Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2016, 19:54
Čas čítania 0:00
Marek R.

Liptovská Teplička sa môže pochváliť európskym unikátom. Aj na Slovensku máme totiž Hobitov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak sa budeš nachádzať v okolí, určite navštív Liptovskú Tepličku, aby si tento európsky unikát videl na vlastné oči.

Zážitky z Chorvátska, Grécka, Turecka, Nórska, USA, Talianska, Španielska, Álp, Dolomít a podobne. Pravdepodobne každý jeden človek miluje cestovanie a pri zbieraní zážitkov sa chce dostať hlavne za hranice. Áno, v ostatných štátoch sveta nájdeme obrovské množstvo lokalít, ktoré sa nám navždy vryjú do pamäti, ale naozaj je potrebné pre krásne zážitky vybehnúť mimo našej malej republiky? Nie, netreba. Aj u nás máme mnoho miest, ktoré nám môže závidieť celý svet a tentoraz sa pozrieme na zaujímavý unikát, ktorý si určite obľúbia najmä fanúšikovia Pána prsteňov a Hobbita.

Liptovská Teplička je malebné miestečko v okrese Poprad. Turisticky významná veľká horská a poľnohospodárska obec vznikla kolonizáciou goralského obyvateľstva z hornej Oravy. Najstaršia písomná zmienka je z roku 1634, patrila panstvu Liptovský Hrádok. Obyvateľstvo sa zaoberalo poľnohospodárstvom, chovom dobytka, prácou v lesoch a pltníctvom. V súčasnosti sa vyvíja na rekreačné a turistické stredisko.

Medzi pýchy obce patrí ľudová architektúra a hlavne zemiakové pivnice. Tie sa dokonca považujú za európsky unikát a neraz ich môžete nájsť aj pod označením slovenský Hobitov, keďte pripomínajú preslávené miesto z trilógií Pán prsteňov či Hobbit. Zemiakové pivnice sa nachádzajú medzi obcou a cintorínom a sú to vlastne pivnice na zemiaky vyhĺbené kolmo do zeme. Hĺbku dosahujú okolo 2,5-3 metra, majú hruškovitý tvar, smerom hore sa zužujú. Nad jamou je strieška z guľatiny, na nej vrstva hliny pokrytá mačinou. Striešku, ktorá má mierny spád, podopierajú malé dvierka vsadené do stĺpikov. Zemiaky a zelenina si udržujú pomerne dobrú kvalitu po celý rok vďaka vápencu. Do dnešného dňa sa zachovalo viac ako 400 pivničiek, ktoré sa ešte stále využívajú a do jednej takej pivnice sa zmestí aj 30 vriec zemiakov. Každá pivnička má aj svoj majiteľa a zaujímavé je, že sa postupne dedia z generácie na generáciu. Ak sa teda budeš nachádzať v okolí, určite navštív Liptovskú Tepličku, aby si tento európsky unikát videl na vlastné oči.

"Na požiadanie pracovníci obecného úradu pivnicu otvoria a ukážu ju, ochotní sú aj občania obce. Okrem pivníc si môžu záujemcovia pozrieť celý areál: veľké stodolištie, náučný chodník, jedinečné terasovité polia, a to i v sprievode kultúrneho pracovníka obce."

...podzemné pivnice... #ig_pepous_nej_letni

Fotka uverejnená používateľom Katarína (@katka_8.1),

#slovakia #liptovska #teplicka #nature

Fotka uverejnená používateľom Janka Repka (@jankarepka),

Hobitince #liptovskateplicka#slovakia#hobbit#unique

Fotka uverejnená používateľom Mária Katarína Režuchová (@merykejt),

Pri #frodo vi na návšteve #slovakia

Fotka uverejnená používateľom Vlado Tököly (@vladotokoly),

Looks like a hobbit houses #Hobbit #inspiration #magicalplace #traveling #dnescestujem #Slovakia #Liptovskáteplička

Fotka uverejnená používateľom K a r i n B u j n o v á (@karinuska),

Domov
Zdieľať
Diskusia