Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2016, 12:14
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Predaj iPhonu spomalil a tržby Apple klesli prvýkrát za posledných 13 rokov. Čakajú giganta problémy?

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Kalifornské jabĺčko ukázalo obchodné výsledky za posledný štvrťrok a nevyzerá to dobre. Zachráni ho iPhone 7?

Druhý štvrťrok fiškálneho roka 2016 nebol pre Apple vôbec ružový, pretože nielenže padli predaje iOS smartfónu, ale klesol ešte aj príjem, a to sa nestalo počas posledných 13 rokov ani raz. V medziročnom porovnaní je rozdiel celkom badateľný, pretože ide až o 13-percentný pokles výnosov z obchodnej činnosti. Zatiaľ čo gigant nadobudol počas rovnakého obdobia minulého roka 58 miliárd amerických dolárov a z toho 13,6 miliardový zisk, tento rok to bolo 50,6 a 10,5 miliardy, informuje web The Verge. A ružovo to nevyzerá ani pre ďalší štvrťrok, nakoľko Apple očakáva pokles tržieb o približne 15 percent.

Nižšie výnosy nezaznamenali v úplne každej krajine, kde sa produkty s logom nahryznutého jabĺčka predávajú. Napríklad v takej Indii si iPhone polepšil o zhruba 50 percent. Avšak na lukratívnom čínskom trhu niečo také tentokrát nenastalo, hoci tam Apple patrí medzi najpopulárnejšie značky. Podľa všetkého to spôsobil vzostup čoraz lepšej miestnej konkurencie s nebezpečne agresívnou cenovou politikou.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Čo sa týka iPhonov, v druhom štvrťroku 2015 dokázal gigant predať cez 61 miliónov kusov. V tomto štvrťroku to bolo už iba 51,2 milióna iPhonov, píše web Engadget a ďalej dodáva, že ide vôbec o prvý prípad, kedy predaje populárneho smartfónu s operačným systémom iOS medziročne padli. Problémy teda s najväčšou pravdepodobnosťou nastali po predstavení iPhone 6s, ktorý nezaujal pozornosť dostatočného počtu potenciálnych zákazníkov. A to sa odrazilo vo výraznom prepade príjmov aj v prvom štvrťroku, viď graf nižšie.

Predaj iPhonu spomalil a tržby Apple klesli prvýkrát za posledných 13 rokov. Čakajú giganta problémy?
Zdroj: www.theverge.com

Ako tvrdí web AppleInsider, podobná situácia nastala aj pri osobných počítačoch či tabletoch. Predaje Macov počas posledného štvrťroka fiškálneho roka 2016 klesli na 4 milióny kusov, čiže o približne 600-tisíc menej, ako sa podarilo predať počas minulého roka. iPad si za rovnaké obdobie pohoršil až o 2,3 milióna kusov.

Samozrejme, zatiaľ nemôžeme hovoriť o osude takej korporácie, akou je Apple, no ako je vidieť aj vďaka vyhliadkam do budúcnosti, momentálne to nevyzerá, že by sa niečo mohlo akokoľvek zlepšiť. A keďže nedávno predstavený 4-palcový iPhone SE zázraky určite neprinesie, najbližšou schopnou záchranou bude teda nadchádzajúca generácia iPhonu s číselným označením sedem. Od tej sa však tento rok očakáva naozaj veľa, takže z toho môže vzniknúť ešte aj veľké sklamanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia