Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2016, 17:07
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Eva Nová bude za Slovensko bojovať o prestížneho Oscara

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Získame druhú Cenu Akadémie?

Slovenská kinematografia sa (veľmi) pomaly prebúdza do nového veku, ktorý by konečne mohol byť opäť nadviazať na „zlaté roky šesťdesiate“. Pokiaľ to neviete, naša malá krajina takmer každý rok posiela svojho zástupcu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Zámerne píšeme takmer každý rok, pretože v rokoch 1996, 2001, 2004 a 2006 sme jednoducho svojho kandidáta nevybrali. Na jednu stranu je dobré, že Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) si vie uvedomiť, kedy nemáme šancu zabojovať žiadnou snímkou na najcennejšie ocenenie, na tú druhú je smutné sledovať, ako mladí filmári nedokážu nakrútiť film, ktorý dokáže zaujať viac, ako len artové kruhy. V súčasnosti tak stále platí, že jediným slovenským oscarovým filmom je Obchod na korze, ktorému sme venovali samostatný článok (prečítať si ho môžete po kliknutí na tento odkaz). Zmeniť sa to pokúsi počin Marka Škopa s názvom Eva Nová. 

Eva Nová (Emília Vášáryová) bola kedysi známa herečka. Pred rokmi opustila svojho syna kvôli kariére a preto, že jej exmanžel si ho nechcel osvojiť. Dnes má Eva 62 rokov a vychádza z protialkoholickej liečebne rozhodnutá urobiť niečo, na čo celé roky nemala odvahu. Na liečení jej lekári vysvetľovali, že život má zmysel, ale treba dať veci do poriadku. Eva má strach, či to zvládne. Vracia sa do svojho malého bytu, kde jej starý plagát pripomína časy najväčšej slávy. Narýchlo uprace a hneď vycestuje za rodinou. Navštívi svojho syna, ktorý žije v malom meste, kam ho ešte ako dieťa odložila na výchovu k rodičom. No syn i jej staršia chorá sestra ju odmietajú. Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už nie je neskoro. Absencia hudby a statická kamera len dotvárajú surovosť a autenticitu celého diela. Film je technicky dokonalý, dialógy nesmrdia papierom, cítiť z nich obrovskú energiu a z hereckých výkonov nik neťahá za kratší koniec, práve naopak - Milka Vášáryová i Milan Ondrík zvládajú svoje postavy bravúrne. Všetko je vykreslené do hĺbky a charaktery sú skvelo rozpitvané. Či to bude stačiť, si momentálne netrúfame povedať, snímke však držíme palce. Má Eva Nová šancu na úspech za veľkou mlákou? Raz to už dokázala ziskom ceny na MFF v Toronte.

Eva Nová bude za Slovensko bojovať o prestížneho Oscara
Zdroj: asfk.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia