Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2016, 15:42
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Tom Hanks dokázal ako pilot Sully v Eastwoodom filme zachrániť desiatky životov, zachrániť film sa mu však nepodarilo (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY CLINT EASTWOOD TOM HANKS
Uložiť Uložené

Sully síce nomináciu pravdepodobne získa, no medzi vrchol režisérskej kariéry Clinta Eastwooda sa určite nezaradí.

Clint Eastwood (Million Dollar Baby, Mystic River, Gran Torino) je v Hollywoode ostrieľaným profíkom a tento titul mu už nik nezoberie. Je to neomylne presvedčený patriot, niekedy má čudesné politické názory a vraj dokáže byť poriadny blbec, avšak na svojom režisérskom a hereckom konte má množstvo našľapaných filmov, z ktorých sa minimálne zopár radí medzi klasiku. Clint je proste macher a dych ho neopúšťa ani na staré kolená (zopár filmov účelovo nespomeniem a berme ich ako výnimku potvrdzujúcu pravidlo). Minulý rok nám priniesol kontroverzne prijatého Amerického snipera, ktorý bol aj napriek zmiešaným ohlasom dobrým filmom a po chvíli sa rozhodol natočiť ďalší projekt, tentoraz o obyčajnom hrdinovi z ľudu, ktorý dokázal zachrániť vyše 150 ľudských životov. Znie to ako niečo, s čím by sa režisér mohol poriadne vyhrať. Bohužiaľ, Eastwood sa vydal úplne opačným smerom. 

Tom Hanks dokázal ako pilot Sully v Eastwoodom filme zachrániť desiatky životov, zachrániť film sa mu však nepodarilo (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Tým hrdinom je Chesley Sullenberger (Tom Hanks - Forrest Gump), medzi ľudmi známy ako Sully, ktorý 15. januára roku 2009 so svojím kopilotom Jeffreym Skilesom (Aaron Eckhart - The Dark Knight) zachránili New York od ďalšieho hrozivého leteckého nešťastia. Krátko po vzlietnutí totiž nastala zrážka s kŕdľom vtákov, po ktorej vypovedali oba motory. Sully využil svoje dlhoročné skúsenosti, zanalyzoval situáciu a úspešné pristál na rieke Hudson. Celý tento manéver trval neuveriteľných 208 sekúnd a 155 ľudí dnes vďačí za svoj život práve zručnému sympaťákovi, ktorý nespanikáril v bezprecedentnej situácii. Ak si myslíte, že to bol koniec, tak sa mýlite. Komisia skúmajúca „pády lietadiel“, ktorá vyšetrovala aj tento prípad, totiž nepovažovala Sullyho za hrdinu. Celý incident brala ako ohrozenie pasažierov a Sullymu šla veľmi nepríjemne po krku. Tak sa udalosti skutočne odohrali a zároveň je to aj všetko, čo vieme z trailerov. Eastwood sa tentokrát nesnažil príbeh vyššie nijako prikrášľovať, meniť či dopĺňať,..a to je Sullyho najväčší problém.

Odporúčané
10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 25. septembra 2021, 14:30

Čo to môže byť za problém, poviete si. No pre mňa osobne celkom značný. Clint jednoducho nepovažoval za potrebné akokoľvek nám samotnú postavu pilota priblížiť. Toma Hanksa vidíme zopárkrát zažívajúceho nočné mory, sledujeme jeho telefonáty s manželkou, v prestrihu je nám ukázaných pár minút z jeho minulosti, a to je asi tak všetko. Stačilo rozviť čo i len jeden aspekt deja, ktorý by ponúkol náhľad na Sullyho život v inom spektre ako v tom, že je vlastne iba zdeptaný z celého vyšetrovania. Stačila by o zopár minút dlhšia konverzácia o jeho finančných problémoch, väčší dôraz na výsluchy či prešetrovanie, lepšie zobrazenie jeho minulosti a vzťahu k lietadlám (ktoré by možno inak nepôsobilo ako päsť na oko) a dokázali by sme s ním súcitiť omnoho viac. Zvlášť, keď práve na ňom je postavený celý film. Sully nie je žiadnou emotívnou katastrofickou drámou s premysleným psychologickým postupom, skôr príjemne natočená, napísaná a zahraná záležitosť od Clinta, pre Clinta.

Tom Hanks dokázal ako pilot Sully v Eastwoodom filme zachrániť desiatky životov, zachrániť film sa mu však nepodarilo (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Čím dlhšie nad tým rozmýšľam, tým viac mi to tak pripadá. V scenári prísnejšie chyby nenájdete. Komorné konverzácie sú v drvivej väčšine realistické, obom najdôležitejším hercom roly skutočne sadli a natočené je to naozaj skvelo (vadila mi akurát dramaticky priblížená scéna v kokpite a špeciálne efekty v „snovej sekvencii“, no to nie je nič, čo by sa nedalo prežiť). Ako celok to však v mojich očiach vôbec nefungovalo. Sully v onen osudný deň dokázal neopísateľné, no to samo o sebe nestačilo na strhujúci dramatický zážitok. Teda aspoň nie na taký, aký zamýšľal Eastwood. Ten dostal chuť natočiť film o zabudnutom hrdinovi, no sám pri tom zabudol na fakt, že bez toho, aby s pilotom urobil krátky exkurz do jeho osobného života, sa proste nedá vytvoriť vzrušujúci príbeh. To sa mu podľa môjho osobného názoru omnoho lepšie podarilo v práve spomínanom Americkom sniperovi, ktorý bol síce o cca 40 minút dlhší, no nepozeral som pri jeho sledovaní na hodinky. Mnohí recenzenti mu udeľujú vskutku vysoké hodnotenia a ja vás v žiadnom prípade od návštevy kina odhovárať nebudem! Mňa bohužiaľ za srdce nechytil. 6.5/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia