley for the Oceans a ich spolupráca prináša prvé veľké ovocia.

Nemecký gigant adidas ohlásil spoluprácu s organizáciou Parley for the Oceans už dávnejšie, pričom jej cieľom je vyčistiť svetový océan od plastových odpadkov, ktoré následne prejdú recykláciou a budú využité na výrobu rôznych produktov. Po predstavení viacerých konceptov a čistiacich prácach však tri prúžky konečne odhaľujú prvé komerčne dostupné výrobky - tenisky Ultra Boost Uncaged Parley a futbalové dresy pre tímy Bayern Mníchov a Real Madrid. Oba sú vyrobené z plastov vyzbieraných v oblasti Maldív s cieľom zvýšiť povedomie o probléme znečisťovania vôd plastickými hmotami, no takisto s cieľom spraviť módu udržateľnejšou. 

adidas vyčistil oceány a predstavuje prvé produkty vyrobené z recyklovaných plastov
Zdroj: adidas.sk

Futbalové dresy vyrobené z oceánskych plastov sa nesú v jednotných farbách bielej pre Real Madrid a červenej pre Bayern Mníchov. Kvôli unikátnemu dojmu a udržateľnosti sú do uniformných farieb odeté i logá tímov, respektíve sponzorov. Pri ich tlačí boli použité farby na báze vody, ktoré sú neškodné voči životnému prostrediu. Premiéru si nové dresy odbíjajú už tieto dni (5.11.2016) v zápase Bayernu proti TSG 1899 Hoffenheim a 26.11.2016 v zápase Realu proti Sporting de Gijón. Dostupné sú vo vybraných obchodoch od 4.11.2016, čo platí aj pre e-shop

adidas vyčistil oceány a predstavuje prvé produkty vyrobené z recyklovaných plastov
Zdroj: adidas.sk

Z tenisiek adidas Ultra Boost Uncaged Parley bolo vyrobených 7000 párov a do predaja sa dostanú niekedy v polovici novembra. Ich zvršok je z 95 % zhotovený z oceánskeho plastu a zvyšných 5 % je z recyklovaného polyesteru. Z recyklovaných hmôt sú aj švy či šnúrky. Dizajnovo sú inšpirované vlnami, odkazujúc na miesto, odkiaľ pochádza materiál na ich produkciu. Každý pár svojím spôsobom využíva 11 plastových fliaš, čo je vskutku úctyhodné. Samozrejme, nesmú chýbať ani Boost medzipodrážka, Torsion systém a Continental podrážka z prírodných zdrojov. Aby tých pozitívnych informácií nebolo málo, tri prúžky oznámili, že do konca roku 2017 chcú vyrobiť až 1 milión takýchto topánok. 

adidas vyčistil oceány a predstavuje prvé produkty vyrobené z recyklovaných plastov
Zdroj: adidas.sk

Aktivity adidasu a Parley for the Oceans opisuje vlastnými slovami aj Eric Liedtke, člen adidas Group Executive Board: "Toto reprezentuje ďalší krok na ceste adidasu a Parley for the Oceans. Ale nezastavíme sa tu. Teraz sme odhodlaní rozšíriť našu iniciatívu. V roku 2017 vyrobíme 1 milión párov tenisiek, používajúc Parley Ocean Plastic, a našou hlavnou ambíciou je úplne vynechať nové plasty zo zásobovacieho reťazca." 

Odporúčané
Retro tenisky Adidas zažívajú zlaté časy. Toto je TOP 10 aktuálne najviac trendy modelov, ktoré kúpiš aj za 80 eur Retro tenisky Adidas zažívajú zlaté časy. Toto je TOP 10 aktuálne najviac trendy modelov, ktoré kúpiš aj za 80 eur 29. marca 2024, 15:30

Jeho myšlienku rozvíja zakladateľ Parley for the Oceans Cyrill Gutsch: "Nikto nedokáže zachrániť oceány sám. Každý z nás môže v tejto situácii odohrať nejakú rolu. Je to v rukách kreatívnych spoločností, aby prišla zmena, čo sa produktov, vadných materiálov a biznisových modelov týka. Konzument môže zvýšiť dopyt po zmene. Ale je to na eko inovatívnych lídroch ako adidas, aby tá zmena nastala. S topánkou Ultra Boost Uncaged Parley demonštrujeme, čo je možné. Je to dokonca viac než topánka. Je to vlajka, pozvánka, aby ste sa k nám pridali."

Domov
Zdieľať
Diskusia