Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
31. októbra 2016, 15:08
Čas čítania 0:00
Jakub P. Tibor P.

TOP 10: Najlepšie skladby žijúcej legendy menom Eminem

HUDBA EMINEM TOP 10
Uložiť Uložené

Najznámejšieho bieleho rapera v hre pozná každý. Vybrať 10 jeho najlepších songov je odvážne, no pokúsili sme sa o to.

Eminem - pseudonym patriaci raperovi, ktorého pozná aj človek s minimálnym stykom s týmto žánrom. Eminem - najúspešnejší biely rapový umelec a predajmi najúspešnejší raper vôbec. Eminem - hudobník, ktorý je spoločne s Tupacom v hip-hope jediný, kto má dva albumy ocenené diamantovou platňou za 10-miliónov predaných kusov. Eminem - raper s Oscarom za jednu pieseň. Eminem - synonymum kvalitných, netradičných či prepracovaných textov a nepochopiteľne načasovaného, no skvelo fungujúceho flowu. Eminem - takto by sme mohli pokračovať donekonečna a stále by sme dokázali vymyslieť niečo nové a pravdivé.

Americká legenda je známa po celom svete a aj na Slovensku a v Česku má nepočetné množstvo fanúšikov. Asi budeš súhlasiť, že poskladať Emovu 10 najlepších skladieb tak, aby bol každý spokojný, sa jednoducho nedá. Dlho sme rozmýšľali a prechádzali skrz jeho albumy, aby sme vybrali najviac vyhovujúce tracky, zohľadňujúc objektívne i subjektívne parametre. Veľmi pravdepodobne budeš niektoré z nich poznať, ak si stan, tak asi všetky, no to sa dozvieš až vtedy, keď nahliadneš na rebríček nižšie. 

TOP 10: Najlepšie skladby žijúcej legendy menom Eminem
Zdroj: Mikael 'Mika' Väisänen

Pri tvorbe rebríčka sme, pochopiteľne, nehľadeli na Eminemove featuringy, teda slohy, ktoré poskytol na skladbách iných umelcov, či na piesne, ktoré vzišli z jeho účasti v hudobnom zoskupení, akým je napríklad D12 či Bad Meets Evil. Dôvody na to sú, snáď, všetkým jasné - počet kandidátov by sa potom zväčšil ešte väčšmi a vytvoriť desiatku toho najvhodnejšieho by bolo azda nemožné. Možno sa niekedy pozrieme i na Emove hosťovačky, no teraz už venuj pozornosť našim riadkom nižšie a vychutnaj si 10 najlepších skladieb, ktoré definujú detroitskú rapovú legendu - bez poradia, samozrejme. 

 

The Real Slim Shady

Alter ego Eminema, ktoré si hovorí Slim Shady, sa naplno prejavilo už na jeho druhom albume The Slim Shady LP, hlavne na skladbe My Name Is. Ako nepriame pokračovanie tohto tracku by sme mohli označiť singel The Real Slim Shady z tretej dosky, ktorý sa s odstupom času stal akousi hymnou. Ikonický začiatok (refrén) odrecituje každý fanúšik Ema. "Will the real Slim Shady please stand up? / I repeat, will the real Slim Shady please stand up?" Stavím sa, že už teraz ti rezonuje v hlave a začínaš si ho opakovať. Marshall sa pod týmto pseudonymom nikdy nehanbil prejaviť svoje najzvrátenejšie a najostrejšie myšlienky v podobe prepracovaných rýmov, čo platí aj v tomto prípade. Naráža, samozrejme, na všetkých dvojníkov, ktorí sa po predošlom projekte rozhodli skopírovať jeho imidž, no v texte spomína i Willa Smitha a MTV VMA 1999, kde My Name Is prehralo s Miami. Vtipné, no na svoje časy i poburujúce riadky istotne pobavia a zmeny v tóne hlasu navodia tú správnu atmosféru. Z tohto songu, ktorý produkovali Dr. Dre a Mel-Man, by si si mal odniesť jedno - Slim Shady je naozaj len jeden, ten pravý, zrodený v Marshallovi Mathersovi, hoci každý z nás sa občas premení na šialeného. 

Bonusové informácie - spomínaný refrén odkazuje na show To Tell the Truth a Eminem nahral The Real Slim Shady tesne pred deadlineom pre jeho prvý singel z tretieho albumu The Marshall Mathers LP. 

"And Dr. Dre said... nothing, you idiots
Dr. Dre's dead, he's locked in my basement (ha, ha!)"

Till I Collapse

Eminem, trhajúci beat na malé kúsky, čo iné k tomuto tracku dodať. Na albume The Eminem Show preukázal svoje vysoko nadpriemerné zručnosti s mikrofónom na viacerých songoch, no tento stále akosi vytŕča. Tri excelentné slohy dopĺňa legenda refrénov, zosnulý Nate Dogg, pričom hudobný podklad si na mieru ušil sám Slim Shady. Samplujúc hit We Will Rock You od Queenu, strieľa za sebou také slová, ktoré je ťažko vysloviť, nieto ešte zarapovať. Okrem toho, že ohlasuje, že preberá poslucháčov Tupaca, rozoberá i tému rapu samotného a menuje svojich najobľúbenejších predstaviteľov. Zoznam je nasledovný: "Reggie, Jay-Z, 2Pac and Biggie / Andre from OutKast, Jada, Kurupt, Nas, and then me."  Tretia, a teda záverečná sloha sa zase stala akousi výstrahou pre každého, kto by si chcel s bielym chlapcom niečo začať, pretože po jej vypočutí je všetkým jasné, ako by skončil. Dobre to vystihol The Game v tomto rozhovore. Till I Collapse sa bezpochyby zaradilo, či už po stránke rýmov, alebo prednesu, medzi Emove najtvrdšie nahrávky. 

"Till I collapse I'm spilling these raps long as you feel 'em
Till the day that I drop you'll never say that I'm not killing 'em
‘Cause when I am not, then I'ma stop penning 'em
And I am not hip hop and I'm just not Eminem"

Just Don't Give a Fuck

Doska Infinite, čo bol Eminemov debut, nedopadla podľa jeho predstáv a ľudia cítili, že ako raper zatiaľ len dospieva. To sa písal rok 1996 a na amerického hudobníka sa začalo všetko rúcať. Býval u mamy, narodila sa mu dcéra, no on nemal peniaze na to, aby ju zabezpečil či na to, aby zaplatil potrebné účty. Navyše ho skoro opustili producenti a dostal sa do problémov s drogami a alkoholom. Vďaka týmto momentom dospel až do stavu, v ktorom začal písať skladby s citeľnou prítomnosťou Slim Shadyho, teda so šialenými textami. Just Don't Give a Fuck je presným príkladom. "Hymna mladých", ktorou veľmi jasne vysvetľuje, že má všetko v ženskom pohlavnom orgáne, je otvorená odkazom na pokus o zavraždenie Jima Bradyho. V jednotlivých riadkoch sa ďalej Em opisuje rôznymi mentálnymi poruchami či závislosťou na množstve drog. Istú mieru poškodeniu utrpel vraj aj jeho mozog, avšak určite nie v oblasti písania či prednesu. Refrénom vzdáva úprimnú poctu Tupacovi a piesni Fuck the World. Pochváliť treba i produkciu od Bass Brothers, respektíve Mr. Portera, ktorí výborne dotvorili atmosféru nielen viacerými doplňujúcimi zvukmi a slovami. 

"So when you see me on your block with two Glocks
Screaming, "Fuck the world" like 2Pac
I just don't give a fuck"

Hailie's Song

Veľmi nedocenená skladba, ktorú Eminem napísal ako ódu na svoju dcéru Hailie, je vskutku nádherná záležitosť. Ak patríš medzi tých citlivejších, možno pri nej pustíš i slzičku, rovnako, ako to urobili dámy, ktorým ju Dr. Dre prehral. Marshall chcel totiž túto pieseň najprv darovať Hailie, keď dospeje, no doktor ho presvedčil, aby ju vydal v rámci albumu The Eminem Show. Tak sa aj stalo a my sme len radi, že uzrela svetlo sveta. Najznámejší white boy v hre si ju odprodukoval a dokonca v nej spieva, hoci hovorí, že mu to nejde. Tretia sloha patrí výlučne rapu a najdetailnejšie rozpovedá to, ako sa Em, čo sa jeho dcéry týka, počas všetkých tých rokov cítil. Metafora kameňa, objavujúca sa skrz celý track, symbolizuje fakt, že Hailie bola v čase, keď bol tento song dokončený, zverená do opatery otca. Na začiatku Hailie's Song nesie balvan na chrbte (Hailie s ním nie je), ale na konci ho konečne dá dole (dostane Hailie k sebe). Aj napriek tomu, že Eminema žalovala vlastná rodina a zažil nespočetne trpkých momentov, pokračoval a táto nahrávka je dôkaz, že sa niekam dostal. Nielen kariérne, ale i pocitovo. 

"It's over, there's no more reason to cry no more
I got my baby, baby the only lady that I adore, Hailie
So sayonara, try tomorrow, nice to know ya
Our baby's traveled back to the arms of her rightful owner"

 

The Way I Am

Z undergroundového rapera sa po vydaní The Slim Shady LP stala celosvetovo známa celebrita, no ako tomu takmer vždy býva, malo to i druhú stránku. Mnoho ľudí hodnotilo Eminema kvôli textom prítomným na spomínanom projekte nie príliš zhovievavými slovami - bol jednoducho silno kontroverzný. Všetky tieto nálepky, ktoré sa na Shadyho snažili kritici prilepiť, pretavil do songu The Way I Am. Jednoducho povedané, stal sa na chvíľu tým, za koho ho jeho opozícia mala. Idea zafungovala perfektne, za čo, samozrejme, môže hlavne spôsob jej pretavenie do hudobného diela. Marshall si opäť raz prichystal vlastný beat, v ktorom pri pozornom počúvaní objavíš dôležité piano. Dôležité preto, lebo rytmicky korešponduje s básnickou schémou nachádzajúcou sa vo všetkých troch slohách. Em je v jazyku ako doma a toto je len jeden z veľa dôkazov. Určite počuješ, že schválne a pravidelne zdôrazňuje niektoré slabiky - tento postup sa opakuje tak, že po dvoch neprízvučných slabikách nasleduje jedna prízvučná. Ako následok vzniká klesajúce a stúpajúce napätie, udržujúce poslucháča zaujatého. O premyslených rýmoch na koncoch i v strede barov sa rozpisovať netreba, ozrejmí ich napríklad tento obrázok. Slim Shadymu sa podarilo očistiť a ešte pevnejšie zakotviť svoj jedinečný obraz trackom, v ktorom prezentoval všetko to, čo o ňom hovoria druhí. Mimochodom, refrén skladá pomyselný hold Rakimovi a jeho riadkom: "I'm the R the A to the K-I-M / If I wasn't, then why would I say I am."

"Go call you a lawyer, file you a lawsuit
I'll smile in the courtroom and buy you a wardrobe
I'm tired of all you, I don't mean to be mean
But that's all I can be, it's just me"

Cleanin' Out My Closet

Vzťah Debbie Mathers, teda Eminemovej mamy, a jej syna bol extrémne turbulentný. Rovnaká fráza sa dá použiť na opísanie vzťahu Eminema a Kim. Keď k týmto dvom motívom pridáš ešte tretí v podobe faktu, že Ema chvíľu po narodení opustil otec, dostaneš viac-menej tému skladby Cleanin' Out My Closet. Názov je metaforou pre Slimovu výpoveď, skrz ktorú konečne vyslovil, čo ho ťažilo na duši, avšak zároveň odkazuje na to, že sa po všetkom prežitom rozhodol nechať svoju mamu tak. Track otvára ikonická otázka: "Where's my snare? / I have no snare in my headphones," za ktorou už nasledujú rapované riadky a refrén. Prvá sloha je všeobecnejšia, reaguje na pohľad a tlak verejnosti, ale druhá a tretia sa poberajú do hĺbky Eminemových pocitov smerom k matke, otcovi a bývalej manželke, ktorým adresuje niekoľko ostrých až nebezpečne znejúcich veršov. V najväčšom meradle Cleanin' Out My Closet reaguje na Marshallovu matku, ktorú kritizuje jednak za pokazené detstvo, a takisto i za to, že ho obžalovala, žiadajúc 10-miliónov dolárov. Pár rokov po tomto songu vydal Em nahrávku Headlights, ktorou sa Debbie ospravedlňuje a vyjadruje jej svoju dovtedy príliš neprejavenú lásku. Detroitský raper nehrá Cleanin' Out My Closet ani na koncertoch, keď tak, tak iba prvú slohu, a ako sám vraví, keď ju počuje v rádiu, stuhne. 

"But how dare you try to take what you didn't help me to get?
You selfish bitch; I hope you fucking burn in hell for this shit
Remember when Ronnie died
And you said you wished it was me?
Well, guess what, I am dead – dead to you as can be!"

White America

Marshall Matters bol veľmi dlhý čas na vrchole svojej slávy. Keď sa spomenul rap, pravdepodobne skoro každému ako prvé napadlo meno rapera, ktorý sa vo svojich textoch s obľubou zveroval svojim fanúšikom so svojím životom - s radosťami aj starosťami,  zážitkami či pohľadom na život. Hoci sa na istý čas odmlčal,  jeho skladby sú aktuálne aj dnes - dalo by sa povedať, že sú nadčasové. Je úplne pochopiteľné, že množstvo fanúšikov sa našlo v Eminemovej hudbe, pretože vypovedal o veciach, ktoré jeho generáciu zaujímali a stal sa tak hovorcom svojej veľmi početnej komunity. Avšak, ako to už býva, našli sa aj takí, ktorí jeho tvorbu nevedeli, resp. nechceli pochopiť. Mnohé osoby, vrátane zástupcov Kongresu, volali po cenzúre Eminemových textov, lebo podľa nich nemali dobrý vplyv na biele americké obyvateľstvo. Je potrebné podotknúť, že išlo o ľudí z dobre zabezpečeného mestského prostredia, ktorým drsný sídliskový život spolu s muzikou z neho vychádzajúcou nič nehovorili. Práve tejto skupine osôb venoval Eminem niekoľko štipľavých slov v rámci skladby White America, kde veľmi úderným spôsobom vyjadril všetko, čo ohľadom tejto témy chcel povedať. 

"Let's do the math: if I was black, I woulda sold half
I ain't have to graduate from Lincoln High School to know that
But I could rap, so fuck school, I'm too cool to go back
Gimme the mic, show me where the fuckin' studio's at"

3 a.m.

Relapse bol niečím netradičný. Či už stojíš na jednej strane tábora a tvrdíš, že to je Eminemova najslabšia doska, alebo si členom opačného kempu a tvoj názor je jednoznačne pozitívneho charakteru, treba si ujasniť fakty - i na tomto albume sa objavujú skladby, ktoré ťa posadia na zadok a dostanú do nemého úžasu. Jednou z nich je nepochybne úžasná, Dr. Drem produkovaná Slim Shady-ovka s názvom 3 a.m. Em sa v nej prevtelil do sériového vraha, ktorý utiekol z kliniky a pácha ďalšie vraždy. Z piesne vychádza prenikavý dojem šialenstva, no práve to ju robí jedinečnou, netradičnou, vydarenou a zaujímavou. Nech toho nie je málo, k sériovému zabíjaniu pripája Slim aj halucinogénne drogy, ktoré ešte väčšmi podčiarkujú jeho, v tejto skladbe, pohnutú osobnosť. Vysoký level veršov a básnická ekvilibristika tradične neabsentujú a hoci Marshall zvolil pre tentokrát kratšie bary, dokázal do nich napratať niekoľko kvalitných slovných hračiek či odkazov na filmy ako napríklad The Silence of the Lambs. Čas tri hodiny ráno je označovaný ako hodina diabla a je to práve táto hodina, kedy sa rapový diabol Slim Shady poberá zbaviť niekoľkých svojich kolegov. 

"You're walking down a horror corridor
It's almost four in the morning
And you're in a
Nightmare, it's horrible
Right there's the coroner
Waiting for you to
Turn the corner so he can corner ya
You're a goner, he's onto ya
Out the corner of his cornea"

Stan

Slovo stan bolo oficiálne zaradené do anglického slovníka Oxford Dictionary a opisuje fanúšika, ktorý je až príliš posadnutý svojím idolom. Vymyslel ho práve Marshall, a to ako skratku mena Stanley, hlavnej postavy zo songu Stan. Bezpochyby sa jedná o jeden z najlepších trackov z Emovho repertoáru, ak by so mal vyjadriť môj osobný názor, určite by bol na prvom mieste. Kritici hovorili, že Eminem nemá talent, tak nahral túto skladbu a vytrel im zrak. Je to vynikajúco podaný príbeh rozdelený do štyroch sloh. V prvých troch sa Eminem prevtelil do Stana a rapuje o tom, ako obľúbenému raperovi posiela listy, no on mu neodpovedá, aj keď to sľúbil na koncerte v Denveri, kde sa stretli. Ako song postupuje ku koncu, Stan sa stáva čoraz šialenejší a agresívnejší, až nakoniec zanechá Emovi nahrávku z auta, ktorým šiel opitý a havaroval, pričom mal v kufri svoju tehotnú manželku. Štvrtá sloha je vlastne Eminemova odpoveď Stanovi, no tú píše už príliš neskoro. To si sám uvedomí pri jej konci. Je úplne na mieste, keď povieme, že pred epickou úrovňou tohto storytellingu musíme zložiť klobúk. Je to ako kniha prerozprávaná v skoro siedmich minútach. Je to jednoducho nádherné, no obsahom smutné majstrovstvo s perom. I v prípade Stana je celkový dojem zosilnený inštrumentálom s hromobitím či pohybom ceruzky a šplechnutím vody. O refrén sa postarala speváčka Dido, hrajúca v klipe manželku bláznivého fanúšika. Track mal mimochodom pôvodne ešte inú podobu. Stan sa dostal z vody a prišiel Eminema zabiť, no ten ho poranil prvý, a tak bol odvezený do nemocnice. Odtiaľ sa ale vrátil, čo malo za následok ďalší útok na raperovu osobu, ktorý bol zavŕšený tým, že mu Slim odstrelil hlavu. Na The Marshall Mathers LP 2 nájdeš pokračovanie Stana vo forme nahrávky Bad Guy. Najprv sa však nauč toto naspamäť, ak to ešte nevieš. 

"Anyways, I hope you get this, man, hit me back
Just to chat, truly yours, your biggest fan, this is Stan"

Lose Yourself

Najznámejšia, najúspešnejšia a bez akýchkoľvek pochýb i jedna z najlepších skladieb detroitskej žijúcej legendy. Lose Yourself sa stala synonymom pseudonymu Eminem a pozná ju aj človek, ktorý zakopne o hip-hop ako taký dvakrát do roka. Na svoje konto si pripísala i Oscara, pričom ide o vôbec prvý hip-hopový track, získavajúci toto prestížne ocenenie. Marshall napísal Lose Yourself počas prestávok v natáčaní filmu 8 Mile a každú jednu slohu odrapoval v štúdiu na jeden pokus. To, že si dal záležať na komplexnosti rýmov, rozoberať asi netreba, stačí sa započúvať a bude nad slnko jasné, akú vynikajúcu prácu s perom a mikrofónom odviedol. Hoci má song značný motivačný podtón, nejde o žiadne otrepané prevedenie tohto v rape opakujúceho sa motívu. Po stránke obsahu si berie základy z Eminemovho života a prostredníctvom storytellingu rozpovedá, prečo by sa človek mal vždy snažiť uchopiť každú šancu čo najpevnejšie. Pravdepodobne už text poznáš naspamäť, no ak nie, tak: "You better lose yourself in the music, the moment." 

"He's nervous, but on the surface he looks calm and ready
To drop bombs, but he keeps on forgetting
What he wrote down, the whole crowd goes so loud
He opens his mouth, but the words won't come out
He's choking, how? Everybody's joking now
The clock's run out, time's up, over – blaow!"

Keďže sme v úvode písali, že do rebríčka sa nebudú rátať Eminemove hosťovačky, musíme uviesť jeho výkon na Jay Z-ho Renegade len ako bonus. Dve slohy, ktoré si ako hosť pre Hovu prichystal, patria medzi najvyššiu hip-hopovú elitu a množstvo ľudí vrátane Nasa sa zhodne na tom, že Slim Shady na Renegade zatienil autora skladby, teda Jiggu. Z tohto faktu vznikla i anglická fráza "to renegade", znamenajúca vyššie opísaný jav. Aby sme Eminemove prevedenie opísali jednoducho a trefne, dovolíme si ho citovať: "See, I'm a poet to some, a regular modern-day Shakespeare." Aby sme sa nepochopili zle, aj Jay Z mal dobré bary, no sám priznal, kto sa blysol viac. 

Je možné, že si v našom výbere nenašiel skladbu, ktorú ty osobne považuješ za jednu z 10 Eminemových najlepších nahrávok. Preto sa s ňou kľudne podeľ v komentári, kde môžeš takisto napísať svoje obľúbené verše od tohto amerického rapera. Zatiaľ...

TOP 10: Najlepšie skladby žijúcej legendy menom Eminem
Zdroj: www.tumblr.com
Anketa:
Ktorá pieseň od Eminema je tvoja najobľúbenejšia?
The Real Slim Shady
Till I Collapse
Just Don't Give a Fuck
Hailie's Song
The Way I Am
Cleanin' Out My Closet
White America
3 a.m.
Stan
Lose Yourself
iná
The Real Slim Shady
10 %
396 Hlasov
Till I Collapse
11 %
416 Hlasov
Just Don't Give a Fuck
1 %
46 Hlasov
Hailie's Song
3 %
99 Hlasov
The Way I Am
3 %
128 Hlasov
Cleanin' Out My Closet
3 %
109 Hlasov
White America
2 %
64 Hlasov
3 a.m.
1 %
51 Hlasov
Stan
10 %
368 Hlasov
Lose Yourself
39 %
1501 Hlasov
iná
18 %
683 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia